Kouzelník se zdravím. Díky za prodloužení kariéry! říkal Štěpánek Kolářovi

- David Soumar

Vítězky Fed Cupu, Wimbledonu nebo Davis Cupu… Olympijští medailisté, mistři světa… Sportovci napříč všemi sportovními obory se zúčasniti otevření druhého Centra pohybové medicíny Pavla Koláře. Ten popsal vlastní koncepci, na které je založen úspěch jeho práce.

O kouzlech profesora Koláře by mohl vyprávět třeba Radek Štěpánek. V závěru kariéry ho trápila záda, dokonce byl na operaci. Ostatní lékaři netušili, co musí český bojovník změnit. Poslední naděje v podobě profesora Koláře ale přišla s tím, co je špatně a co se musí změnit.

„Když vám někdo řekne, ať provedete cvičení nějakým způsobem, tak to provedete tou cestou, na kterou jste zvyklí. To vám nic nepřinese. Jsou tam maličkosti, na které je třeba se soustředit. Jinak to není efektivní,“ věděl Štěpánek, který stejně jako český fedcupový tým na otevření centra nechyběl.

„Jeho primární problém s ploténkami byl způsoben nesprávně založeným stereotypem,“ vysvětloval Kolář „případ Štěpánek“. Uvedl také, v čem je kouzlo jeho práce.

„Před pěti lety jsme začali s následující koncepcí: „Na pohybový systém nahlížíme nejen z ortopedického hlediska. Příčiny problémů mohou být v úplně jiných oborech medicíny,“ popisoval myšlenku, která stála už u zrodu prvního centra na Chodově.

To nyní získalo bratříčka v Jinonicích. „Rozhodně ho nevnímám jako konkurenční nebo hezčí, kvalitnější a podobně. Spíše došlo k rozšíření stávajícího pracoviště. Držíme stejnou koncepci.“

Jak profesor Kolář vysvětloval přítomným novinářům, k vyřešení zdánlivě čistě ortopedického problému musí kolikrát vzít v úvahu jak metabolický, tak třeba i hormonální kontext. „Jedná se o širokospektrální medicínu. Z každého oboru musíte znát trochu. Díky tomu, že vše funguje horizontálně, tak se dá říct, že se jeden učí od druhého. V tom je ta výhoda – na jednom pracovišti pracuje neurolog, internista, ortoped, anesteziolog…“

Při práci s tenisty je často nutné pokusit se o odstranění chybného stereotypu. Takové přeučení zafixovaných pohybů není nic jednoduchého. „Problematické je, když se příčina objeví v pozdějším věku. Proto vedeme přednášky pro trenéry, abychom je s tou problematikou seznámili. Chtělo by to mít už od mládeže povědomí, jak se na pohybový systém dívat.“

DALŠÍCH DVANÁCT LET ROZDÁVAL RADOST

„Ne každý je navíc předurčen k tomu, aby hrál tenis tak ekonomicky jako Federer, protože k tomu takovou goniometrii kloubů. Je nutné se pro sport trochu narodit i anatomicky,“ uváděl Kolář a přidal porovnání servisu Murrayho s Federerem ve smyslu náročnosti pro kloubní aparát. Zdravotní problémy Skota pro něj překvapením nebyly.

Děkovat za práci, kterou na jejich těle profesor Kolář odvedl, přišla celá řada sportovců: Barbora Špotáková, Lukáš Krpálek, Miroslava Topinková Knapková nebo celý fedcupový tým... 

Štěpánek už při ukončení své kariéry uváděl, že v tenisovém prostředí známém fyzioterapeutovi vděčí za mnohé. „Hodně mi pomohl. O dobrých pár let mi kariéru určitě prodloužil. Dokáže se vžít do našich situací – jak pohybů, tak životů. Se spoustou zranění totiž souvisí kolikrát i stres nebo osobní problémy. Pavel je skvělý v tom, že tyto věci dokáže odhalit a nesoustředí se jen na to, že člověka bolí koleno nebo ruka. Dívá se na to jako velký obraz,“ říkal Štěpánek.