Neshody organizací ATP a ITF pokračují. Bude příští týden k vidění blamáž?

- Petr Šístek

Vztahy dvou největších tenisových organizací nebyly nikdy idylické. Na lepší časy se začalo svítat v roce 2009, kdy hráčům začaly být za reprezentaci svých zemí v Davis Cupu udělovány body do žebříčku ATP. Tato vstřícná dohoda ale vloni skončila a nyní situace dospěla do natolik absurdní fáze, že se v daviscupovém týdnu uskuteční hned tři turnaje ATP.

Již několik let bývá zvykem, že daviscupové týdny najdou své místo v kalendáři v neatraktivních termínech vždy týden po grandslamových turnajích nebo bezprostředně po skončení obřích podniků v Indian Wells a Miami. Letos se ale poprvé v moderní historii stalo, že pravděpodobně kvůli nutnosti zařadit do kalendáře i tenisový turnaj na olympijských hrách, bude daviscupový týden kolidovat s turnaji ATP.

A to ne jen tak ledajakými. Jedním z nich bude podnik kategorie ATP 500 v Hamburku. Zatímco do roku 2008 se zde hrával turnaj kategorie Masters a pořadatelé byli zvyklí na účast těch největších jmen, letos se v důsledku Daviscupových klání odhlásila nadpoloviční většina původně přihlášených hráčů včetně tří největších hvězd a žebříčkové postavení posledního přijatého hráče kleslo ze 72 na opravdu hrozivých 153. Podobně slabé obsazení z turnajů ATP 500 pamatuje snad jen klání ve Washingtonu 2012, které se konalo souběžně s londýnskou olympiádou.

Nastalé situace by mohli využít čeští tenisté. Turnaje v Hamburku se sice oproti původním plánům nemohou zúčastnit Jiří Veselý, Lukáš Rosol ani Adam Pavlásek, avšak o svou první účast v hlavní soutěži turnaje ATP zde budou ve značně prořídlé konkurenci moci zabojovat Jan Šátral, Jan Mertl a Michal Konečný, kteří budou v kvalifikaci mezi nasazenými.

V podobné situaci bude v Newportu Jan Hernych, který se zde bude snažit o obhajobu loňského čtvrtfinále. K tomu se ale prvně musí prokousat dvoukolovou kvalifikací, kterou již nyní sužují netradiční problémy. Dva dny před jejím začátkem zbývá na jejím seznamu přihlášených pouhých šest náhradníků a vzhledem k tomu, že hráči mají až do neděle možnost pozdních odhlášení, tak reálně hrozí, že se kvalifikační turnaj nepodaří zcela naplnit.

Relativně nejnižším počtem odhlášených tenistů je zatím postihnut švédský Bastad, avšak i přesto je zde posledním přijatým hráčem až 166. Marco Trungelliti a turnaje by se měli zúčastnit pouze dva hráči z první padesátky žebříčku ATP. Je tak zcela jasné, že termínová kolize neprospívá ani jedné ze soutěží, ale je otázkou, zda nastalá absurdní situace donutí dvě největší organizace ke společnému dialogu.

Sami hráči dále kritizují program před olympijskými hrami, kdy jsou zde v dalším týdnu čtyři turnaje současně, následovány Masters v Torontu a týden před kláním v Rio de Janeiru je naplánován pouze podnik v Atlantě. Bude tedy zajímavé sledovat, zda nadcházející týden bude jediným, kdy se budou tenisoví fanoušci bavit obskurním obsazením některých turnajů.