Příslib k Fed Cupu i grandslamům. Zopakuje Kvitová scénář z roku 2014?

- Jakub Slunečko

Po petrohradské jízdě, na jejímž konci Petra Kvitová vyprovodila světovou desítku Mladenovicovou 6:1 a 6:2, si vzala česká teniska do rukou vlajku. Radostně si ji roztáhla za zády, 21. trofej z okruhu WTA položila před sebe a zazářila známým úsměvem. Může být tohle zase její rok?

Na začátku ledna to tak moc nevypadalo. Kvitová vypadla na Australian Open překvapivě už v prvním kole s Němkou Petkovicovou. Ale vraťme se o čtyři roky zpátky – i na Australian Open 2014 vypadla Kvitová hned v prvním kole.

A ve stejném roce pak držela nad hlavou svůj druhý wimbledonský triumf. Stejně jako trofej pro vítězku Fed Cupu.

Po letošním brzkém vyřazení Kvitová hned v Melbourne řekla, že se její svět neboří. V Petrohradu se pak o pár týdnů později bořilo všechno – ale jenom to, co přišlo zarputilé tenistce do cesty.

Na turnaj dostala divokou kartu a ve stylu těžko zastavitelné šampionky ho celý vyhrála. Po cestě smetla světovou šestku Ostapenkovou (6:0, 6:2) a v nedělním finále Mladenovicovu – hráčku číslo deset (6:1, 6:2).

„Miluju finálové zápasy. Myslím, že jsem byla zrozena k tomu, abych hrála finále,“ řekal potom s úsměvem, když si vylepšila bilanci finálových klání při turnajích WTA na 21:7. 

„Byl to pro mě neuvěřitelný týden. Ze všech zápasů jsem měla radost,“ řekla potom česká tenistka. Na druhé straně vyškolená Mladenovicová ani tolik nesmutnila, protože v tomhle zápase prostě neměla šanci.

„Musím se před Petrou sklonit. Celý týden hrála skvěla a tohle byla z její strany velká tenisová show,“ uznala Francouzka.

Kvitová si pochvalovala, jak ji v Petrohradu pomohla přítomnost trenéra Jiřího Vaňka. Ten s ní zůstával v těch nejtěžších chvílích už od doby, kdy byla Kvitová přepadena lupičem a kvůli poranění nemohla dlouho hrát.

„Hlavně zůstaň pozitivní, pozitivní!“ opakoval jí před tím Vaněk na lavičce, když si ho ke konci zápasu Kvitová zavolala, aby ji uklidnil. Stejné heslo, ve které společně věří už od osudného incidentu na Vánoce roku 2016.

„Vím, že to se mnou občas není lehké. Díky trenérovi, že se o mě pořád stará a pomáhá mi,“ poslala česká tenistka vzkaz na tribunu. 

O pár chvil později pozvedla nad hlavu 21. trofej z okruhu WTA. Tu první získala už v roce 2009, poslední před petrohradským triumfem senzačně loni v Birminghamu těsně po svém comebacku.

Dlouho pak loni nebylo jasné, jestli se česká šampionka dokáže vrátit na svou dřívější úroveň a bude schopna atakovat další grandslamové triumfy. Na US Open hrála výborně a skončila až ve čtvrtfinále po velké bitvě s Venus Williamsovou.

A že před pár týdny prohrála na Australian Open v prvním kole? Kdo viděl zápas s Petkovicovou, musí uznat, že tahle epická třísetová bitva mohla dopadnou klidně naopak. V Petrohradu teď Kvitová ukázala obrovskou sílu a top hráčky porazila rozdílem třídy.

Už za týden se rozjetá Češka ukáže před domácím publikem doma v Praze při zápase Fed Cupu proti Švýcarkám. Po petrohradském triumfu Kvitové, který blonďatá tenistka oslavila na kurtu symbolicky s českou vlajkou, je lákadlo na tohle utkání ještě o to významnější.

A ve zbytku sezony se ještě můžou dít divy. Pokud Kvitové vydrží forma a pozitivní nálada, kterou jí vtlouká do hlavy trenér Vaněk, bude ve Wimbledonu určitě patřit k favoritkám. Tak jako před čtyřmi lety může z nepovedeného začátku roku vystoupat na tenisový olymp.