Vyhýbala se Francouzka dopingovým kontrolám? Není to moje chyba, hájí se Cornetová

- Jan Vojkůvka

Dostala se francouzská tenistka Alizé Cornetová do problémů s údajným vyhýbáním se dopingovým kontrolám vlastní vinou? Případ, který vyšetřuje mezinárodní tenisová federace ITF, začíná nabírat zajímavý směr. Dle Cornetové je totiž vina spíše na straně komisařů.

Jak jsme již informovali, Cornetová se v průběhu minulé sezony vyhnula třem mimoturnajovým dopingovým kontrolám. Kvůli tomu se měla provinit proti článku 2.4 antidopingového řádu, který se zabývá zmeškáním dopingových zkoušek a neposkytnutím údajů o místě pobytu.

S tím ale Francouzka nesouhlasí a, kromě již známého oficiálního prohlášení, dále rozvedla důvody proč ke kontrolám nedošlo v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe, ve kterém uvedla přesné důvody, proč ji komisaři nedokázali zastihnout.

„S mým bratrem (Sebastianem, který je rovněž její agent, pozn. redakce) jsme při třetím údajném vyhnutí kontrole neudělali na konci října žádnou chybu,“ řekla Cornetová k neproběhnuté, v pořadí třetí, kontrole, za kterou je nyní vyšetřována. „Byla jsem doma, ale komisaři mě nezastihli. Bylo to neskutečné nedorozumění a ne moje chyba,“ upozornila Francouzka.

„Pět dní předtím jsem byla testována v Moskvě a pak po deseti dnech v Limoges,“ uvedla Cornetová, která odmítá, že by se vědomě vyhýbala dopingovým kontrolám.

„Při předchozích kontrolách jsem byla na cestě na letiště. Jednou před finále Fed Cupu a poté před odletem do Miami. Tohle byla trochu nedbalost,“ přiznala. „Měli jsme ohlásit, že cestujeme, ale neudělali jsme to. Domnívali jsme se, že to pochopí. Ale při té třetí jsme žádnou chybu neudělali,“ trvala na svém.

U Cornetové se však nejedná o první případy, kdy zameškala mimoturnajové dopingové kontroly. Podobná věc se jí stala už dvakrát v roce 2013. „Je pravdou, že v roce 2013 jsem dvě vynechala, ale od té doby jsme byli s bratrem velmi pečliví. A tyto tři zameškané kontroly v minulém roce jsou jen souhrou obrovských náhod, které pracovaly proti mně,“ dodala Cornetová.

Bude však dodatečné vysvětlení ITF stačit?