Rieter Open Ústí nad Orlicí: Do finále postoupili Ignatik a Cias, Šafránek s Doleželem ovládli čtyřhru

- Petr Šístek

Václav Šafránek se v boji o první letošní finále střetl s velmi těžkým soupeře, momentálně největším favoritem turnaje Uladzimirem Ignatikem. Zatímco Šafránek cestou do semifinále svedl již dvě velmi těžké třísetové bitvy, Ignatik svým soupeřům v žádném ze setů zatím nepovolil více než tři gemy. V minulosti navíc Šafránka již dvakrát porazil.

Václav Šafránek vstoupil do semifinálového utkání skvěle a brzy se dostal do vedení 4:1 a 40-0 na soupeřově servisu. Ignatik dokázal vývoj první sady ještě zdramatizovat a snížil na 3:4, ale poté převzal taktovku opět Šafránek a dovedl set k vítězství poměrem 6:3. V dalších dvou sadách ale již na favorizovaného soupeře vůbec nestačil a nakonec podlehl po výsledku 6:3, 1:6 a 1:6.

"Myslím, že soupeře jsem ze začátku zaskočil, hrál jsem hodně agresivně, všechno na plné riziko. Ale už před zápasem jsem necítil, že bych měl hodně sil, tak jsem začal riskovat, ale postupem zápasu si na to soupeř začínal zvykat, začal hrát aktivněji, a pak už jsem neměl moc šanci," výstižně utkání zhodnotil Šafránek. "Nebyl to lehký zápas, oba se velmi dobře známe, Šafránek hrál v prvním setu velmi dobrý tenis, musel jsem se poté hodně soustředit, abych dokázal zvítězit," konstatoval Ignatik.

Václav Šafránek po prohře v semifinále v Ústí nad Orlicí

Uladzimir Ignatik po postupu do finále v Ústí nad Orlicí

Ve druhém semifinále se představil talentovaný Dominik Kellovský, který poměřil síly s Pawlem Ciasem. Polský tenista cestou do semifinále stejně jako Ignatik neztratil ani set, zatímco Kellovský v posledních dvou kolech své soupeře udolal až ve třetím setu. Oba hráči dosud sehráli jeden vzájemný zápas, který vloni na futures v Egyptě ovládl ve třech setech Cias, jenž bude favoritem i v dnešním utkání.

Kellovský v úvodu utkání soupeře zaskočil a dostal se do vedení 4:2. Následně o výhodu brejku sice přišel, ale vyrovnanou první sadu ovládl v tiebreaku poměrem 7:5. V dobrém výkonu pokračoval i poté a ve druhé sadě se brzy dostal do vedení 3:1. Poté ale Cias převedl velký obrat a pěti získanými gamy v řadě set otočil. V rozhodující třetí sadě pak již Kellovský mírně uvadl, dvakrát přišel o své podání a s turnajem se tak loučí uhraným semifinále ve dvouhře i čtyřhře.

"Není to nic lehkého, hrát třikrát za sebou tři sety, mrzí mě, že jsem to dneska nedotáhl. Trošku mě zlomilo, že měl soupeř ke konci třetího setu více štěstí," hledal Kellovský po utkání příčiny porážky. Vzápětí ale uznal i kvality soupeře. "Samozřejmě to není tak, že vyhrál jen díky štěstí. Hrál dneska dobře, možná měl i trošku více sil, přece jen hrál tři celkem lehké zápasy a zahrál lépe, takže zaslouženě vyhrál."

Dominik Kellovský po prohře v semifinále v Ústí nad Orlicí

 

Václav Šafránek měl dnes nabitý program, neboť se také utkal o titul ve čtyřhře. V jejím semifinále spolu s Filipem Doleželem vyřadili nasazené jedničky Romana Jebavého s Liborem Salabou a o turnajový vavřín svedli souboj s párem Kekerčeni, Pichler, kteří včera překvapili Kellovského s Ignatikem. Úvodní sada přinesla jediný brejk, který v jedenáctém gemu zaznamenala česká dvojice. Ve druhém setu Kekerčeni s Pichlerem triumfovali jednoznačně 6:1, ale Šafránek s Doleželem se dokázali na rozhodující supertiebreak zkoncentrovat, ovládli jej poměrem 10:6 a mohou se radovat z turnajového titulu.

Semifinále dvouhry

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (3.) - Uladzimir Ignatik (BLR, 2) 6:3, 1:6, 1:6

DOMINIK KELLOVSKÝ (6.) - Pawel Cias (POL, 5.) 7:6(5), 3:6, 3:6

Finále čtyřhry

FILIP DOLEŽEL, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (4) - Filipp Kekerčeni (UKR), David Pichler (AUT, 3) 7:5, 1:6, 10:6

7. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek a Kellovský v semifinále, Kopřiva neuspěl
6. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek, Kopřiva a Kellovský postupují do čtvrtfinále
5. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Robin Staněk vypadl hned v prvním kole
4. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Postup do druhého kola slaví Minář i Šafránek
3. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek