Patnáctiletá Kostjuková míří ke hvězdám! Titul v Burnie ji vynese do druhé stovky

- Jan Vojkůvka

Mladička Ukrajinka Marta Kostjuková nepřestává udivovat svět ženského tenisu. Po senzačním postupu z kvalifikace až do třetího kola Australian Open si patnáctiletý talent dokráčel až k titulu na „šedesátce“ v australském Burnie, což ji vynese posun do druhé světového stovky.

Kostjuková je teprve na začátku své kariéry, ale už nyní se může měřit s těmi nejlepšími hráčkami světa. Poté, co loni vyhrála juniorku v Melbourne nabrala její kariéra velmi vysoké otáčky, které ji o rok později řadí na místa, na něž se marně snaží dosáhnout tisíce dalších tenistek.

Po senzačních výkonech na letošním Australian Open mise Kostjukové u protinožců ani zdaleka neskončila. To ostatně potvrdila i tento týden, kdy se v Burnie na turnaji ITF Pro Circuit, který je dotovaný částkou 60 000 amerických dolarů, prokousala k největšímu titulu své kariéry.

V sobotním finále přehrála ukrajinská tenistka švýcarskou fedcupovou reprezentantku Viktoriji Golubicovou, nasazenou jedničku, 6:3, 6:4 a zajistila si v pondělním vydání žebříčku posun na 185. místo světa.

Hra a výkony Kostjukové mnohým připomíná téměř raketový vstup nejlepších hráček světa na okruh WTA v historii. Namátkou zmiňují fenomenální Švýcarsku Martinu Hingisovou, která v šestnácti letech získala svůj první singlový grandslamový titul.

Výkony zkraje této sezony ukazují, že Kostyuková sice má ještě ke grandslamovému titulu daleko, ale velmi brzy by se mohla stát jednou z nejmladších členek elitní světové stovky.