Češi v akci: Berdych na Murrayho nestačil, ve čtyřhře neuspěla ani Plíšková

- Petr Šístek

Hlavním tahákem pátečního programu Wimbledonu bylo pro české fanoušky druhé semifinálové utkání, v němž spolu síly poměřili dlouholetá česká jednička Tomáš Berdych a domácí modla Andy Murray.

Rodák z Valašského Meziříčí si dosud jediné semifinále Wimbledonu zahrál před šesti lety, kdy v něm slavně přemohl Novaka Djokoviče a následně premiérově pronikl do elitní světové desítky, v níž se drží dodnes. Na letošním turnaji využil výpadků favoritů a v dosavadních pěti zápasech ztratil pouhé čtyři sety. To Andy Murray prošel velice hladce do čtvrtfinále, v něm ale svedl tuhou pětisetovou bitvu s až nečekaně dobře hrajícím Jo-Wilfriedem Tsongou. Podrobné preview dnešního utkání si můžete přečíst ZDE.

Výrazným kurzovým favoritem zápasu byl skotský tenista, avšak i anketa Tenisového světa na Twitteru ukázala, že mezi českými fanoušky před utkáním panovala pozitivní nálada.

Do utkání lépe vstoupil favorizovaný Skot, který díky Berdychově dvojchybě využil hned první příležitost k zisku soupeřova podání. O to ale vzápětí přišel a rozhodující moment první sady tak přišel až v osmé hře, kdy se nakupily nevynucené chyby z rakety českého hráče a Murray již set bez komplikací dopodával do vítězného konce.

Ve druhém setu si oba tenisté jistě drželi servis až do šesté hry, kdy Berdych dokázal vytvořit tlak na soupeřův servis, ale nasazená dvojka turnaje prokázala své kvality, situaci ustála a v následném gemu připravila o podání právě Berdycha. Rodák z Valašského Meziříčí prohrál i následné dvě hry a dostal se tak do tíživé situace, kdy prohrával již 0:2 na sety.

Ve třetí sadě již Berdych utkání výrazněji zdramatizovat nedokázal. Při druhé příležitosti mu Murray sebral servis, a i když se česká jednička následně několikrát dokázala dostat na returnu na nadějný stav 30-30, tak podání soupeře již neohrozila. Andy Murray tak i díky pouhým 9 nevynuceným chybám oproti Berdychovým 30 utkání dovedl k poměrně hladkému vítězství a postoupil do třetího wimbledonského finále v kariéře, v němž se utká s přemožitelem Rogera Federera Milosem Raonicem. Tomáš Berdych si na zopakování životního úspěchu z roku 2010 bude muset minimálně další rok počkat.

Na kurtu č. 1, který bude dnes zasvěcen zápasům čtyřher, se jako druhé v pořadí představily Karolína Plíšková s Julií Goergesovou. Osmý nasazený pár v semifinále čtyřhry vyzval pravděpodobně největší favoritky turnaje, sestry Williamsovy. Obě dvojice v dosavadním průběhu turnaje shodně ztratily pouhý jeden set, avšak dnes česko-německý pár vstupoval do utkání v pozice outsiderek.

I přesto ale Plíšková s Goergesovou své soupeřky v úvodu zaskočily a hned v prvním gemu je připravily o servis. Výhodu brejku ale dokázaly udržet pouze do stavu 3:2 a první sada nakonec po relativně divokém průběhu dospěla do tiebreaku. V něm sestry Williamsovy prodaly své zkušenosti a zkrácenou hru ovládly poměrem 7:3. 

I do druhé sady měl lepší vstup česko-německý pár, který si dobrou hrou vypracoval vedení 4:1. To bylo ale z jeho strany vše, neboť sestry Williamsovy dokázaly následně vývoj setu pěti získanými hrami v řadě otočit a po výhře 7:6(3) a 6:4 postoupily do finále, v němž se utkají s Timeou Babosovou a Jaroslavou Švedovovou.

Hned dvojnásobné zastoupení pak má český tenis ve čtvrtfinále čtyřhry dívek. Vyrovnaný souboj byl očekáván mezi pátým nasazeným párem Monika Kilnarová, Sofia Keninová, jenž poměřil síly se čtvrtými nasazenými Američankami Liu a Arconadovou. Česko-americký pár v úvodní sadě na soupeřky nestačil a prohrál ji jednoznačným poměrem 1:6, ale poté dokázal vyrovnat hru a druhý set dovést do tiebreaku, který ovládl výsledkem 7:2. Ve rozhodujícím setu se ale přece jen prosadily Arconadaová s Liu, vyhrály jej poměrem 6:3 a postoupily do semifinále. Ještě o poznání těžší úkol měla Lucie Kaňková, která po boku Eleni Christofiové v semifinále srdnatě vzdorovaly nasazeným jedničkám, ruskému páru Olesja Pěrvušinová, Anastasija Potapovová. Česko-řecká dvojice ale nakonec favoritkám podlehla po setech 7:6(3), 2:6 a 3:6.

Semifinálovými boji pokračoval turnaj kategorie futures v Ústí nad Orlicí dotovaný 10 tisíci dolary, z nějž přinášíme podrobné zpravodajství ZDE.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, semifinále)

TOMÁŠ BERDYCH (9.) - Andy Murray (GBR, 2.) 3:6, 3:6, 3:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, semifinále čtyřhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, Julia Görgesová (GER) - Serena Williamsová, Venus Williamsová (obě USA) 6:7(3), 4:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (dívky, 21 712 000 £, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)

MONIKA KILNAROVÁ, Sofia Keninová (USA) - Usune Maitane Arconadová, Claire Liu (obě USA) 1:6, 7:6(2), 3:6

LUCIE KAŇKOVÁ, Eleni Christofiová (GRE) - Olesja Pěrvušinová, Anastasija Potapovová (obě RUS) 7:6(3), 2:6, 3:6

CHALLENGERY

LORRAINE OPEN, CONTREXEVILLE (ženy, 100 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)

RENATA VORÁČOVÁ, Nicole Melicharová (USA) - Michaela Honcová (SVK), Sherezad Reixová (FRA) 6:4, 3:6, 10:8

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, finále čtyřhry)

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Ema Burgičová Bucková (BIH), Georgina Garciaová Perezová (ESP) 4:6, 6:2, 10:12

REINERT OPEN, Versmold (ženy, 50 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (229.) - Nina Stojanovičová (SRB, 228.) 6:3, 6:1

TEREZA SMITKOVÁ (224.) - Irina Chromačevová (RUS, 122.) 6:4, 6:2

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka)

O průběhu turnaje vás budeme informovat v samostatném článku

EGYPT F13 MEN´S FUTURES (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále)

TOMÁŠ PAPÍK (784.) - Alessandro Bega (ITA, 285.) 6:4, 6:4

ITF F6 FUTURES SAARLOUIS (muži, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále)

MAREK JALOVIEC (705.) - Filip Horanský (SVK, 323.) 7:6(3), 3:6, 2:6

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále)

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1255.) - Anastasia Vdovencová (ROU, 639.) 1:6, 1:6

Lisboa Women's Open 2016 (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále čtyřhry)

Eklundová (FIN), PŘÁDOVÁ - Emma Laineová (FIN), Samantha Murrayová (GBR) 2:6, 2:6