Dvě ze dvou. I Kvitová se podívá v Petrohradu do čtvrtfinále

- Tomáš Macák

Její česká kolegyně o pár hodin dříve dovedla do vítězného konce zápas proti Rusce Makarovové. A Petra Kvitová nezůstala oproti Siniakové pozadu. Sice si duel proti JIrině Beguové rozvrhla do tří setů, ale po vítězství 6:3, 1:6 a 6:1 může slavit. Český tenis tak bude mít v petrohradském čtvrtfinále dvojnásobnou účast.

Úvodní australské turnaje byly výsledkově pro Petru Kvitovou drobným zklamáním. Ale po přesunu zpět na evropský kontinent, zdá se, jede dvojnásobná wimbledonská vítězka na plné obrátky.

Po domácí Vesninové odnesla dobrý výkon české hráčky také Rumunka Beguová. Ta do zápasu proti Kvitové nešla s dobrými vzpomínkami. S rodačkou z Bílovce totiž neuhrála ve dvou dosavadních zápasech ani set. Nastavený trend pokračoval jen z poloviny. Soupeřka Kvitové sice mohla mít radost z jednoho získaného setu, ale to bylo vše. Česká tenistka dominovala především v úvodu duelu a na jeho samotném konci. První sadu vyhrála 6:3, druhou prohrála 1:6 a třetí stejným poměrem získala.

Zásadní moment prvního setu přišel ve čtvrtém gemu, kdy Kvitová dokázala rumunské soupeřce sebrat podání. Sama se o servis nenechala oloupit a při prvním setbolu tak mohla uzavřít sadu za 36 minut povedeným forhendem po čáře. 

Sedmadvacetiletá tenistka ale na vydařený první set nedokázala posléze navázat. Začala hrát trochu ukvapeně a míčky hned létaly mimo kurt. To vyústilo v první break Beguové. Za stavu 1:4 z pohledu Kvitové dokázala Rumunka českou hráčku opět připravit o servis, a už neměla problém sadu ukončit. Výhra 6:1 a historicky první uzmutý set pro Beguovou ve vzájemných zápasech.

Ale to bylo ze strany 37. hráčky světa všechno. A takřka doslova, protože ve zbytku zápasu vybojovala jediný gem. V rozhodujícím setu vyhrála Kvitová 6:1 a může se těšit z postupu do čtvrtfinále. 

V něm nečeká Kvitovou vůbec lehká soupeřka. O proniknutí mezi nejlepší čtyřku si totiž česká tenistka zahraje s vítězkou loňského Roland Garros Jelenou Ostapenkovou. 

St. Petersburg Ladies Trophy, Petrohrad (ženy, RUS, 799 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (29.) – JIrina Beguová (ROU, 37.) 6:3, 1:6, 6:1