Rozhořčený Cuevas chtěl močit na kurtu, čeká ho mastná pokuta

- Daniel Kubelka, foto PA

Možná jste tu kauzu ani nepostřehli a ani byste nevěřili, že se to může stát, ale je tomu opravdu tak. Uruguayský tenista Pablo Cuevas se během zápasu 3. kola wimbledonské čtyřhry málem vymočil přímo před zraky přítomných diváků!

Jakoby těch průšvihů už letošní Wimbledon už tak neměl dost. Viktor Troicki, Serena Williamsová, Juan Martín Del Potro. Ti všichni už poznamenali zřejmě nejslavnější tenisový turnaj nepříliš vhodným chováním. Povedenou partičku již v pondělí rozšířil další hříšník a ve čtvrtek si zcela po právu vyslechl výši trestu. Pablo Cuevas za svůj výstřelek inkasoval mastnou pokutu ve výši téměř sedmi tisíc liber, jeho spoluhráč Marc Granollers ušetří jen o 1200 liber méně za svou účast v onom incidentu.

Co se vlastně v jednom z mnoha utkání letošního ročníku travnatého grandslamu přihodilo? Urugayec Pablo Cuevas se svým španělským parťákem Marcem Granollersem svádí tuhou bitvu o postup mezi osm nejlepších dvojic deblové části turnaje s britsko-kanadským párem Jonny Marray, Adil Shamashdin. Duel za stavu 2:2 na sety vrcholí pátým setem, který ne a ne skončit a jen rozhodující sada trvá déle než mnohdy samotný zápas.

Cuevas se v jejím průběhu několikrát marně dožaduje od umpirové sudí Aurelie Tourteové přestávky na toaletu. Frustrace Urugayce umocněná touhou odskočit si dosahuje vrcholu, což žadonící tenista nevydrží a vůči sudí na vyvýšené židličce údajně naznačuje, že vykoná onu potřebu do tuby na tenisové míčky. Tourteová zcela pochopitelně reaguje varováním za nesportovní chování, avšak i nadále trvá na rozhodnutí neumožnit čtyřiadvacátému hráči světového žebříčku na malou chvíli opustit dvorec.

Hra tak pokračuje dále, ovšem totálně rozhozený Cuevas není schopen v klidu pokračovat. Výsledkem je dvojchyba při vlastním podání, po které Urugayec jen naštvaně odpálí míček mezi diváky. Přichází varování číslo dvě od Tourteové a tedy automaticky fiftýn pro soupeře patnácté nasazené dvojice. Marray se Shamashdinem náhle disponují třemi mečboly a  reakce podrážděného Cuevase a jeho parťáka na sebe nenechá dlouho čekat. Oba tenisté odmítají pokračovat ve hře a vše tak musí řešit až přivolaný supervizor zápasu.

Po dlouhých deseti minutách se oba hříšníci, tedy spíše Cuevas se svým komplicem, vrací na kurt k dohrávce, která však nemá dlouhého trvání. Jejich protivníci totiž proměňují hned druhý mečbol a po výhře 6-3 4-6 6-4 3-6 14-12 postupují do čtvrtfinále Wimbledonu.

„Odešel jsem na toaletu dvakrát během prvních čtyř setů, pátý set však trval takřka stejně dlouhou dobu jako předchozí část zápasu. Myslím si, že by vám měla být umožněna i další možnost odskočit si, když se hraje pátá sada,“ našel slova pochopení pro svého protihráče Marray, kterému přikyvoval i jeho kanadský partner. „Myslím, že rozhodčí ten zápas úplně nezvládla. Chybovala na obě strany. Bylo na ní vidět, jak moc je nervózní,“ přitakal Shamashdin svému spoluhráči v rozhovoru pro britská média.