Korda junior se prostříhal na vrchol! Po triumfu z Melbourne vede žebříček

- Tomáš Macák

Ten záběr obletěl svět. Sedmnáctiletý Sebastian předvedl ve výskoku roznožku pojmenovanou jako „nůžky“ - jméno Korda po dvou dekádách opět opanovalo Austrálii se vším všudy. Syn bývalé světové dvojky celkem překvapivě vyhrál juniorský grandslam, čímž si „prostříhal“ cestu na první místo v žebříčku ITF.

V sobotu porazil ve finále Australian Open ve dvou setech tchajwanského tenistu Čchun Sin Tsenga. Dvacet let po triumfu svého otce, který pro Česko vybojoval zatím poslední major v mužské kategorii! A Sebastian Korda také po vzoru táty oslavil vítězství „jeho“ nůžkami. V sedmnácti letech se dočkal prvního grandslamového titulu. A s obrovským potenciálem, který pokračovatel slavného jména bez diskuzí má, rozhodně nemusí skončit jen u toho juniorského.

O jeho velkých kvalitách především v USA vědí už delší dobu. Před dvěma lety si ho americký tenisový svaz jako jediného z ročníku 2000 vybral do tréninkové skupiny Ivana Lendla. Mezi o rok staršími hráči se neztratil a zdokonaloval své tenisové dovednosti. Před letošním turnajem v Melbourne byl nasazenou sedmičkou, což se po celkovém vítězství ještě výrazně zlepšilo. Sebastian Korda má nyní na kontě 1061 bodů, díky čemuž od pondělí vede juniorský žebříček ITF. Před druhým Rusem Skatovem má náskok 105 bodů.  

Jen škoda pro český tenis, že za jménem Korda není na vrcholu bodování vlajka České republiky, ale ta Spojených států amerických…