Smutný rekord smeten ze stolu! Mladenovicová konečně vyhrála

- Tomáš Macák

Kde jinde se už chytit! V Petrohradu loni vyhrála v singlu svůj první a stále jediný titul na okruhu WTA. Chytla fazónu, která ji vynesla například i čtvrtfinále na domácím Roland Garros. Ale pak nastalo období sucha. Teď se Kristina Mladenovicová vrátila na místo činu. A to ji vysvobodilo z letargie, která trvala bez jednoho dne půl roku. Vítěznou obětí byla Dominika Cibulková. K vyrovnání rekordních sedmnácti prohraných zápasů v řadě ale nebyla Francouzka vůbec daleko…

Šampionka z grandslamu v Melbourne. Řekli byste si: „Ta tenistka musí mít formu jako hrom.“ V deblu to po boku Maďarky Babosové šlapalo náramně, ale co ta dvouhra? Můžete mít lehkou krizi, ale nevyhrát patnáct zápasů v řadě už se nedá nazvat jinak než dlouhotrvajícím průšvihem. Kromě velkého úspěchu z Austrálie si tak Kristina Mladenovicová s sebou do ruského přístavního města vezla také velké a velmi tíživé břemeno.

To mohla v Petrohradu konečně odhodit, protože Mladenovicová mizérii přerušila, což odnesla vítězka z předloňského Turnaje mistryň Dominika Cibulková. Čekání na slovo „konečně“ bylo opravdu nekonečné. Základem úspěchu francouzské hráčky byly dva breaky v prvním setu, které při jediném breaku Slovenky, stačily na vítězství 6:4. Hlasité „come on“ po zvládnutí setu poprvé. 

Na začátku druhé sady navázala čtyřiadvacetiletá tenistka na zdařilý konec prvního setu dalším sebraným podáním a jasně směřovala k tolik kýžené výhře. Velkou šanci přiživila ještě jedním breakem, díky kterému vedla nad Slovenkou už 4:1. Záhy sice sama servis ztratila, ale žádný velký obrat se nekonal, protože druhý set vyhrála Mladenovicová rovněž 6:4. Následoval řev jako od tygřice z džungle. Francouzka se dočkala konce frustrující série.

Nyní tak může začít zcela jiná šňůra. Ta vítězná, která loni u Francouzky v první polovině sezóny převažovala. Především na antuce byla blonďatá tenistka jeden velký živel, ze kterého musely mít soupeřky strach. Mladenovicovou ostatní hráčky pak začaly pomalu krotit na travnatých kurtech. A objevila se krize. 

Toronto, Cincinnati, New Haven, New York…čtení dalších mnoha dějišť turnajů, kde ve dvouhře skončila mladá tenistka v prvním kole, by vás jistě unavilo.

Kdyby nehrála čtyřhru, s trochou nadsázky v posledních měsících ani nemusela vybalovat kufr, který si mohla vzít spolu s tenisovou taškou na kurt a po dalším neúspěšném zápase pelášit na první letadlo.

I přes špatné výsledky se koncem října dostala do elitní desítky tenisového žebříčku. Jenže jako by se z turnajových nezdarů stal začarovaný kruh, ze kterého se nelze dostat ven. Z čeho se ale ven Mladenovicová dostala, byla právě TOP 10. Do té se i přes mizérii tento týden vrátila, ale stále měla na krku hrozící vyrovnání nepěkného rekordu. Bylo to jako kdybyste bezmocně sjížděli po strmém zledovatělém svahu bez šance zastavit. Nyní Francouzka odněkud vytasila cepín a dokázala pád ukončit. Jen tak tak před jednou velmi smutnou statistikou…

Nejvíce zápasů v řadě prohrála mezi lety 1984-1987 Američanka Sandy Collinsová. Byla to krutá šňůra dlouhých sedmnácti utkání v řadě. Po bok Collinsové se neslavně se stejnou negativní bilancí zařadila v roce 2013 také nizozemská hráčka Arantxa Rusová.

„Všechno vypadá dobře. Jen jsem odehrála špatný zápas. Nemusím mít starosti, nemůže to tak být donekonečna,“ říkala v lednu francouzská hráčka. Teď už předposlední singlové vítězství Mladenovicové se zrodilo ve Washingtonu 2.8. 2017 proti Němce Mariaové. O necelého půl roku později, 1.2. 2018, si mohla pořádně oddechnout. 

Štafetu od Mladenovičové může s nevolí potenciálně přebrat vítězka posledního US Open Sloane Stephensová. Právě na tomto grandslamu se zasekla dobrá forma Američanky. Od té doby – stejně jako Mladenovičová – se vrací na letiště mnohem dříve, než by chtěla. Nevyhrála osm zápasů ve dvouhře v řadě. A Stephensová se nemůže chytnout ani v deblu. Zkrátka od 1. října nevyhrála vůbec nic.

Kristina Mladenovičová by se ale neměla z vítězství nad Cibulkovou těšit dlouho. Loni touto dobou totiž začínala zářit, a neobhájené body by tak v tomto případě rozhodně nebyly nezanedbatelné...