Kerberová překazila sesterské finále, o wimbledonský titul se utká se Serenou Williamsovou

- Daniel Kubelka

Slavný londýnský Wimbledon popáté v historii souboj sester Williamsových ve finále neuvidí. Rozhodly o tom čtvrteční semifinálové duely. Mladší Serena si hladce poradila ve dvou setech s Jelenou Vesninovou, její starší sestra Venus však podlehla Němce Kerberové.

Vítězka jedenadvaceti grandslamových titulů Serena Williamsová vstoupila do boje o svou devátou finálovou účast ve Wimbledonu ve velkém stylu. Rusce Vesninové, která hrála vůbec své první semifinále na jednom ze čtyř největších turnajů, povolila první hru až v pátém gemu, v té době již vedla 4:0 a řádně nakročila za ziskem první sady, kterou také hladce za 28 minut v poměru 6:2 získala.

Pokud někdo čekal, že se překvapení letošního třetího grandslamu sezóny Vesninové podaří duel se světovou jedničkou ve druhém dějství zdramatizovat, ten se šeredně pletl. Američanka ještě přitvrdila, své soupeřce při vlastním podání nepovolila jediný fiftýn a v celé sadě ani jedinou hru, výsledkem čehož byl nepopulární kanár na kontě ruské hráčky. Nasazená jednička během celého zápasu zahrála jedenáct es a předvedla osmadvacet vítězných úderů oproti pouhým sedmi nevynuceným chybám.

Po vítězství 6:2 a 6:0 za 48 minut se Serena Williamsová stala první finalistkou letošního Wimbledonu a jen čekala, zda jí v boji o turnajový triumf doplní její starší sestra. Po vítězném utkání pak současná světová jednička pro oficiální stránky turnaje uvedla. „Byla jsem dnes stoprocentně soustředěná. Už jsme spolu dříve odehrály několik těžkých zápasů. Byla jsem ale připravená zvítězit,“ uvedla vítězka zápasu. „Nemůžu uvěřit tomu, že tu budu znovu ve finále. Letos už jsem dvakrát poslední zápas na grandslamu prohrála. Jsem připravena tady vyhrát,“ zakončila Američanka rozhovor, který se již stáčel k nadcházejímu duelu.

Utkání mezi aktuální světovou čtyřkou Angelique Kerberovou a druhou ze sester Williamsových začalo hodně nervózně. Během první sady činil oběma tenistkám velký problém udržet si svá podání, vždyť jen během deseti her úvodního setu přišly hráčky o servis celkem sedmkrát! Rozhodující zlom přinesl šestý gem, kdy si Kerberová vůbec poprvé udržela svůj servis a posléze svou soupeřku připravila o podání znovu. Williamsová se sice po následném rebrejku a jeho potvrzení dostala na rozdíl jediné hry, Němka ale už těsné vedení udržela a první set získala v poměru 6:4.

Vstup do druhé sady vyšel lépe německé tenistce, která hned v úvodní hře sebrala šestatřicetileté sokyni její servis, což hned v dalším gemu potvrdila. Velké problémy měla Venus Williamsová taktéž v pátém gemu, kdy čelila třem brejkbolům své soupeřky, všechny však dokázala odvrátit a ještě držela naději na obrat v zápase. Ten však Kerberová nepřipustila, během svého servisu takřka nedala Američance šanci a v souboji tenistek dvou rozličných stylů nakonec získala i druhý set v poměru 6:4 a vybojovala své druhé finále grandslamu.

„Je to úžasné. Venus je opravdová šampiónka, několikrát tu celý turnaj vyhrála,“ vysekla poklonu své soupeřce Kerberová a pokračovala. „Jsem opravdu šťastná, že si tady poprvé v životě zahraji ve finále,“ uvedla druhá finalistka letošního Wimbledonu krátce po skončení zápasu.

Obě finalistky si tak v sobotním vzájemném duelu zopakují svůj souboj z ledna letošního roku, kdy ve finále Australian Open Kerberová překvapivě přehrála Serenu Williamsovou ve třech setech a získala svůj vůbec první grandslamový titul v kariéře. Dlouhodobá bilance však jasně hovoří pro čtyřiatřicetiletou Američanku, která zvítězila v pěti ze sedmi vzájemných zápasů a navíc ji žene dopředu motivace v podobě vyrovnání rekordu Steffi Grafové v počtu vítězných trofejí z turnajů „velké čtyřky“. Aktuálně jich má světová jednička na svém kontě jedenadvacet, naposledy se však ze zisku grandslamové titulu radovala právě před rokem v Londýně.