Martincová nestačila na žebříčkovou sousedku, s Vinciovou uhrála v Rusku čtyři gemy

- Filip Lefenda

Po třech vítězstvích v kvalifikaci skončil pro Terezu Martincovu halový turnaj v Petrohradu v prvním kole hlavní soutěže. Češka v něm v souboji kvalifikantek nestačila na zkušenou Italku Robertu Vinciovou, s níž uhrála pouhé čtyři gemy.

Duel, který byl zárověň měřením sil žebříčkových sousedek, byl od počátku v režii Vinciové. Ta se již ve třetím gemu radovala z prvního brejku, když přečkala počáteční tlak Martincové, doběhla nepovedený pokus o kraťas a následně přesně zasmečovala.

O dvě hry později si čtyřiatřicetiletá Italka připsala na returnu další úspěch. Poté, co Martincovou perfektně prohodila, zužitkovala nabídnutou výhodu další nekompromisní smečí. Vinciová brejk posléze potvrdila a vedla už 5:1, o jedenáct let mladší Češka už se zmohla pouze na snížení a prohrála úvodní sadu 6:2.

Oproti prvnímu dějství, v němž si Martincová nevypracovala jediný brejkbol, měla v tom druhém hned šest možností. Vinciová však všechny hrozby protivnice ustála a nakonec tak získala druhý set shodným poměrem jako ten úvodní.

Premiérové dva brejkboly nevyužila česká kvalifikantka ve druhé hře, Vinciová pak jen o několik okamžiků později trestala brejkem čistou hrou. V gemu číslo čtyři pak měla Martincová na returnu zbylé kvarteto příležitostí, jenžě ani v tomto případě neuspěla. I ze zisku této hry se radovala Italka a vítězství měla v tu chvíli na dosah.

Česká hráčka poté snížila na 3:2, Vinciová ale po krátké přestávce odskočila další čistou hrou na rozdíl dvou her, který následně už jen navyšovala. Martincová se v utkání nemohla opřít o svůj servis, po prvním podání získala jen 48 procent výměn, zatímco po druhém 50, a prohrála tak s bývalou světovou sedmičkou a předloňskou turnajovou vítězkou za hodinu a 13 minut dvakrát 2:6.

Již v pondělí do podniku v Petrohradu vstoupila Kateřina Siniaková, která zdolala ve třech setech Chorvatku Vekičovou. Zápas úvodního kola čeká ještě na Petru Kvitovou, která se ve středu utká s domácí Ruskou Vesninovou.

St. Petersburg Ladies Trophy, Petrohrad (ženy, RUS, 799 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (147.) – Roberta Vinciová (ITA, 146.) 2:6, 2:6