Williamsová po dvaceti letech vypadla z žebříčku

- Jan Vojkůvka

Původně se měla Serena Williamsová vrátit na tenisový okruh už během Australian Open. Američanka, která v září porodila prvního potomka, však hraniční termín nestihla. I z toho důvodu poprvé od roku 1997 nefiguruje v žebříčku WTA!

Oproti své sestře Venus se Serena Williamsová tolik neúčastnila velkých turnajů před svými šestnáctými narozeninami. První hlavní soutěž na okruhu WTA si zahrála v roce 1997 na Kremlin Cupu. O týden později prokázala svůj potenciál v Chicagu, kde porazila tehdejší světovou sedmičku Mary Pierceovou a čtyřku Monicu Selešovou. Až v semifinále ji zastavila Lindsay Davenportová.

A právě od roku 1997 figurovala Serena Williamsová také na žebříčku WTA a onen rok zakončila jako 99. hráčka světa. Od té doby až do nynějška byla pevnou součástí nejen samotného rankingu, ale i příček nejvyšších. Po neobhájení 2000 bodů za loňský triumf z Melbourne však u jejího jména svíti 0 jak v kolonce bodů, tak v kolonce umístění.

Nedá se ovšem očekávat, že by návrat do systému měl být pro Williamsovou nějakým zádrhelem. Už v březnu by Američanka měla odehrát turnaje v Indian Wells a Miami, čímž nastartuje svůj comeback po mateřské dovolené.

Přesto je vypadnutí z žebříčku pro Williamsovou určitým mezníkem bohaté kariéry. Přes dvacet let se pevně držela mezi nejlepšími, na čele ženského žebříčku strávila dlouhých 319 týdnů a pětkrát zakončila sezonu jako světová jednička. Poprvé se na žebříčku WTA objevila 20. října 1997 a dokázala v něm vydržet po 20 let, 3 měsíce a 9 dní!

Šestatřicetiletá Američanka dokázala hned v deseti sezonách být stabilní členkou elitní desítky a v posledních dvaceti letech byla jakousi ikonou konzistence, kterou jen dvakrát potkal pád z první světové stovky kvůli zraněním. Nyní se Williamsová pokusí o návrat tam, kam patřila přes dvacet let. A začínat bude muset od nuly.