Berdych vs Murray! Český tenista chce vyrovnat životní výsledek, pokoří domácího favorita?

- Jan Vojkůvka

Po šesti letech dosáhl opět na postup do semifinále Wimbledonu. Aby zopakoval svůj životní výsledek z roku 2010, schází mu ještě jeden krok, kterým je výhra v souboji o finále a postup do duelu o titul. Tomáše Berdycha ale čeká náročná úloha v podobě utkání s domácím Andy Murrayem, momentálně asi největším favoritem na zisk titulu.

Psal se rok 2010 a Tomáš Berdych tehdy v cestě za postupem do finále vyřadil švýcarského elegána Rogera Federera či současného suveréna Novaka Djokoviče. Ve finále však nestačil na Španěla Rafaela Nadala... Takto náročný los se mu prozatím letos vyhýbal, ačkoliv významně ho prověřil v osmifinále Jiří Veselý, tak na ty nejlepší doposud nenarazil. Až v semifinále ho potká Brit Andy Murray, světová dvojka a vítěz Wimbledonu z roku 2013.

Ve čtvrtfinále si Murray musel urvat vítězství nad Francouzem Tsongou po pětisetové bitvě, zatímco Berdych zvládl porazit jiného Francouze, Pouilleho, ve třech sadách, přičemž těžký byl první set, jenž dokráčel do tiebreaku, aby v dalších dvou setech Berdych potvrdil roli favorita.

„Na začátku prvního setu jsem se trochu hledal. Soupeři, se kterými jsem se utkal v předchozích zápasech, totiž hráli naprosto odlišným stylem. Snažil jsem proto najít ten správný rytmus, což se mi na konci úvodní sady podařilo. Poté už to bylo všechno v pohodě, dařilo se mi diktovat hru, hrát to, co chci,“ řekl Berdych po zápase s Pouillem na tiskové konferenci a z postupu měl obrovskou radost. „Cítím se skvěle, je úžasné být znovu po letech v semifinále. Ale pořád je o co hrát,“ upozornil. A má pravdu.

S Britem Murrayem se utkal během své kariéry celkem čtrnáctkrát a v zápasové bilanci prohrává 6-8. Ani jeden z těchto duelů se však neodehrál na travnatém povrchu, který by měl navíc víc sedět Murraymu. Ostatně, to dokládá i letošní statistika britského tenisty, který má na trávě 10 výher a žádnou porážku. Od roku 2011 navíc na trávě Murray zaznamenal úctyhodnou bilanci 58 - 8.

Tomu, bohužel, Berdych nemůže ani zdaleka konkurovat. Ten na trávě vyhrál 59 za celou svou kariéru od roku 2004 a k tomu si připsal 24 porážek (pokud jde o Murrayho kariérní statistiku na trávě, tak ta činí 98-26).

Murray navíc není příliš oblíbeným soupeřem světové devítky, která nad ním nedokázala oslavit vítězství od roku 2013. Berdych prohrál poslední čtyři zápasy v řadě a navíc ty poslední dva zápasy v Šanghaji a Madridu patřily k hodně nevydařeným. Murray na betonu a antuce poměrně hladce prošel přes rodáka z Valašského meziříčí, když v roce 2015 v Šanghaji povolil Berdychovi čtyři gemy a letos v Madridu pět gemů.

Ale stejně, jako každý turnaj je jiný, tak také každý zápas je jiný a ve Wimbledonu je vše ještě více specifické. Berdych zde sahá po vyrovnání nejlepšího úspěchu, zatímco Murray je po výpadku Djokoviče největším favoritem na titul a před domácími fanoušky je pod určitým tlakem. Navíc ani jeho výkon proti Tsongovi, který hrál skvěle, nebyl zrovna přesvědčivý. Berdych tak není bez šance, ale jak napovídají papírové předpoklady nebo odhady bookmakerů ze sázkových kanceláří, jeho šance nejsou příliš vysoké.

Základem úspěchu by mělo být vyvíjení tlaku na Murrayho servis. Brit je velmi známý tím, že rád riskuje druhá podání a často z toho plynou zbytečné chyby. Každé chyby pak musí český tenista využít, pokud chce mít šanci Murrayho porazit, jelikož v samotné mezihře při běhavé a takřka neúnavné Murrayho hře bude velmi náročné Brita přehrávat. Důležité také bude, zda bude Berdychovi padat do dvorce první servis. Murray, podobně jako další TOP hráči, totiž na returnu zvládá využívat druhých servisů svých soupeřů agresivním přístupem do dvorce s křižnými ranami proti stojným nohám tenistů, čímž získávají herní převahu.

Suma sumárum, pokud chce Tomáš Berdych pomýšlet na postup do finále, bude muset na centrálním dvorci All England Clubu předvést svůj životní tenis a navíc doufat, že Murray svého nejlepšího výkonu dosáhnout nedokáže. Náročný souboj o finále na nejslavnějším grandslamovém turnaji bude jedním z vrcholů letošní sezony pro Tomáše Berdycha, ale nemusí být konečnou zastávkou.