V Petrohradu bez nadávek až do hlavní fáze. Martincová napravila loňský kiks

- Tomáš Macák

Zadostiučinění, ale i povedený reparát. Tak se dá nazvat úspěšná kvalifikace Terezy Martincové na turnaji v ruském Petrohradu. Loni se ptala, „jestli může dát rozhodčí do držky“, kvůli čemuž měla s postupem do hlavní fáze utrum. To vše doprovodila pokuta, ke které se přidal také odečet bodů. Třiadvacetiletá tenistka navíc přišla o prize money. Letos se kvalifikace obešla bez excesů a po výhře nad Verou Lapkovou může být Martincová nadmíru spokojená.

„Potom je tam to moje slavné Rusko, kam asi zase pojedu,“ popisovala Tereza Martincová svůj program po vyřazení na Australian Open.

Česká hráčka narážela na to, jak loni nedokázala udržet nervy na uzdě a byla diskvalifikována. Několikeré pozměnění výroků lajnových rozhodčích umpirovou ji loni pořádně rozžhavilo i ve velmi chladném Petrohradu. Druhé kolo proti letošní překvapivé semifinalistce grandslamu v Melbourne Elise Mertnesové kvalifikace bylo vyrovnané. Za stavu 5:5 v rozhodující sadě učinila umpirová rozhodčí další podivný verdikt. To už mladá tenistka nevydržela a směrem k Michaele Krajicekové, která Martincovou podporovala, řekla „jestli té rozhodčí za to může dát do držky, že už to fakt není možné“.

Následovala skreč, pokuta a tak dále.

Letos tedy měla Tereza Martincová o zvláštní motivaci postaráno, což také dokázala přetavit v to, že v Petrohradu postoupila do hlavní fáze turnaje. Na cestě za tímto úspěchem vyřadila nejprve ve dvou setech Rusku Frolovou, pak v třísetové bitvě Kristýnu Plíškovou a v samotném finále kvalifikace přemohla běloruskou tenistku Veru Lapkovou. Rozhodovalo se rovněž ve třech sadách. Tu první zvládla lépe Češka, když vyhrála 6:4, pak ale Lapková srovnala díky setu, ve kterém zvítězila 7:5. Následně se ale Běloruska v zápase zmohla na pouhý jediný gem, protože Martincová vyhrála rozhodující set 6:1.

Martincovou, která se nachází v žebříčku na 146. místě, čeká v prvním kole petrohradského turnaje čtyřiatřicetiletá Italka Roberta Vinciová.