Nezapomenutelné okamžiky Australian Open: Konec čekání, zaokrouhlení sbírky a outsideři

- Tomáš Macák

První dva grandslamové týdny letošního roku utekly jako voda. Možná ještě rychleji, než plyne řeka Yarra přes Melbourne Park. Major v Austrálii přinesl více než jeden skvělý či překvapivý moment. Wozniacká se dočkala sladkého poprvé, Federer zaokrouhlil svoji sbírku a o finále bojovali tenisté, na které by před turnajem nevsadil ani ten nejoptimističtější sázkař.

Nekonečné čekání Wozniacké je u konce
Usměvavá blondýnka z Dánska se na třetí pokus dočkala toho, o co usilovala již v letech 2009 a 2014 na US Open. Za dlouhé roky na okruhu WTA vyhrála téměř tři desítky titulů, mezi které se v říjnu překvapivě zařadil i ten z Turnaje mistryň. K tenisové „dokonalosti“ ale zkrátka grandslam až do letošního Melbourne chyběl. Tam byl vytoužený cíl splněn, a tak si mohla Wozniacká trofej Daphne Akhurstové vzít do postele. Mimochodem usínala s pocitem, že od pondělka se po více než šesti letech stane světovou jedničkou.

Jak málo ale chybělo k tomu, aby bylo vše úplně jinak. Rodačka z Odense prohrávala v utkání druhého kola s Chorvatkou Janou Fettovou už 1:5 a 15:40 v rozhodující třetí sadě. Obrovský chtíč, díky kterému zápas neuvěřitelně otočila, ji zřejmě dostatečně nabil do zbytku turnaje.  

Dvacítka Rogera Federera
Příští rok bude muset švýcarská legenda do města na jihu Austrálie opět s jinými botami. Letos jeho obuv, ve které Australian Open odehrál, zdobilo číslo 5 na znamení toho, že v Melbourne opanoval grandslam již pětkrát. Federer byl před očekávaným kláním favorit, ale že až do finálového zápasu proti Čiličovi neztratí ani set? V šestatřiceti letech úchvatně hladké proklouznutí turnajem, na jehož konci čekala na Federera celkově dvacátá grandslamová trofej. Třetí během posledních dvanácti měsíců…

Jízda Edmunda s Čongem
Jeden před turnajem okupoval v žebříčku 49. místo, druhý byl ještě o devět pozic výše. Především u jihokorejského tenisty je potenciál značný, protože v listopadu ovládl turnaj tenisových nadějí do 21 let s názvem Next Gen. Přesto, na tyto dva muže, kteří byli v mnoha zápasech v Melbourne označování jako „underdogs“ (outsideři, pozn. red.), by téměř nikdo nevsadil ani zlámanou grešli. Brit Edmund za sebou ale nechal Kevina Andersona s Grigorem Dimitrovem, Čong pak zase oba dva bratry Zverevy nebo Novaka Djokoviče. Konec v semifinále byl pro ně více než nadplán. Tenista z Velké Británie po grandslamu poskočil o 23 míst vzhůru, rodák ze Suwonu dokonce o 29.

Tennysův skvělý tenis
Dlouhé roky se šestadvacetiletý tenista na kurtech rval jako hráč druhé stovky. Do té elitní poprvé Tennys Sandgren pronikl až v roce 2017 na podzim. Hráč s příznačným křestním jménem pro bílý sport šokoval tenisové příznivce, když porazil – možná stále ne úplně stoprocentně zdravého – Stana Wawrinku. Ještě větším překvapením pak bylo, když vyřadil také Dominica Thiema v osmifinále. Konečnou, která ale může znamenat v nastalé sezóně spíše odrazový můstek, pro Američana bylo až další kolo proti zmíněnému Čongovi.

Hromadné vypadnutí Američanek
Nula z osmi! Taková byla bilance amerických tenistek po prvním hracím dni. Z turnaje se poroučela například šampionka z US Open Sloane Stephensová, CoCo Vandewegheová nebo loňská finalistka z Melbourne Venus Williamsová. Reputaci hráčkám Spojených států amerických tak trochu vylepšila aspoň Madison Keysová, která se probojovala až do čtvrtfinále.

Grandslamové maximum Allertové
Zatímco jedny z favoritek letěly domů, jiná nečekaná ženská jména postupovala turnajovým pavoukem s překvapivou lehkostí. Svět zaskočila ukrajinská hráčka Marta Kosťuková, která jako patnáctiletá kvalifikantka postoupila až do třetího kola hlavní části, kde ji vyřadila krajanka a velká favoritka celé akce v jedné osobě Elina Svitolinová. Čeští fanoušci ale s lehkým údivem sledovali vystoupení Denisy Allertové. Čtyřiadvacetiletá tenistka se bez ztráty setu dostala přes tři fáze kvalifikace až do čtvrtého kola, kde narazila – stejně jako Kosťuková – na Svitolinovou. Díky tomuto velkému úspěchu ji po Australian Open čekala odměna v podobě cesty raketou o čtyřiačtyřicet míst výše v žebříčku WTA. Teď je tak Allertová na 86. pozici.