Češi v akci: Plíšková s Görgesovou slaví postup do semifinále Wimbledonu, Štěpánek se Šafářovou neuspěli

- Jan Vojkůvka

Čtvrteční den je z hlediska českých tenistů a tenistek opět poměrně bohatým. Ve slavném All England Clubu vybojovala Karolína Plíšková společně s Němkou Julií Gorgesovou postup do semifinále ženské čtyřhry. Neuspěla naopak dvojice Lucie Šafářová, Radek Štěpánek v osmifinále mixu.

Skvělý výsledek si v pavouku ženské čtyřhry připsal na své konto česko-německý pár ve složení Karolína Plíšková, Julia Goergesová. Ve čtvrtfinále londýnského grandslamu totiž přehrál nasazené dvojky turnaje, Francouzky Garciaovou a Mladenovicovou ve dvou setech, 7:6 (9) a 6:3. Napínavá první sada, kterou rozhodl až tiebreak, se pro česko-německou dvojici nevyvíjel dobře. Ztráta podání ve čtvrtém gemu pustila soupeřky do vedení, Plíšková se svou parťačkou ale dokázaly v sedmé hře manko srovnat. Tím ale drama nekončilo. Nasazené šestky postupně odvrátily čtyři setboly svých rivalek, aby samy na druhý pokus první sadu ukončily. Druhé dějství již přineslo snazší průběh pro česko-německý pár. Brejky ve čtvrté a šesté hře daly nadějný náskok a i přes ztrátu podání v sedmém gemu nakonec Plíšková s Görgesovu dotáhly své snažení do vítězného konce.

 Nedařilo se Lucii Šafářové s Radkem Štěpánkem v osmifinále smíšené čtyřhry.. Česká dvojice nestačila na rakousko-lotyšský pár Marach, Ostapenkové a po prohře ve dvou setech, 4:6 a 6:7 (5), se s turnajem loučí. V prvním setu rozhodl o jeho osudu jediný brejk, který ve třetí hře získal Marach se svou patnerkou a tento náskok si podržely až do konce úvodního dějství. Druhá sada nabídla mnohem vyrovnanější průběh. Oba páry se přetahovaly o svá podání, které v průběhu dějství ztratily celkem čtyřikrát, naposledy si Šafářová se Štěpánkem poradily se servisem soupeřů v desáté hře, ve které odvracela naše dvojice dva mečboly. Rozhodnutí sady přinesl tak až tiebreak, ve kterém si o něco lépe vedli protivníci našeho párů, kteří pátým mečbolem zápasu ukončili druhý set a také celý zápas.

České debly o úspěch na vysoce honorovaných podnicích

Na štědře dotovaných a vysoce hodnocených turnajích ITF, tzv. stotisícovkách, ve francouzském Contrexeville a maďarské Budapešti, se do akce postaví české tenistky ve čtyřhrách.

Už v jedenáct hodin dopoledne se ke svému čtvrtfinále postavily Renata Voráčová s Nicole Melicharovou, které neponechaly nic náhodě a v Contrexeville si zahrají v semifinále, když potvrdily role prvních nasazených. Na francouzském turnaji dotovaném 100 tisíci dolary porazily domácí pár Arcangioliovou s Paquetovou 6:2, 6:3.

Lenka Kunčíková s Karolínou Stuchlou si na turnaji ITF v Budapešti zahrají finále čtyřhry. Ve čtvrtečním utkání s gruzínským párem Gorgodzeová, Kvacabaiová vyhrály česká děvčata za necelou hodinu ve dvou setech, 6:3 a 6:1.

V německém Versmoldu na turnaji dotovaném 50 tisíci dolary se do druhého kola dvouhry postavila Tereza Smitková v utkání s Bulharkou Šinikovovou, ve kterém byla mírnou favoritkou sedmá nasazená Bulharka. Na dvorci však žádná převaha bulharské tenistky k vidění nebyla. Dokázala sice do zápasu vstoupit proražením servisu Smitkové, ta však hned ve druhém gemu předvedla rebrejk a od té chvíle to byla ona, kdo soupeřce uskakoval ve skóre. Shiniková se musela snažit dotahovat manko, několikrát se jí sice povedlo získat si ztracená podání zpět, ale Smitková chytila příležitost za pačesy a postoupila do čtvrtfinále po výhře 6:3, 6:4.

Karolína Muchová dokonala obrat v zápase s Ruskou Natelou Dzalamidzeovou a po výhře ve třech setech postupuje do čtvtfinále turnaje ITF v německém Versmolde. Česká tenistka sice prohrála úvodní sadu v tiebreaku, v dalších dvou setech už ale dominovala. Druhý set rozhodla brejkem ve třetí hře, po kterém získala rozhodující výhodu, od stavu 4:3 navíc soupeřce až do konce zápasu nepovolila zisk jediné hry. Po setech 6:7 (3), 6:3 a 6:0 se tak raduje z vítězství.

První čtvrtfinále Cváčkové v kariéře

Význameného úspěchu dosáhla v rumunském Iasi Natálie Cváčková! Česká tenistka, která celou sezonu musí do turnajů procházet skrz kvalifikace a to samé musela zvládnout i v Rumunsku, si poprvé v kariéře zahraje ve čtvrtfinále turnaje ITF! Ve druhém kole dokázala přejít přes domácí Bejenaruovou, kterou porazila 6:4 a 6:2!

Maximem dvacetileté hráčky v kariéře bylo druhé kolo, do kterého trpělivá kvalifikantka v průběhu tříleté kariéry mezi dospělými došla celkem sedmkrát. V Iasi tak prožije svou čtvrtfinálovou premiéru a navíc již nyní má jistotu zisku dalších dvou bodů do žebříčku.

Marek Jaloviec si na turnaji v německém městě Saarlouis zahraje čtvrtfinále. O postupu mezi osm nejlepších hráčů podniku rozhodla jeho výhra nad domácím kvalifikantem Vincentem Jaenschem Mullerem, kterého dvaadvacetiletý Čech porazil po třísetové bitvě 4:6, 6:0 a 7:5, trvající přesně tři hodiny. Jaloviec zvítězil i přesto, že ve třetím setu za stavu 4:5 při svém podání musel odvracet mečbol soupeře.

Martina Přádová společně s finskou tenistkou Miou Eklundovou postoupily do semifinále čtyřhry na turnaji v portugalském Lisabonu. V dnešním čtvrtfinále přehrála česko-finská dvojice portugalsko-chorvatský pár Drazićová, Vilacaová ve dvou setech, 6:3 a 7:6 (2).

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, čtvrtfinále)
Görgesová (GER), PLÍŠKOVÁ - Garciová, Mladenovičová (FRA)  7:6 (9), 6:3

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo)
ŠTĚPÁNEK, ŠAFÁŘOVÁ - Marach (AUT), Ostapenková (LAT)  4:6, 6:7 (5)

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka)
O průběhu turnaje vás budeme informovat v samostatném článku

LORRAINE OPEN, CONTREXEVILLE (ženy, 100 000 USD, antuka, čtyřhra, čtvrtfinále)
Melicharová (USA), VORÁČOVÁ - Arcangioliová, Paquetová (FRA) 6:2, 6:3

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, čtyřhra, semifinále)
KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ - Gorgodzeová, Kvacabajová (GEO)  6:2, 6:1

REINERT OPEN, Versmold (ženy, 50 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (229.) - Natela Dzalamidzeová (RUS, 263.)  6:7 (3), 6:3, 6:0
TEREZA SMITKOVÁ (224.) - Isabella Šinikovová (BUL, 173.) 6:3, 6:4

EGYPT F13 MEN´S FUTURES (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, 2. kolo)
TOMÁŠ PAPÍK (784.) - Aria Harajchi (SUI, 1024.) - 6:0, 7:5

ITF F6 FUTURES SAARLOUIS (muži, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)

MAREK JALOVIEC (705.) - Vincent Jaensch-Muller (GER, 1252.)  4:6, 6:0, 7:5

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)
NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1255.) - Karola Patricia Bejenaruová (ROU, 771.) 6:4, 6:2

NIS OPEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)
NATÁLIE NOVOTNÁ (1049.) - Viktória Kužmová (SVK, 348.)  5:7, 4:6

Lisboa Women's Open 2016 (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále čtyřhry)
Eklundová (FIN), PŘÁDOVÁ - Dražičová (CRO), Vilacaová (POR)  6:3, 7:6 (2)