Australian Open: Jubilejní dvacítka! Federer ve finále udolal Čiliče a slaví další titul

- Jan Havlovic

Letošní ročník Australian Open je minulostí! Vrcholem úvodního grandslamu této sezony bylo bezesporu mužské finále dvouhry, ve kterém zvítězil Roger Federer! Švýcarská legenda tak získala svůj jubilejní dvacátý grandslamový titul! Už před tím se rozhodlo o šampionech v soutěži smíšené čtyřhry.

Federer slaví dvacátý grandslamový titul v kariéře
Roger Federer vstoupil do svého jubilejního třicátého grandslamového finále ve velkém stylu. Svému soupeři sebral dvakrát podání a za pouhých devět minut už vedl 3:0! Světová dvojka poté mírně zvolnila, ale náskok dvou brejků si udržela až do konce úvodního setu. 

Do druhé sady vstoupil Marin Čilič jako vyměněný! Chorvatský tenista najednou držel se světovou dvojkou krok a k vidění byl skvělý tenis. Aktivně hrající Čilič si dokonce v desátém gemu vypracoval setbol, ale nabídnutou šanci nevyužil. Rozhodnout tak musel až závěrečný tiebreak, ve kterém uspěl Chorvat v poměru 7:5 a srovnal stav finálového duelu!

Vyrovnaný duel pokračoval i ve třetí sadě, až do stavu 2:3. Federerovi se poté podařilo svého soupeře brejknout a vypracovaný náskok jednoho brejku si dokázal udržet.

Ve čtvrtém setu už to vypadalo, že si Federer dokráčí pro vítězství. Světová dvojka vedla již 2:0 a měla i další brejkbol. Ten však nevyužila, což se ukázalo jako rozhodující. Čilič totiž poté dokázal sebrat hned dvakrát podání svému soupeři a vynutil si pátý, rozhodující set!  

V něm měl hned v samém úvodu Federer namále, když musel při vlastním servisu odvracet dva brejkboly. Krizovou situaci však zvládl! Švýcar poté ve druhém gemu dokázal prolomit servis Čiliče a udělal rozhodující krok k vítězství! 

Po závěrečném míčku naplno propukla obrovská radost švýcarského tenisty, jeho týmu i všech jeho příznivců. Roger Federer se stal prvním tenistou historie, který se dokázal dostat na magickou hranici dvaceti grandslamových trofejí! 

Dabrowská a Pavič získali titul ve smíšené čtyřhře
Předposlední trofej na Australian Open získali Marte Pavič s Gabrielou Dabrowskou (8.) v soutěži smíšené čtyřhry. Chorvatsko-kanadské duo si poradilo s dvojicí Rohan Bopanna, Tímea Babosová (5.) výsledkem 2:6, 6:4, 11:9.

Babosová tak přišla o možnost získat v Melbourne po turnaji ženské čtyřhry druhý grandslamový titul. Přestože v rozhodujícím superitebreaku měla s parťákem za stavu 9:8 mečbol, nakonec se po otočce radovala Gabrowská s Pavičem.

Finále dvouhry
Marin Čilič (CRO, 6.) – Roger Federer (SUI, 2.) 2:6, 7:6(5), 3:6, 6:3, 1:6

Finále smíšené čtyřhry
Babosová, Bopanna (HUN/IND) – Dabrowská, Pavič (CAN/CRO) 6:2, 4:6, 9:11