Wozniacká půjde spát s trofejí. Pak si ji přidá do životopisu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nelze pochybovat, že pro Caroline Wozniackou je titul z Australian Open zasloužený. Dánská tenistka se dostala z trudných myšlenek a 74. příčky světového žebříčku zpátky na úplný vrchol a poprvé v životě vyhrála grandslam. „Tak, a teď už se mě nikdy nebude nikdo ptát, kdy ho konečně vyhraju. Možná se můžete ptát tak na to, kdy získám ten druhý,“ smála se pak spokojeně.

Dánka se stala světovou jedničkou už v roce 2010, až teď ale mohl přijít titul, který jí ve výpisu úspěchů citelně chyběl. Proto se Wozniacká probudila do soboty ohromně nervozní. „Ale uklidnil mě snoubenec David,“ pochvalovala si služby přítele Davida Leeho – bývalého špičkového basketbalisty.

Wozniacká pak po zápase vtipkovala, že bude v noci spát s Daphne (trofej pro vítězku Australian Open): „Už ji nepustím! Vezmu si ji do postele a budu s ní spát. Ale David tam taky bude mít pořád místo,“ dodala pak se smíchem.

A pak přiznala: „Nechtěla jsem na to myslet, ale všichni mi to dřív připomínali. Že ještě nemám grandslam. A neustále se mě na to ptali,“ popisovala minulá léta, kdy postupně strádala a nakonec se i kvůli zranění propadla až na 74. příčku světového žebříčku.

Už se tak mohlo zdát, že blonďatá Dánka o vysněný granslamový titul nezabojuje a že předešlá dvě finále US Open byla promarněnými příležitostmi. „V takových chvílích o sobě začnete trochu pochybovat, i když nechcete,“ popsala těžké chvíle Wozniacká.

V posledním roce ale Dánka překvapivě rostla, předváděla parádní tenis, věřila si čím dál víc a sezonu zakončila titulem na Turnaji mistryň. Stejně jako třeba Kim Clijstersovou v roce 2012 pak Wozniackou tenhle triumf nakopl k tomu, aby hned v lednu prolomila dlouhé čekání na grandslam.

„Snila jsem o tom tolik let a i když mám za sebou nádhernou kariéru, tak vím, že tenhle titul ji teprve celou pěkně symbolizuje,“ řekla dojatá Wozniacká. Poděkovala tatínkovi, který s ní po světě létá už dvacet let, do očí nechala pustit vzácné slzy a odnesla si svoji trofej k sobě do bezpečí. Ale tu už jí nikdo nikdy neodpáře.