Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek a Kellovský v semifinále, Kopřiva neuspěl

- Jan Vojkůvka

Turnaj futures v Ústí nad Orlicí dospěl k závěrečným fázím, v nichž se například v hokeji rozhoduje mezi úspěchem a neúspěchem. Čtvrtfinálové souboje úspěšně zvládli Václav Šafránek a Dominik Kellovský, boj o postup mezi čtyři nejlepší hráče nezvládl Vít Kopřiva, jenž podlehl Poláku Ciasovi.

Šafránek musel do tří setů

Trochu nečekaně si trojka turnaje, Václav Šafránek, musela zabojovat o postup do semifinále ve třech setech. Soupeřem mu byl slovenský kvalifikant Matěj Maruščák, který odehrál tři zcela odlišné sady. Zatímco v té první prohrál hladce 1:6, v prostředním setu dokázal Šafránka dostat pod tlak, předváděl méně chyb a nakonec i vyhrál 6:3 a vynutil si třetí set. Stačil mu k tomu jediný brejkbol, jenž dokázal využít.

Třetí set byl ale naopak zcela v režii Šafránka, který si vypracoval celkem dva brejkboly a oba proměnil. Už od úvodu sady předváděl výkon podobný tomu z prvního setu a nakonec i výsledek byl stejný - český tenista zvítězil 6:1 a postoupil podruhé v sezoně do semifinále. „Jsem rád, že jsem to zvládl, hrál jsem dnes mnohem lépe než včera.“ zhodnotil Šafránek vítězný duel. V dalším semifinále ho čeká druhý nasazený tenista Uladzimir Ignatik. „Známe se velice dobře, často se potkáváme na turnajích. Už dvakrát jsem s ním prohrál.  Proto vím, co na něj budu hrát,“ je si jistý taktikou do nadcházejícího duelu dvaadvacetiletý Čech.

Ignatik přehrál rakouského soupeře

Úvodní várka dvou čtvrtfinálových zápasů přinesla kromě duelu Šafránka také souboj druhého nasazeného Uladzimira Ignatika se sedmým nasazeným Rakušanem Davidem Pichlerem. Běloruský tenista, dlouhodobě trénující v Bratislavě, dokázal ve svém utkání potvrdit rovněž roli favorita a soupeře obral hned šestkrát o servis.

Zatímco v první sadě mu stačily dva brejky k výhře 6:2, v sadě druhé Pichler dokázal na returnu kousat. Ignatik se sice ujal vedení 4:1, ale po ztrátě servisu měl už výhodu jen jednoho brejku. To napravil vzápětí a vedl 5:2 a mohl duel doservírovat. Jenže Pichler znovu dokázal svého soupeře obrat o podání, jenže místo, aby svůj boj podpořil při vlastním servisu, tak v devátém gemu přišel opět o podání a Ignatik mohl slavit výhru 6:3.

„Cítím se dobře, celkem jsem i hrál dobře. Ukázal jsem, že na kurtu jsem lepší a nedal soupeři možnost něco proti mně udělat. On už neměl, co ztratit a hrál uvolněně a trefil pár míčků, já udělal pár chyb, ale nebylo to v podstatě tak důležité,“ zhodnotil zápas i mírné problémy v druhém setu Ignatik.

Kellovský ve třech setech přehrál Siringa

Náročná bitva s vítězným koncem, tak by se dalo nazvat utkání Dominika Kellovského ve čtvrtfinále ústeckého turnaje futures. Devatenáctiletý český tenista v souboji s lucky loserem Erosem Siringem z Itálie ztratil úvodní sadu, ačkoliv získal první dvě hry. Soupeř však reagoval čtyřmi vyhranými gemy v řadě, čím získal rozhodující náskok do koncovky. I začátek druhého setu vyšel lépe Kellovskému, který po brejku ve čtvrté hře vedl 3:1, následně sice vedení ztratil, poslední tři hry a následně celý set ale patřil mladému Čechovi. Poslední dějství už bylo jasně v režii našeho hráče, který bral první tři hry setu a vedení si pohlídal až do samotného konce. Po vítězství 4:6, 7:5 a 6:2, tak postupuje mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje.

„Do utkání jsem vstoupil dobře, pak jsem ale znervóznil a udělal jsem pár chyb. Naštěstí jsem to pak ve třech setech dotáhl,“ zhodnotil Kellovský po zápase a následně také ohodnotil soupeře. „Chtěl jsem Siringovi ukázat, kdo bude na hřišti pánem. Soupeř však hrál velice slušně a překvapil mě. Jeho umístění určitě neodpovídá tomu, na co má,“ popsal mladý Čech fakt, že Ital má rozhodně na víc a do budoucna bude nepříjemným sokem.

Kopřiva nestačil na Ciase a semifinále si nezahraje

Vít Kopřiva nedoplní své dva krajany v semifinále ústeckého  futures. Devatenáctiletý Čech nestačil v zápase o postup mezi čtyři nejlepší účastníky turnaje na šestého nasazeného Poláka Pawla Ciase, kterému podlehl ve dvou setech, 4:6 a 3:6. Úvod zápase se nesl v nervózním duchu a oba tenisté neudrželi svá podání. Kopřiva se po brejku v sedmé hře dostal do vedení, jenže to neudržel a poté, co Cias ovládl následující tři gemy, český hráč úvodní sadu ztratil. O osudu druhého setu rozhodl již jeho úvod, kdy Polák vybojoval tři gemy v řadě a získaný náskok pohodlně udržel až do závěru utkání.

„Zápas neměl žádnou velkou kvalitu, soupeř víceméně hrál to, co potřeboval a to dnes rozhodlo,“ popsal stručně Kopřiva jak vypadal čtvrtfinálový duel s jeho účastí.

Čtyřhra bude mít ve finále české zastoupení

Již nyní je jisté, že ve finále čtyřhry bude mít český tenis své zastoupení. Na dvorcích se proti sobě v ryze českém souboji postavili první nasazení Roman Jebavý s Liborem Salabou proti čtyřkám Filipu Doleželovi a Václavu Šafránkovi. Z postupu do finále se možná trochu překvapivě radoval pár ve složení Doležel, Šafránek, který své soupeře přehrál ve dvou setech, 6:2 a 6:4.

Česko-běloruský pár Dominik Kellovský, Uladzimir Ignatik si finále čtyřhry v Ústí nad Orlicí nezahrají. V zápase s párem Kekerčeni, Pichler rozhodl o postupu ukrajinsko-rakouské dvojice za stavu 1:1 až supertiebreak.


Čtvrtfinále dvouhry

David Pichler (AUT, 7) - Uladzimir Ignatik (BLR, 2) 2:6, 3:6
Eros Siringo (ITA) - DOMINIK KELLOVSKÝ (6)  6:4, 5:7, 2:6
VÍT KOPŘIVA - Pawel Cias (POL, 5)  4:6, 3:6
Matěj Maruščák (SVK) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (3) 1:6, 6:3, 1:6

Semifinále čtyřhry

ROMAN JEBAVÝ, LIBOR SALABA (1) - FILIP DOLEŽEL, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (4)  2:6, 4:6
Uladzimir Ignatik (BLR), DOMINIK KELLOVSKÝ (2) - Filipp Kekerčeni (UKR), David Pichler (AUT, 3)  5:7, 6:4, 8:10


6.7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek, Kopřiva a Kellovský postupují do čtvrtfinále
5.7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Robin Staněk vypadl hned v prvním kole
4. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Postup do druhého kola slaví Minář i Šafránek
3. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek