Premiérový grandslam i post jedničky. Ženské finále nabízí zakončení jednoho z příběhů

- Jan Vojkůvka

Ženské finále Australian Open přinese světovému tenisu nové jméno grandslamové šampionky. Simona Halepová i Caroline Wozniacká toho ve svých kariérách dokázaly mnoho, na jeden kýžený triumf však ještě nedosáhly. Jedna z nich se v sobotu dočká a vybojuje svůj premiérový titul z turnajů velké čtyřky.

Šestadvacetiletá Halepová i o rok starší Wozniacká patří dlouhodobě k užší světové špičce ženského tenisu. Obě vybojovaly spoustu titulů, obě vystoupaly až na vrchol světového žebříčku. Ale na pomyslný vrchol v podobě prvenství na grandslamovém turnaji doposud nevystoupaly.

Své šance přitom měly, ale vždy se našla hráčka, jež byla v daný okamžik lepší, nebo šťastnější. Držitelka 27 turnajových titulů, Dánka Wozniacká, prohrála své dvě grandslamová finále na US Open v letech 2009 a 2014, naopak vítězka 17 trofejí z Rumunska nedokázala ve vítězství přetavit finálové duely z French Open v letech 2014 a 2017.

Právě absence grandslamového titulu v očích tenisových fanoušků trochu degraduje jejich nesporně zasloužené vybojování postu světových jedniček. Wozniacká se stala ženskou jedničkou v říjnu 2010 a naposledy se na trůnu objevila 15. ledna 2012 před Australian Open. Halepová je aktuální světovou jedničkou. Jedničkou bez grandslamu, stejně jako její sokyně.

To se ale v sobotu změní a ženský tenis bude mít opět světovou jedničku s grandslamovým triumfem na kontě. Kromě premiérového vítězství na jednom z největších turnajů světa totiž obě soupeřky budou hrát i o zmíněný post světové jedničky.

Vítězka bere vše a hledání favoritky rozhodně není snadnou záležitostí. Obě tenistky při cestě do finále ztratily shodně dva sety, obě se na začátku sezony nachází ve výborné formě. Zatímco Wozniacká má bilanci 10 výher a jedné porážky z finále v Aucklandu, Halepová je v roce 2018 neporažená a na kontě ji hřeje trofej z Šen-čenu.

Dlouhodobě to však rumunské hráčce na Wozniackou nejde. Z šesti vzájemných zápasů prohrála čtyřikrát, z toho třikrát v řadě a zároveň prohrála i oba zápasy v minulé sezoně, kdy vystoupala až na vrchol žebříčku. Naposledy dánské hráčce podlehla na Turnaji mistryň v Singapuru, kde loni uhrála jen dva gemy a obdržela nepopulárního kanára.

Nový rok ale zastihl Halepovou ve skvělé formě a přemožitelka Karolíny Plíškové ze čtvrtfinále přeci jen bude plnit roli mírné favoritky.

Vítězka získá premiérový grandslamový titul a bude světovou jedničkou. Příběh trpělivé cesty jedné z hráček se uzavře se šťastným koncem, příběh druhé bude na svou grandslamovou tečku stále čekat. Finále v 09:30 rozhodne, která bude tou šťastnou.