Korda junior to dokázal! V Melbourne vyhrál titul a oslavil ho otcovými „nůžkami“

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Sedmáctiletý Sebastian Korda vyhrál na Australian Open soutěž juniorů, když ve finále porazil Čchun Sin Tsenga z Tchaj-wanu 7:6(6) a 6:4. Oslavil tak triumf na na centrálním kurtu v Melbourne, kde přesně před dvaceti lety vyhrál svůj jediný grandslamový titul jeho otec Petr Korda. Syn Sebastian pak po vítězství předvedl typické oslavné „nůžky“ – roznožku, kterou právě před dvaceti lety radostně udělal i Korda senior.

Aby toho nebylo málo, tak se tohle všechno navíc událo jen pár dní od Kordových padesátých narozenin. Syn Sebastian už na začátku turnaje v rozhovoru s úsměvem prohlásil: „Bylo by dobré mu dát k padesátinám nějaký dárek. Třeba to tady celé vyhrát.“

Jak si předsevzal, tak následně učinil. I když sedmnáctiletý tenista nepatřil k hlavním favoritům, jako nasazená sedmička postupně zvládl spoustu těžkých okamžiků. Přežil několik mečbolů a jeho forma postupně gradovala.

Postupně si jeho příběhu a spojitosti s otcem Petrem Kordou začali v Melbourne ostatní všímat. Sebastianovi chodil na zápasy fandit třeba i Radek Štěpánek, díky kterému se Korda junior nakonec vlastně na tenis dal.

V sobotním finále pak Korda předvedl další skvělý výkon a i když na začátku každého setu přišel o podání, ukázal pokaždé sílu a obě sady otočil. V té první sice musel odvracet dva setboly, nakonec si ale v tiebreaku poradil.

To se pak ukázalo jako klíčové. Druhý set už byl po dohnaném brejku z Kordovy strany celkem jistou záležitostí. Za stavu 5:4 pak celý turnaj výborně doservíroval. Začal esem a potom soupeře donutil k několika chybám, agresivní hrou získal hned první mečbol a mohl slavit.

Dvacet let od titulu Petra Kordy na Australian Open 1998 tak získal jeho sedmnáctiletý syn triumf v soutěži juniorské dvouhry. Sebastian symbolicky předvedl oslavný výskok do tvaru „nůžek“ – přesně tak, jak před dvěma dekádami oslavil titul i jeho otec Petr.

„Viděl jsem tátův finálový zápas z Melbourne snad stokrát. Vlastně se na něj dívám alespoň tak jednou do měsíce, abych se motivoval. Je pro mě hodně speciální, že po dvaceti letech jsem tady vyhrál titul i já,“ řekl pak šťastný Sebastian po sobotním zápase.

Otec Petr Korda sledoval synův zápas z rodinného sídla na Floridě. Už dřív avizoval, že na Australian Open se synem nepojede – mimo jiné proto, aby ho uchránil zbytečného humbuku kolem dvacátého výročí jeho vlastního triumfu. 

„Je to úžasné, skvělý pocit,“ řekl Petr Korda po synově vítězství pro web ATP. „Jsem za něj strašně šťastný, užívá si svůj vlastní příběh a začíná speciální životní cestu.“