Norský tenisový Jágr se vrací na dvorce! Po osmnácti letech se představí v Davis Cupu

- Jan Havlovic

Velký comeback je na spadnutí! Po bezmála osmnácti letech se představí v soutěžním utkání bývalý 48. hráč světového žebříčku Christian Ruud. Norský kapitán Anders Haseth nominoval pětačtyřicetiletého veterána do svého výběru pro utkání Davisova poháru v Egyptě.

Vůbec poslední soutěžní utkání odehrál Christian Ruud více než před sedmnácti lety na Roland Garros, kdy v prvním kole skrečoval ve druhém setu utkání proti Sargsianovi z Arménie. Nora poté trápily problémy s ramenem, kvůli kterým musel ukončit kariéru.

Ruud po konci kariéry na tenis nezanevřel. Ba naopak, cepoval svého syna Caspera, který si postupnými krůčky hledá své místo na tenisové mapě. Na letošním Australian Open dokázal devatenáctiletý talent projít z kvalifikace až do druhého kola. Předloni dokonce vyhrál challenger v Seville.

Nyní se vrací do tenisového světa také jeho otec, po dlouhých osmnácti letech! Prozatím na jedno daviscupové střetnutí. Kapitán norského výběru Andres Haseth jej nominoval pro utkání euroafrické zóny II. v Egyptě. Norové vyzvou v Šarm aš-Šajchu právě domácí výběr.

Hlavní oporou výběru kapitána Hasetha by měl být Viktor Durasovic, kterému by měl sekundovat Joachim Bjerke. V nominaci se také objevil teprve šestnáctiletý talent Herman Hoeyeraal, pro kterého to bude daviscupový debut. A posledního člena jsme již představili. Je jím právě pětačtyřicetiletý Christian Ruud. Se svým devatenáctiletým synem se však v týmu nepotká. Casper bude totiž tou dobou v ekvádorském Quitu, kde se bude připravovat na místí turnaj ATP 250.

Norská tenisová legenda sehrála v Davis Cupu již 54 utkání, ze kterých zvítězila v 31 případech. Nyní by měl zkušený Ruud plnit zejména roli mentora pro mladší kolegy a případně se zapojí do čtyřhry.