Australian Open: Federer je po skreči Čonga ve finále! Babosová s Mladenovicovou dotáhly senzační jízdu

- Jan Havlovic

Letošní ročník Australian Open zná kompletní finálové obsazení mužské dvouhry. Marina Čiliče doplní v souboji o grandslamový titul Roger Federer, který postoupil do finálového souboje poté, co Hjon Čong za stavu 1:6, 2:5 musel utkání skrečovat. Švýcarská legenda tak postoupila do svého jubilejního třicátého grandslamového finále! Ve čtyřhře dokončily překvapivé tažení do konce Tímea Babosová s Kristinou Mladenovicovou. Pátý nasazený pár zdolal ruské favoritky Jekatěrinu Makarovovou s Jelenou Vesninovou.

Federer míří po skreči Čonga do finále
Papírové předpoklady se potvrdily! Roger Federer postoupil do svého jubilejního třicátého grandslamového finále. Za příliš velkého potlesku to však nebylo, neboť semifinálový duel v Rod Laver Areně nabídl pouhé dva neúplné sety.

Světová dvojka vedla na Hjonem Čongem již 6:1, 5:2, když v tom si korejský tenista zažádal o medical timeout. Jednadvacetiletého hráče totiž trápil puchýř na levé noze. I po krátkém ošetření Čong usoudil, že nemá cenu v zápase kvůli přetrvávající bolesti pokračovat. 

Roger Federer si tak zajistil postup do finálového souboje, ve kterém bude v neděli obhajovat loňský titul a útočit na jubilejní dvacátý grandslamový triumf. Jeho soupeřem bude Chorvat Marin Čilič, se kterým má Švýcar pozitivní bilanci – 8:1. 

Babosová s Mladenovicovou vyhrály v Melbourne titul
Tímea Babosová s Kristinou Mladenovicovou vyhrály titul v ženské čtyřhře na Australian Open. Pátý nasazený pár ve finále zdolal favorizované ruské duo Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová (2.) výsledkem 6:4 a 6:3.

„Začaly jsme spolu zase skoro po třech letech a hned jsme vyhrály Australian Open, to je neskutečné,“ řekla po finále Babosová. 

Nejdříve se v prvním setu ujaly vedení ruské hráčky. Od stavu 2:4 ale Babosová s Mladenovicovou získaly čtyři gemy v řadě a první set ovládly 6:4. Ve druhé sadě už potom směřovaly k titulu, když se jim podařilo ruské duo brejknout a pak už celý zápas doservírovat.

Pro Babosovou jde o první grandslamový triumf, Mladenovicová už v ženské čtyřhře vyhrála titul na French Open 2016. Paradoxní je, že téhle francouzské singlistce se ve dvouhře momentálně vůbec nedaří. Bývalá světová dvacítka prohrála už patnáct zápasů v řadě, štěstí si ale vybírá v deblu.

Smutní naopak Makarovová s Vesninovou, které přišly o šanci zkompletovat kariérní grandslam.

Babosová si zahraje o titul také v mixu
Tímea Babosová získala v pátek společně s Kristinou Mladenovicovou titul ve čtyřhře. O pár desítek minut později nastoupila k semifinále smíšené čtyřhry po boku Inda Bopanny. Maďarsko-indický pár porazil dvojici Marinézová-Sanchézová, Demoliner po setech 7:5, 5:7, 10:6 a zahrají si o titul. Babosová tak bude usilovat už o svj druhý triumf z letošního Australian Open. Ve finále se střetnou s párem Dabrowská, Pavič.  

Rod Laver Arena

Finále čtyřhry
Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) – Makarovová, Vesninová (obě RUS) 6:4, 6:3

Semifinále dvouhry
Roger Federer (SUI) – Hjon Čong (KOR) 6:1, 5:2, skreč Čong

Semifinále smíšené čtyřhry
Martinézová-Sanchézová, Demoliner (SPA/BRA) – Babosová, Bopanna (HUN/IND) 5:7, 7:5, 6:10
Makarovová, Soares (RUS/BRA) – Dabrowská, Pavič (CAN/CRO) 1:6, 4:6