Berdych bojoval, ale na Federera nestačil. V Melbourne končí ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Berdych končí na Australian Open ve čtvrtfinále. Osudným se mu stal souboj se světovou dvojkou Rogerem Federerem, který pokračuje turnajem bez ztráty setu. Berdych v duelu měl své šance ale v prvním setu nevyužil dva setboly a ve druhé sadě se mu nepodařilo utéct do výhody brejku. S Federerem prohrál 6:7(1), 3:6, 4:6.

Začátek zápasu se vyvíjel hodně nadějně pro českého tenistu, který do duelu vstoupil úspěšným brejkem ve druhém gemu a v prvním setu si vypracoval hned dva setboly. Berdych až do té doby téměř nechyboval, vynucoval si naopak chyby na soupeři, ale dotáhnout sadu do vítězného konce nedokázal.

Federer se vrátil do prvního setu po dramatickém devátém gemu a následně si vynutil tiebreak po odvrácení setbolu ve dvanácté hře. V tiebreaku už Federer jednoznačně dominoval, povolil Berdychovi jen jeden bod a dal najevo, že zaváhání z úvodu utkání je zažehnáno.

Berdych sice srdnatě bojoval a snažil se zápas zdramatizovat, ale proti Federerovi, který trefil 15 es a celkem zaznamenal 61 vítězných úderů, se hrálo hodně těžce. Švýcarský favorit nevypustil žádný míček, skvěle se pohyboval po dvorci, četl Berdychovu hru a navíc dobíhal i zdánlivě ztracené výměny.

I tak měl ale český tenista ještě ve druhém setu šanci na brejkbol ve třetí hře. Využít ho ale nedokázal a naopak to byl Federer, kdo v osmém gemu svou příležitost chytil za pačesy. Ve třetí sadě pak Federer neudržel výhodu brejku ze třetí hry, ale po Berdychově srovnání na 2:2 se hned vzápětí dostal Švýrar k dalším brejkbolům a dosáhl na klíčový brejk. Zápas poté doservíroval.

Pro Federera se jedná už o čtrnácté vítězství ve čtvrtfinále Australian Open. Berdych naopak utržil devátou porážku v řadě se švýcarským tenistou a i přes výborné výkony v průběhu prvního grandslamového turnaje sezony, i dobrý výkon ve čtvrtfinále, se přes světovou dvojku neprosadil.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE:

BERDYCH FEDERER 0:3

Berdych – Federer 4:6
Čistou hrou doservíroval Roger Federer dnešní zápas a vyhrál své čtrnácté čtvrtfinále na Australian Open.

Berdych – Federer 4:5
Ještě jednu příležitost, jak se vrátit do zápasu, Berdych vybojoval. V devátém gemu se sice dostával pod Federerův tlak, ale podařilo se mu v klíčových momentech zahrát velmi dobré údery a uhájil podání.

Berdych – Federer 3:5
Za stavu 15 oba Berdych měl na síti šanci zakončit výměnu smečí, ale míček napálil jen do sítě a Federer mu už další příležitost k fiftýnu nedal. Podržel si podání a je jeden gem od vítězství.

Berdych – Federer 3:4
Čistou hru na své konto připsal také Tomáš Berdych. Náročnější úkol, tedy sebrat Federerovi podání, ho ale teprve čeká.

Berdych – Federer 2:4
Federer čistou hrou potvrzuje brejk a je pouhé dva gemy od postupu do semifinále.

Berdych – Federer 2:3
Brejkovaná ovšem pokračuje a v pátém gemu opět Federer proráží Berdychův servis. První brejkbol výborným servisem český tenista odvrátil, ale při tom druhém se mu ve výměně nepodařilo soupeře přehrát. Federer opět odskakuje do výhody.

Berdych – Federer 2:2
Už to ale neplatí! Berdych se dostal ke dvěma brejkbolům po chybách svého soupeře. Po kvalitním prvním servisu Federera navíc Čech vypálil pod jeho nohy výtečný return a bere si ztracené podání zpět.

Berdych – Federer 1:2
Tři gemboly nedokázal využít ve třetím gemu Tomáš Berdych a přes shodu pustil Rogera Federera k brejkbolu. Tomu se podařilo svou příležitost využít a je jednou nohou v semifinále.

Berdych – Federer 1:1
Tomáš Berdych neuhrál při podání Federera ani fiftýn, ale je to zejména kvůli neskutečnému pohybu, který Švýcar předvádí. Dobíhá i zdánlivě ztracené míčky a nevypustí žádnou výměnu.

Berdych – Federer 1:0
Berdych si vzal mezi sety krátkou přestávku na ošetření a do třetí sady vstoupil na podání. Servis hladce udržel.

BERDYCH FEDERER 0:2

Berdych – Federer 3:6
Roger Federer potvrdil předchozí brejk a využil hned první setbol, ke kterému se za stavu 40:15 propracoval. Berdych prohrává 0:2 na sety a je na pokraji vyřazení z Australian Open.

Berdych – Federer 3:5
Federer vycítil šanci, na Berdycha přitlačil a vypracoval si dva brejkboly. Hned ten první se mu navíc podařilo využít. Proráží tak servis českého tenisty a je jediný gem od zisku druhé sady.

Berdych – Federer 3:4
Ze stavu 15:30 nedokázal Berdych nic vytěžit. Federer si pomohl i esem přes druhé podání a třemi fiftýny v řadě otočil vývoj sedmé hry.

Berdych – Federer 3:3
První servis se stal hlavní zbraní Tomáše Berdycha v šesté hře, v níž si čistou hrou došel pro zisk gemu.

Berdych – Federer 2:3
Švýcarský favorit si hladce podržel servis, Berdycha tentokrát k žádným šancím nepustil a pátý gem si pohlídal.

Berdych – Federer 2:2
Berdych ztratil krátce kontrolu nad čtvrtým gemem, když nechal Federera srovnat na shodu. K brejkbolu Švýcara ale nepustil a přes shodu si podržel podání.

Berdych – Federer 1:2
Berdychovi se kvalitním returnem podařilo vybojovat brejkbol, ale ve chvíli, kdy Federerovi hrozila ztráta podání, tak světová dvojka opět zapnula na maximum. Hrozbu Federer odvrátil a vývoj třetího gemu otočil.

Berdych – Federer 1:1
Stejně suverénně si v úvodu druhého setu počínal i Tomáš Berdych, který rovněž prohrál při svém servisu jen jeden fiftýn.

Berdych – Federer 0:1
Po přestávce mezi sety se Roger Federer pustil do práce opět s výborným prvním podáním a bez větších obtíží podržel úvodní servis druhé sady.

BERDYCH FEDERER 0:1

Berdych – Federer 6:7(1)
Tiebreak se stal jasnou kořistí Rogera Federera, který hned při první výměně sebral Berdychovi podání a svou dominanci v rozhodující zkrácené hře potvrdil hladkým vítězstvím 7:1.

Berdych – Federer 6:6
Federer nevyužil vedení 30:0 a i kvůli dvěma dvojchybám čelil brejkbolu a druhému setbolu. Berdych se výbornou obranou dostal do výměny, ale zbytečnou chybou zahodil šanci ukončit první set. Federer se následně přes shodu dostal k výhodě a vynutil si zkrácenou hru.

Berdych – Federer 6:5
Český tenista si čistou hrou zajistil jistotu tiebreaku. Po delší době zase Berdycha začal poslouchat první servis.

Berdych – Federer 5:5
Čistou hrou se Federerovi podařilo potvrdit návrat do prvního setu. Desátý gem zakončil skvěle trefeným kraťasem těsně za síť.

Berdych – Federer 5:4
O první set se strhla tuhá bitva, v níž se Berdych poprvé dostal pod velký tlak ze strany Federera. Za stavu 15:40 čelil dvěma brejkbolům, oba však dokázal odvrátit. Při prvním brejkbolu Berdych trefil těsně první servis a Federer si vzal jestřábí oko, jenže technika nespolupracovala a nepřenesla grafické znázornění na kurt, což se Federerovi nelíbilo.

Švýcar se přes shodu dostal k dalšímu brejkbolu, ale s velkým štěstím Berdych znovu odvrátil. Pak se mu ale nepodařilo proměnit vlastní setbol a v dramatickém boji o devátý gem nakonec prohrál, když se Federer dostal v pořadí ke čtvrtému brejkbolu, který už využil.

Berdych – Federer 5:3
Berdychovi se dařilo hrát dlouhé údery k základní čáře, čímž dostával Federera pod tlak. Získal také první fiftýn, když si vynutil soupeřovu chybu. Pak ale převzal otěže gemu Federer, který si výrazně pomohl prvním servisem. Po esu a přímém bodu si vynutil Berdychovu chybu náběhem k síti a vybojoval ještě naději na zvrat první sady.

Berdych – Federer 5:2
Čistou hrou si Tomáš Berdych podržel servis a je jeden gem od zisku úvodní sady.

Berdych – Federer 4:2
Další rychlý gem. Federer získává stále větší jistotu v úderech a daří se mu Berdycha při vlastním podání přehrávat. Snižuje na 2:4 při ztrátě jen jednoho fiftýnu.

Berdych – Federer 4:1
Náročný gem Berdych zvládl a dál si drží podání. Vývoj hry nebyl vůbec příznivý a český tenista prohrával 15:30. Dokázal se ale z problémů vymanit, ve dvou výměnách získat důležité fiftýny a celý pátý gem následně zakončit esem.

Berdych – Federer 3:1
První vyhraný gem švýcarského tenisty. Za pouhých 75 vteřin předvedl Federer, proč patří stále mezi nejlepší hráče světa a kromě výborného servisu ukázal i dobré čtení pohybu soupeře.

Berdych – Federer 3:0
Brejk je potvrzen! Tomáši Berdychovi se sice nepodařilo dotáhnout do konce čistou hru, ale s jediným ztraceným fiftýnem potvrdil, že o servis by se dnes mohl opírat.

Berdych – Federer 2:0
Jako druhý šel na podání Roger Federer, který se ale dostal pod velký tlak svého soupeře a čelil hned dvěma brejkbolům. Ten druhý, přes shodu, navíc Berdych proměnil po Federerově chybě z bekhendu.

Berdych – Federer 1:0
Český tenista vstoupil do utkání na servisu, dostal se bez větších obtíží ke dvěma gembolům a ten druhý proměnil svým prvním esem v utkání.