Australian Open: Plíšková končí ve čtvrtfinále, Berdych nestačil na Federera

- Jan Vojkůvka

Grandslamový turnaj v Melbourne čekal druhý čtvrtfinálový den mužské a ženské dvouhry. Do akce se na největším kurtu areálu dostali také oba poslední čeští zástupci ve dvouhrách. Ale Karolína Plíšková i Tomáš Berdych se museli s Australian Open rozloučit.

Jako první se z českých tenistů na kurt dostala Karolína Plíšková, které se podařilo obhájit loňské čtvrtfinále, ale další vítězství v Melbourne Parku nepřidá. V souboji se světovou jedničkou Simonou Halepovou prohrála 3:6, 2:6 a s turnajem se musí rozloučit.

Plíšková přitom vstoupila do utkání výtečně a po ubojovaném prvním gemu při svém podání dokázala prorazit servis Halepové. Rychlé vedení 3:0 ale stejně rychle ztratila. Češka, kterou sráželo především vysoké množství nevynucených chyb, prohrála vzápětí devět gemů v řadě, a když se jí konečně podařilo udržet si podání, najednou prohrávala 3:6, 1:3. „Ona nejdřív nehrála moc dobře, dávala dvojchyby. Jenže mně se nepodařilo poskládat míče, abych udělala gem na 4:0, to už bych pak první set nejspíš zvládla. Těžko říct, prostě to proti ní neumím,“ odtušila česká tenistka.

„Jelo to na začátku pěkně, ale pak už to jelo bohužel jen na druhou stranu,“ mrzelo Plíškovou, které se už nepodařilo s výsledkem nic udělat a Halepová duel zakončila v osmém gemu druhé sady na returnu hned prvním vypracovaným mečbolem. Více se utkání věnujeme v samostatném článku.
 
„Cítila jsem se dobře, vypadalo to na začátku, že by to mohlo jít. Od stavu 3:3 aůe nebylo kde přidat, protože hrála fakt dobře. Má ráda moji hru, využívá moji rychlost a sedí jí to, navíc si na mě evidentně věřila. Dostala se pak do zóny, kdy mi vracela všechny první servisy, nemohla jsem se dostat do tlaku, na který jsem zvyklá. A pak už byla lepší,“ dodala Češka.

Berdych podeváté v řadě prohrál s Federerem
Naposledy se Tomáš Berdych radoval z výhry nad Rogerem Federerem v Dubaji v roce 2013, kdy udolal švýcarského tenistu ve třech setech a oslavil v pořadí šesté vítězství nad jedním z nejlepších hráčů světa. Od té doby ale jeho čekání na výhru dál pokračuje. Prolomit negativní šňůru porážek se mu nepodařilo ani v Melbourne a prohrál se Švýcarem podeváté v řadě.

V prvním setu měl Berdych zápas dobře rozehraný, vedl už 5:2 a dokonce měl v průběhu úvodní sady dva setboly. Nedokázal je ale proměnit a nakonec prohrál v tiebreaku 1:7. Od druhého setu byl Federer lepším hráčem na dvorci a Berdych zbytek zápasu prohrál 3:6, 4:6. Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Štyler vypadl na Australian Open ve třetím kole
Český junior Ondřej Štyler nezvládl zápas třetího kola Australian Open a Britovi Aidanu Mchughovi podlehl 5:7 a 3:6. Štylerovi nefungoval servis tak dobře jako v předchozích zápasech a přestože zápas byl poměrně vyrovnaný, Mchugh dokázal lépe využít svých šancí. Štyler pokračuje na turnaji ještě ve čtyřhře, kde se budou pokoušet spolu s Tomášem Machačem projít do semifinále.

Rod Laver Arena
Angelique Kerberová (GER) – Madison Keysová (USA) 6:1, 6:2
Tennys Sandgren (USA) – Čong Hjon (KOR) 4:6, 6:7(5), 3:6
Simona Halepová (ROU) – Karolína Plíšková (CZE) 6:3, 6:2
Tomáš Berdych (CZE) – Roger Federer (SUI) 6:7(1), 3:6, 4:6

Margaret Court Arena
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Hsieh (TPE), Pcheng (CHN) 6:4, 6:2
Daniell (NZL), Inglot (GBR) – Marach (AUT), Pavič (CRO) 4:6, 7:6(10), 6:7(5)
Cabal, Farah (COL) – Groth, Hewitt (AUS) 6:4, 7:5

Kurt 2
Beguová, Niculescuová (ROU) – Makarovová, Vesninová (RUS) 4:6, 3:6
Spearsová (USA), Cabal (COL) – Babosová (HUN), Bopanna (IND) 4:6, 6:7(5)

Kurt 3
Aidan McHugh (GBR) – Ondřej Štyler (CZE) 7:5, 6:3
Macháč, Štyler (CZE) – McHugh (GBR), Škatov (RUS) 2:6, 7:5, 10:6

Kurt 22
Henning (RSA), Paulson – Molleker, Squire (GER) 7:6(3), 5:7, 5:10