Češi v akci: Berdych porazil Pouilleho a slaví postup do wimbledonského semifinále! Štěpánek se Šafářovou ovládli pikantní českou bitvu

- Jan Havlovic

Posledním českým zástupcem v singlové části Wimbledonu je Tomáš Berdych, kterého dnes čekal čtvrtfinálový duel s Lucasem Pouillem. Zápas po dramatickém prvním setu přinesl sebejistou jízdu českého tenisty, který potvrdil roli favorita a postoupil do semifinále po výhře 3:0 na sety!

Český tenis má v singlové části slavného Wimbledonu svého posledního zástupce. Tomáš Berdych dnes zabojoval o účast v semifinále v zápase s Francouzem Lucasem Pouillem, který přijede příští týden do České republiky na čtvrtfinálový duel Davis Cupu. Berdych v dnešním utkání plnil roli papírového favorita, nicméně proti francouzskému tenistovi českou jedničku nečekala lehká práce. Berdych se na včerejší tiskové konferenci rozpovídal i o nadcházejícím čtvrtfinále, avšak příliš konkrétní nebyl. „Nejsem jedním z těch, kteří by rádi hovořili o vyhlídkách do příštích zápasů. Můj další soupeř je Lucas Pouille a to je celé,“ nechtěla se pouštět do detailnějších rozborů světová devítka. Pouille před Wimbledonem nevyhrál ani jeden zápas na travnatém povrchu, přesto je ve čtvrtfinále, což leccos značí o kvalitách tohoto tenisty.

A i samotný zápas ukázal, že opatrnost je na místě. Berdych sice začal dobře a po dramatické bitvě ve třetím gemu vybojoval úvodní brejk přes šest shod a tři brejkboly. Jako by ale těžce získaný servis mladého Francouze byl spíše na škodu a Pouille okamžitě získal rebrejk. Dlouhý první set přinesl v šestém gemu ještě jeden Francouzův brejkbol, ale Tomášovi se ho podařilo odvrátit a následně si oba tenisté už relativně v poklidu pohlídali svá podání a dokráčeli až do tiebreaku. V něm Pouille doslova selhal na servisu, rychle prohrával 1:5, ale dokázal se udržet ve hře díky bodům na returnu. Až v druhé polovině zkrácené hry si francouzský tenista udržel dvě podání, snížil na 4:5, ovšem za Berdycha promluvily zkušenosti a stále větší kvality a uzavřel tiebreak v poměru 7:4.

Druhá sada měla však zcela odlišný průběh. Berdych, po vydřeném vítězství v prvním setu, si po udržení servisu připsal brejk hned z prvního brejkbolu v druhém gemu a odskočil Pouillemu. Čistou hrou navíc brejk potvrdil a ujal se vedení 3:0. V pátém gemu sice Pouille dostal příležitost brejkbolu, ale Berdych si s touto hrozbou dovedl poradit a nadále držel svou výhodu jednoho získaného brejku. V dalším průběhu sady dominoval opět servis a Berdych se tak doservíroval k vítězství 6:3.

Stejně jako v obou předcházejících setech, tak i ve třetí sadě to byl favorizovaný český tenista, jenž rozehrál dějství o poznání lépe. Tentokrát zopakoval scénář z první sady a ve třetím gemu prorazil Pouilleho servis po využití druhého brejkbolu. Co se naopak neopakovalo, byl okamžitý Francouzův rebrejk. Tomáš totiž potvrdil brejk a navíc ještě více na svého soupeři přitlačil, čistou hrou mu opět sebral podání a po dalším gemu na servisu se dostal do vedení 5:1! Zlomený dvaadvacetiletý Pouille si sice následně podržel své podání přes tři shodu, přičemž odvrátil Berdychův mečbol, ale to bylo vše, co Francouz na letošním úspěšném Wimbledonu předvedl. V osmém gemu Tomáš čistou hrou uzavřel třetí set, celý zápas a postoupil po šesti letech do semifinále!

Barbora Strýcová se s letošním Wimbledonem definitivně loučí. Společně s Nizozemkou Michaelou Krajicekovou nestačila v osmifinále čtyřhry na ruský pár Makarová, Vesninová, kterému česko-nizozemská dvojice podlehla ve dvou setech, 3:6 a 4:6. Úvod zápasu přitom Strýcové s její partnerkou vyšel, když vyhrály úvodní dvě hry první sady, pak však ruská dvojice zapla na plné obrátky a z následujících sedmi her získaly hned šest. Druhou sadu rozhodl jediný brejk ve třetí hře, kdy Rusky hladce připravily své soupeřky o podání a získanou výhodu udržely až do konce.

Čtvrtfinále se stalo konečnou stanicí německé-české dvojice Groenefeldová/Peschkeová. Těm se v utkání proti Američankám Atawové se Spearsovou nepodařilo čelit nátlaku mírných favoritek, se kterými padly 4:6, 2:6. 

Pikantní souboj přineslo druhé kolo smíšených dvojic, ve kterých proti sobě nastoupili zkušení Radek Štěpánek s Lucií Šafářovou proti dravému mladí v podobě Jiřího Veselého a Kateřiny Siniakové. Oba páry předvedly skvělý tenis, opřený zejména o servis, ačkoliv úvod zápasu přinesl dva rychlé brejky - po jednom na každé straně. Stalo se tak ve třetím a čtvrtém gemu, v nichž napřed Štěpánek se Šafářovou přišli o podání, aby si ho následně získali zpět.

Od té chvíle se s brejkbolovými příležitostmi výrazně šetřilo, oba páry si hladce držely podání a to až do dvanáctého gemu, kdy zkušené duo získalo možnost tří brejkbolů, které byly zároveň setboly, a třetí z nich proměnili. Štěpánek se Šafářovou se tak ujali vedení 1:0 na sety. Druhý set sice přinesl hned několik gemů, v nichž se jeden či druhý pár mohl vybojovat úspěšný brejk, ale každá hrozba byla zažehnána a bez brejků se tak dokráčelo až do zkrácené hry, v níž Veselý se Siniakovou rychle získali vedení 4:0 a vše nasvědčovalo tomu, že se bude muset jít do třetího setu.

Štěpánek se Šafářovou však byli razantně proti, dokázali otočit z 0:4 na 5:4 a poté, ze stavu 5:5, dvěma míčky v řadě ovládli tiebreak a tím i celý zápas 2:0 na sety. Potvrdily se tak předpoklady i čtenářů Tenisového světa, kteří v anketě favorizovali zkušenosti před dravým mládím.


Andrea Hlaváčková ve smíšené čtyřhře ve Wimbledonu končí v osmifinále. Po boku Poláka Lukasze Kubota nedokázala přehrát duo Peya, Klepacová, se kterými česko-polský pár prohrál hladce 1:6, 2:6.

Jesika Malečková končí na turnaji ITF v maďarské Budapešti ve 2. kole. Česká tenistka nestačila na Švédku Pettersonovou, páté nasazené hráčce podlehla dvakrát 5:7. Česka, jenž prohrála po špatném startu úvodní sadu, se ve druhém setu dostala do vedení 5:4 a podávala na výhru ve druhém dějství, nadějně rozehranou koncovku ale nezvládla a ztratily poslední tři hry zápasu a posléze celé utkání.

Lenka Kunčíková a Karolína Stuchlá postoupily na stejném místě již do semifinále čtyřhry. Druhý nasazený pár štědře dotovaného podniku ITF za pouhých 42 minut přehrál rusko-ukrajinskou dvojici Jančuková, Pribylovová ve dvou setech, 6:3 a 6:0. Rozhodnutí prvního setu přinesl jeho začátek, kdy Češky braly první tři hry a získaný náskok udržely až do konce úvodní sady. Druhé dějství pak již bylo včera v režii naší dvojice, které soupeřkám nepovolila jediný gem!

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, čtvrtfinále)

TOMÁŠ BERDYCH (9.) - Lucas Pouille (FRA, 30.) 7:6 (4), 6:3, 6:2

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, osmifinále)

Krajiceková (NED), STRÝCOVÁ - Makarovová, Vesninová (obě RUS) (4) - 3:6, 4:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, čtvrtfinále)

Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ - Atawová, Spearsová (obě USA) (10) 4:6, 2:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

VESELÝ, SINIAKOVÁ - ŠTĚPÁNEK, ŠAFÁŘOVÁ (9) 5:7, 6:7 (5)

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, osmifinále)

Peya, Klepaćová (AUT, SLO) (10) - Kubot (POL), HLAVÁČKOVÁ (6) 6:1, 6:2

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

O průběhu turnaje vás budeme informovat v samostatném článku

EGYPT F13 MEN´S FUTURES (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

TOMÁŠ PAPÍK (784.) (7) - Dante Gennaro (ARG, 1088.) 6:2, 6:2

LORRAINE OPEN, CONTREXEVILLE (ženy, 100 000 USD, antuka, čtyřhra, 2. kolo)

Melicharová (USA), VORÁČOVÁ (1) - Ewijková, Van der Hoeková (obě NED) 7:5, 6:3

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, 2. kolo)

Rebecca Petersonová (SWE, 132.) (5) - JESIKA MALEČKOVÁ (197.)  7:5, 7:5

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, čtyřhra, čtvrtfinále)

Jančuková (UKR), Pribylovováá (RUS) - KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ (2)  3:6, 0:6