Australian Open: Černý den českých deblistek, v Melbourne dohrály až na mix všechny

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

Úterní program na Australian Open nenabízí žádný český singlový zápas. Zato v soutěži ženské čtyřhry bojovaly o postup do semifinále hned tři české deblistky. Bohužel ani jedna už dál o titul bojovat nebude. Velkým překvapením je konec první nasazené dvojice Andrea Sestini Hlaváčková, Jung-žan Čchan. Následně neuspělo ani ryze české duo Lucie Šafářová, Barbora Strýcová. Melbourne vidělo i další překvapení – světová čtyřka Elina Svitolinová schytala kanára a vypadla už ve čtvrtfinále, turnaj skončil i pro třetího hráče světa Grigora Dimitrova. Rafael Nadal zase musel skrečovat v pátém setu duel s Chorvatem Čiličem.

Sestini Hlaváčková s Čchan v Melbourne dohrály
První nasazený pár Andrea Sestini Hlaváčková, Jung-žan Čchan (1.) skončil na Australian Open ve čtvrtfinále, když nestačil na duo Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová (5.). První set vyhrála Babosová s Mladenovicovou 6:4, v tom druhém ale kralovaly jejich soupeřky.

Nakonec utkání dospělo do napínavého finiše v tiebreaku třetího setu, ve kterém nejdřív Sesitini Hlaváčková s Čchan odvrátily dva mečboly, na ten třetí už ale byly krátké. Po vítězství 6:4, 0:6 a 7:6(6) se tak z postupu do semifinále radují jejich rivalky. Pro Sestini Hlaváčkovou je to o to bolestivější porážka, protože podlehla bývalé parťačce – před pár měsíci vyhrály společně s Babosovou Turnaj mistryň.

„Je to smůla, protože jsem hrála nejlepší utkání turnaje. Zápas byl hodně těsný, velice dobře rozehraný. V prvním setu byly soupeřky nastartované, hrály hodně rychle a bez chyb. Jejich slabiny neexistovaly a nic z toho, co o nich vím, nesedělo. Ve druhém setu nám začaly některé věci fungovat, set jsme dotáhly. V tom třetím bylo jasné, že se budeme tahat. O zápas se strhl obrovský boj a je mi hrozně líto, že v tiebreaku za stavu 4:1 pro nás jsme nedohrály pár míčů,“ smutnila po utkání česká hráčka.

Šafářová se Strýcovou se do semifinále taktéž nepodívají
V úterý se nedařilo ani českému páru Lucie Šafářová, Barbora Strýcová (4.). Češky podlehly osmé nasazené dvojici Sie Su-wej, Pcheng Šuaj 1:6 a 4:6. Strýcová se Šafářovou tak společně nenavázaly na semifinále z US Open a na Australian Open skončily už ve čtvrtfinále.

Na Strýcové se možná podepsal náročný program – teprve před druhou hodinou ráno dohrávala svůj náročný singlový zápas proti Karolíně Plíškové. Už za dvanáct hodin pak nastupovala do čtyřhry. „Pro mě to bylo dneska hodně těžké. To ale nic nemění na tom, že na tyhle holky musíme být stoprocentní. A to já vím, že jsem nebyla. Potom si to uhrály,“ přiznala starší z obou Češek po utkání.

„Tenhle tým byl nejlepší na světě a pořád výkonnost mají. Pro Barču to bylo strašně těžké, jít po takovém zápase hned ráno zase jít hrát tenis. Když člověk není stoprocentní, tak je těžké takový tým porazit,“ dodala Šafářová.

Sestini Hlaváčková uspěla alespoň v mixu
Česká deblistka Andrea Sestini Hlaváčková si po vyřazení z pavouka ženské čtyřhry částečně spravila náladu alespoň v mixu. V tom postoupila po boku francouzského parťáka Edouarda Rogera-Vasselina do čtvrtfinále poté, co spolu oba jmenovaní přehráli 6:2 a 7:5 Nadiju Kičenokovou z Ukrajiny a Marcela Granollerse ze Španělska.

V příštím kole narazí turnajové šestky na třetí nejvýše nasazený rusko-brazilský pár Makarovová, Soares.

Svitolinová dostala kanára a v Melbourne končí
Největší favoritka na titul z Australian Open skončila ve čtvrtfinále. Ukrajinka Elina Svitolinová (4.) nestačila na Belgičanku Elise Mertensovou (37.), které podlehla 4:6 a 0:6.

Ukrajince příliš nefungoval servis a hned v úvodu zápasu si nechala podání vzít. To se jí přihodilo i v předchozích zápasech a celkem rychle vždy dokázala utkání otočit, Mertensová jí k tomu ale nedala šanci. Skvělým výkonem dominovala hlavně ve druhém setu, kdy Svitolonovou brejkla třikrát a na svém servise naopak nenabídla ani jednu šanci k prolomení podání.

Svitolinová si po zápase stěžovala na zdravotní problémy: „Mám problémy s kyčlí už od finále z Brisbane. Proto jsem bohužel nebyla v tomto zápase schopná hrát můj nejlepší tenis.“

Mertensová naopak postoupila do semifinále, kde ji čeká vítězka souboje Caroline Wozniacká – Carla Suárezová Navarrová.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Další prekvapení obstaral Edmund. Vyřadil Dimitrova
Úřadující šampion z Turnaje mistrů končí v Melbourne již ve čtvrtfinále. Grigor Dimitrov překvapivě nestačil na výtečně hrajícího Kyla Edmunda, s nímž prohrál poprvé v kariéře. Brit si tak zahraje na Australian Open premiérové grandslamové semifinále a pokud v něm uspěje, stane se britskou jedničkou!

Třiadvacetiletý hráč přehrál světovou trojku po setech 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4 za 2 hodiny a 49 minut. „Je to úžasný pocit. Jsem velmi šťastný,“ prozradil po utkání Edmund, který jako by postupu do grandslamového semifinále stále ještě nemohl úplně uvěřit.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Nadal skrečoval utkání proti Čiličovi
Sen Rafaela Nadala o druhém titulu z Australian Open se rozplynul. Španělská světová jednička sice své čtvrtfinálové utkání proti Marinu Čiličovi rozehrála dobře, ve čtvrtém setu však začal mít Nadal viditelné problémy s pravým stehnem, které jej nakonec donutily za stavu 0:2 v pátém dějství utkání skrečovat. Brita Edmunda tak v semifinále vyzve chorvatský dlouhán.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Štyler postoupil na Australian Open do osmifinále
Čtrnáctý nasazený Ondřej Štyler postoupil v soutěži juniorské dvouhry na Australian Open už do osmifinále. Ve druhém kole si favorit poradil v těžkém utkání s domácím Australanem Alexanderem Crnokrakem po setech 6:3, 6:7(3) a 6:3.

Téměř dvouhodinový zápas byl velice vyrovnaný, oba hráči se prezentovali skvělým servisem s rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Štyler nakonec třikrát získal podání soupeře, Crnokrakovi povolil jenom jeden brejk a postoupil do osmifinále. V něm narazí na nenasazeného Brita Aidana Mchugha.

Svrčina vypadl v Melbourne ve druhém kole
Mezi juniory naopak dohrál patnáctiletý český talent Dalibor Svrčina – ten vypadl na Australian Open ve druhém kole. Svrčina nestačil na tureckého tenistu Yankiho Erela, kterému podlehl 2:6 a 0:6. Český hráč nabídl soupeři jedenáct brejkbolů, šest z nich Erel proměnil a radoval se z postupu do další fáze.

Rod Laver Arena
Denní část
B. Bryan, M. Bryan (oba USA) – Matkowski (POL), Kúreší (PAK) 6:1, 6:4
Elise Mertensová (BEL) – Elina Svitolinová (UKR) 6:4, 6:0
Grigor Dimitrov (BUL) – Kyle Edmund (GBR) 4:6, 6:3, 3:6, 4:6
Noční část
Rafael Nadal (ESP) – Marin Čilič (CRO) 6:3, 3:6, 7:6(5), 2:6, 0:2 skreč Nadal
Carla Suárezová Navarrová (ESP) – Caroline Wozniacká (DEN) 0:6, 7:6(3), 2:6

Margaret Court Arena
Kubot (POL), M. Melo (BRA) – Mclachlan (JPN), Struff (GER) 4:6, 7:6(4), 6:7(5)
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – Makarovová, Vesninová (obě RUS) 6:0, 1:6, 6:7(2)
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) – N. Kičenoková (UKR), M. Granollers (ESP) 6:2, 7:5
Dabrowská (CAN), M. Pavič (CRO) – Schuursová, Rojer (oba NED) 6:1, 6:3

Kurt č. 2
Martínezová Sánchezová (ESP), Demoliner (BRA) – H. Čchan (TPE), Venus (NZL) 6:2, 6:1
Beguová, Niculescuová (obě ROU) – Bradyová, Kingová (obě USA) 4:6, 6:2, 6:0
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ – S. Sie (TPE), Pcheng (CHN) 1:6, 4:6
Kingová (USA), Škugor (CRO) – Babosová (HUN), Bopanna (IND) 4:6, 4:6

Kurt č. 3
L. Čchan (TPE), SESTINI HLAVÁČKOVÁ – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 4:6, 6:0, 6:7(6)

Kurt č. 8
Alexander Crnokrak (AUS) – ONDŘEJ ŠTYLER 3:6, 7:6(3), 3:6

Kurt č. 10
MACHÁČ, ŠTYLER – Fenty, Woodall (oba USA) 6:4, 7:5

Kurt č. 20
DALIBOR SVRČINA – Yanki Erel (TUR) 2:6, 0:6

Kurt č. 22
Baez (ARG), Seyboth Wild (BRA) – Henning (RSA), PAULSON 6:2, 6:7(5), 12:14