Plíšková vítězkou českého derby! Ve čtvrtfinále vyzve jedničku Halepovou

- Jan Havlovic, Petr Sumbal

I druhé české derby po sobě Karolína Plíšková zvládla, Barboru Strýcovou porazila 6:7(5), 6:3 a 6:2. O semifinále si česká jednička zahraje proti jedničce světové, Simoně Halepové. Český osmifinálový souboj byl od začátku velkou bitvou, první set brala v tiebreaku Strýcová. Druhou sadu vybojovala Plíšková a v rozhodujícím setu už měla šestá hráčka světa jasně navrch. Na jeho začátku získala důležitý náskok jednoho brejku, ten si pak zkušeně hlídala a utkání uzavřela při podání Strýcové.

Karolína Plíšková splnila roli favoritky a výše postavené hráčky na žebříčku a dokázala porazit Barboru Strýcovou 2:1 na sety. Neměla to však vůbec jednoduché, Strýcová jí byla hlavně na začátku utkání víc než vyrovnanou soupeřkou.

První set si obě tenistky celou dobu držely svá podání, a tak musela rozhodnout zkrácená hra. V té si Strýcová vypracovala vedení 4:1, ale Plíšková rychle kontrovala a snížila na 3:4. Pak ovšem znovu ztratila výměnu při svém podání a starší ze dvou českých hráček poté  proměnila svůj druhý setbol.

„První set byl hodně těsný, ale musela jsem začít hrát agresivněji. Do té doby to nebyl můj tenis, bylo potřeba se začít soustředit na můj servis,“ hodnotila zpětně Plíšková, co bylo v prvním setu z její strany špatně.

Druhý set začal lépe pro Plíškovou, která hned při první příležitosti získala brejk, brzy přidala další a vedla 4:1. Barbora Strýcová pak ale znovu přepnula do bojovného módu a dokázala vzápětí snížit na 3:4. Závěr si však Karolína pohlídala a sadu uzavřela při podání své soupeřky.

Třetí set sice odstartoval ztraceným podáním Plíškové, ale ta rychle zareagovala a čtyřmi vyhranými gemy v řadě si naopak sama vypracovala výhodu jednoho brejku. Strýcová se ve třetím setu moc nemohla spolehnout na své podání, naopak Plíšková si to své držela bez zaváhání.

Za stavu 5:2 si česká jednička vypracovala při podání Strýcové první mečboly zápasu. První dva ještě dokázala Barbora odvrátit, na ten třetí však zahrála svůj úder do autu a mohla se vydat k síti, pogratulovat Karolíně Plíškové k postupu mezi nejlepších osm Australian Open.

„Ve druhém setu mi pomohl brzký brejk a další dva sety už byly lepší než ten první. Snažím se zůstat klidná, hlavně při takovém zápasu a v takovou hodinu,“ podělila se o své dojmy přímo na kurtu Plíšková, která utkání zakončila krátce před druhou hodinou ranní.

„Těžký to bylo celý zápas. I v prvním setu, věděla jsem, že jinak to s Karolínou nejde, nejde to tam nahazovat a čekat, že udělá chybu. To se nestane, to by mě vystřílela za hodinu,“ věděla Barbora Strýcová po utkání. „Chyba byla ta, že ve druhém setu jsem měla na začátku nějaké šance, znova jsem se dostala z 1:4 na 3:4. Šance jsem ale zahrála spíš komplikovaně než jednoduše.“

„Ve třetím setu jsem úplně přestala servírovat a začala jsem hrát krátce, což je proti ní chyba. Na druhou stranu je to těžký, hraje délku, rány, pro tenis, co hraju já, je to hodně náročné. Třetí set ovlivnil můj servis. Já začala podávat hůř – a ona mnohem líp,“ uzavřela své hodnocení Strýcová, která i potřetí po sobě skončila na Australian Open před branami čtvrtfinále.

V bitvě o semifinále čeká Plíškovou soupeřka z nejtěžších, světová jednička Simona Halepová. Proti ní Karolína dokázala vyhrát jen jednou ze šesti vzájemných duelů. „Naposledy jsme odehrály těsný zápas v Paříži, na tomhle povrchu mám větší šanci. Budu se snažit odpočívat, na chvíli zapomenout na tenis, a pak se budu soustředit na čtvrtfinále,“ plánuje šťastná vítězka českého derby.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 2:6 (ztracené podání)
Karolína Plíšková vyhrává české derby! Ale Strýcová jí to v posledním gemu rozhodně neusnadnila. První dva mečboly dokázala Barbora odvrátit, až na ten třetí nestačila. Plíšková postupuje do čtvrtfinále, kde si zahraje proti Simoně Halepové.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 2:5
Karolína Plíšková je už jen krůček od čtvrtfinále! Své podání si i přes odpor Strýcové udržela. Ta je teď pod velkým tlakem, nesmí při svém podání zaváhat a pak vybojovat brejk.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 2:4
Barbora Strýcová nechce své krajance dát vůbec nic zadarmo. Snižuje na 2:4 a nyní stojí před težkým úkolem sebrat Plíškové podání.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 1:4
Plíšková je už jen dvě hry od postupu do čtvrtfinále! Až na počáteční zaváhání působí v rozhodujícím setu suverénním dojmem. Tentokrát při svém servírovacím gemu ztratila jen jeden fiftýn.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 1:3 (ztracené podání)
Karolína Plíšková se dostává do ráže a získává důležitý náskok. Strýcová se nyní nemůže opřít o svůj servis, přišla o něj ve třetím setu už podruhé. První dva brejkboly ještě odvrátila, ten třetí už nikoliv.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 1:2
Rychlá práce Karolíny Plíškové. Získala gem při svém podání čistou hrou a poprvé jde ve třetí sadě do vedení.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 1:1 (ztracené podání)
Plíšková vrací okamžitě úder a srovnává třetí set na 1:1. Strýcová tuto hru vůbec nezvládla, získala jen jeden fiftým a o výhodu brejku velmi rychle přichází.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6, 1:0 (ztracené podání)
Pořádná přetahovaná hned o první gem rozhodující sady. Plíšková vedla už 40:15 a vypadalo to, že si podání v pohodě udrží. Pak ovšem Strýcová dotáhla gem do shody, na třetí pokus si vypracovala brejkbol, a ten okamžitě využila. Třetí set začíná lépe pro Barboru Strýcovou.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:6 (ztracené podání)
Karolína Plíšková srovnává na 1:1 na sety! Poté co v předchozím gemu česká jednička udržela i přes brejkbol Strýcové podání, hned v následující hře měla celou dobu ny vrch a za stavu 40:30 využila hned svůj první setbol. Tohle derby bude muset rozdoudit až třetí set!

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:5
Strýcová byla blízko tomu, aby se defenitivně dostala zpátky do zápasu, brejkbol za stavu 40:30 ale nevyužila. Plíšková udržela nervy na uzdě a třemi vyhranými fiftýny v řadě si podání udržela. Dál vede o jeden brejk a Strýcová teď bude podávat o udržení se ve druhém setu.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 3:4
Tentokrát si podávající hráčka svůj servis podržela. Strýcová má za sebou po delší době snadnější gem a na lavičku doklusala povzbuzena tím, že se jí povedlo snížit z 1:4 na 3:4.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 2:4 (ztracené podání)
Barbora si Karolínu nechce nechat utéct a hned reaguje a své krajance bere podání! První brejkbol ještě dokázala Plíšková odvrátit, ale další šanci už Strýcová nezahodila.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 1:4 (ztracené podání)
Plíšková si vypracovala znovu náskok 40:15 a měla dva brejkboly. Ten první odvrátila Strýcová odvážným postupuem na síť. Druhý pak díky smečí, kterou Karolína sice vrátila přes síť, ale jen do autu. Take při třetím brejkbolu se Plíšková nedostala pořádně do výměny, ale čtvrtý už využila a získává náskok už dvou brejků!

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 1:3
Plíšková vedla 40:15 a měla dva gemboly. Využila sice až ten druhý z nich, ale i tuhle hru zvládla a drží si ve druhém setu výhodu jednoho brejku.

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 1:2
Tentokrát si Barbora Strýcová dokázala své podání udržet, když Plíškové dovolila ve třetím gemu jediný fiftýn. Nasazená dvacítka tak snižuje na rozdíl jediného gemu.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:7(5), 0:2
V následujícím gemu se Plíškové podařilo potvrdit předchozí brejk a na začátku druhého setu se dostává do trháku. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 7:6(5), 0:1 (ztracené podání)
Hned na začátku druhého setu přichází první brejk tohoto osmifinálového utkání. Plíšková si vypracovala při podání své soupeřky hned dva brejkboly. První ještě dokázala Strýcová odvrátit, avšak ten druhý již nikoliv. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 7:6 (5)
První set jde na konto jednatřicetileté Barbory Strýcové, která zvítězila po 69 minutách poměrem 7:6(5)! Nasazená dvacítka se dostala v tiebreaku již do vedení 4:1 i díky šťastnému odrazu pásky. Plíšková se ještě dostávala na dostřel, ale Strýcové se podařilo nadějný náskok udržet.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 6:6
Jdeme do tiebreaku! Strýcová nedala své soupeřce ve dvanáctém gemu šanci a další čistou hrou srovnává stav na 6:6.  O vítězce úvodního setu tohoto osmifinálového duelu tak rozhodne tiebreak. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 5:6
Nesmírně vyrovnaný duel pokračuje! Karolína Plíšková si znovu vedla při vlastním podání velmi dobře a svou soupeřku nepustila k další brejkbolové příležitosti.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 5:5
Další gem byl jasně v režii Barbory Strýcové, která čistou hrou nedala své o šest let mladší soupeřce šanci a srovnává stav!

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 4:5 
V devátém gemu si Barbora Strýcová vypracovala druhý brejkbol v tomto osmifinálovém střetnutí. V rozhodujícím momentu ale jednatřicetiletá tenistka předvedla nevynucenou chybu. Plíšková si následně pomohla servisem a získala i pátý gem při vlastním podání. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 4:4
Obě hráčky se oproti začátku zápasu výrazně zlepšily při hře na podání. To nyní potvrdila Strýcová, která dovolila své soupeřce v osmé hře jediný fiftýn.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 3:4
Strýcové se podařilo dostat stav sedmého gemu na 30:30. Poté si však světová šestka pomohla při vlastním podání dvěma rychlými servisy a dovedla gem do vítězného konce.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 3:3
Tentokrát se Barbora Strýcová vyvarovala zbytečných chyb a nepustila svou soupeřku k brejkbolu. Nasazené dvacítce se tak podařilo i potřetí v tomto setu srovnat stav zápasu. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 2:3
Karolína Plíšková si při vlastním podání nepřidělávala starosti, své soupeřce dovolila pouze jeden fiftýn a potřetí v zápase se ujala vedení. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 2:2
Velké drama nabídl čtvrtý gem úvodního setu! Aktivně hrající Plíšková si v něm dokázala vypracovat hned čtyři brejkbolové příležitosti, ale Strýcová dokázala všechny díky propracované obraně odvrátit! Jednatřicetiletá tenista následně druhý gem dokázala ukončit a srovnala stav. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 1:2
Hlavní zbraň světové šestky se naplno projevila ve třetím gemu! Plíšková nedala své soupeřce drtivým servisem šanci a čistou hrou se ujímá znovu vedení. 

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 1:1
Úvodní gem při vlastním podání má za sebou také Barbora Strýcová. Obě hráčky se dostaly na stav 30:30, poté však získala dva fiftýny v řadě jednatřicetiletá Strýcová, která srovnala stav na 1:1.  

Barbora Strýcová – Karolína Plíšková 0:1
Hned v úvodním gemu osmifinálového střetnutí se Barbora Strýcová propracovala k brejkbolu. Plíšková si však své podání sebrat nenechala a ujala se vedení v zápase.