Satisfakce pro Mertensovou! Loni Melbourne nestihla, teď slaví největší úspěch kariéry

- Jan Havlovic

Čtvrtfinálové brány na grandslamu Elise Mertensové dlouho odolávaly. Nyní se však talentované Belgičance podařilo mezi nejlepší osmičku konečně postoupit. Stalo se tak právě na Australian Open, tedy na turnaji, kterého se Mertensová za zvláštních okolností nemohla v loňském roce zúčastnit. Teď si vše vynahradila s plnou parádou!

Vraťme se nyní na začátku loňského roku. Hobart, druhé kolo dvouhry. Elise Mertensová versus Sachia Vickeryová. Obě tenistky šly na kurtu s vědomím, že vítězka tohoto duelu nestihne začátek kvalifikace na úvodní grandslam sezony v Melbourne. Šlo tehdy o hodně. Vidina kvalifikačních bojů na Australian Open a štědrého prizemoney byla pro obě aktérky tohoto zápasu velkým lákadlem.

Nebylo tak žádným překvapením, že samotné utkání tehdy trvalo jen pár minut. Vickeryová vyhrála úvodní gem zápasu, načež utkání skrečovala. Zvládla to navíc rychleji, než Mertensová, která rovněž hlásila zdravotní problém, ale byla zkrátka pomalejší, a tak rozhodčí musela přiznat postup Mertensové. (video z celé situace ZDE) Mladou Belgičanku tahle situace zdravě naštvala a v Tasmánii nakonec vybojovala titul, svůj premiérový na okruhu WTA!

V letošním roce se do oblíbeného Hobartu vrátila. Nyní již s vědomím toho, že má hlavní soutěž na Australian Open zajištěnou. Mertensová si z Tasmánie znovu odvezla pohár pro vítězku a ukázala, které místo je jí opravdu zaslíbené!

Nyní se kruh s loňskou neúčastí Mertensové na úvodním grandslamu sezony uzavřel. Dvaadvacetiletá usměvavá Belgičanka si v Melbourne poradila při své první účasti v hlavní soutěži Australian Open již se čtyřmi soupeřkami. V těchto zápasech navíc neztratila dosud ani set! Po nedělní výhře nad Chorvatkou Martičovou navíc oslavila svůj premiérový postup do čtvrtfinále na turnajích velké čtyřky.

V boji o vylepšení svého grandslamového maxima vyzve talentovaná tenistka vítězku souboje Denisa Allertová/Elina Svitolinová.    

Cesta Elise Mertensové letošním Australian Open
1. kolo – Elise Mertensová x Viktoria Kužmová (SVK) 6:2, 6:1
2. kolo – Elise Mertensová x Daria Gavrilovová (AUS) 7:5, 6:3 
3. kolo – Elise Mertensová x Alizé Cornetová (FRA) 7:5, 6:4
Osmifinále – Elise Mertensová x Petra Martičová (CRO) 7:6(5), 7:5