Bernardův tenisový konec se blíží, tvrdí bývalý kouč Tomice

- Johan Čáp

Vrchol arogance. Tak mnozí tenisoví experti hodnotili účinkování Australana Bernarda Tomice na prvním grandslamu sezóny. Po porážce ve třetím kole kvalifikace totiž bývalý velký talent šokoval výrokem, že ho baví počítat své nastřádané milióny. „Dobře ví, že ten zápas byla ostuda,“ interpretoval výrok Neil Guiney, bývalý kouč konvencemi pohrdajícího plejera.

„Jako mladý pracoval velmi tvrdě, tenis bral vážně. Miloval výhry,“ komentoval začátky svého svěřence pro deník Daily Mail Neil Guiney. To, že jde o Bernarda Tomice by si po přečtení tohoto výroku tipl asi málokdo. Kauzami protřelý australský bonviván totiž nyní spíše tropí jeden poprask za druhým. V mnohém dokonce zastiňuje i dalšího bouřliváka, krajana Nicka Kyrgiose.

Právě pod Guineym se Tomic dostal mezi juniorskou světovou špičku. Celou jednu dekádu pod tímto koučem vzkvétal, třikrát v řadě ovládl prestiží juniorský turnaj Orange Bowl, věštila se mu velká budoucnost. Kde tedy nastal zlom? „Celý Bernardův blok bych hledal v jeho rodinném zázemí. Jeho otec John o tenise nic nevěděl, přesto měl zodpovědnost. Pravidelné hádky s australským svazem byly ještě slabým odvarem oproti incidentu s Thomasem Drouetem,“ hledal Guiney příčiny Tomicova tenisového pádu v konfliktu mezi jeho otcem a tenisovým partnerem z roku 2013.

„Když Bernard s Drouetem spolupracoval, hrál svůj nejlepší tenis. Po té události šlo už všechno z kopce,“ dodal exkouč Tomice. Zmíněný propad australského ranaře vygradoval na právě probíhajícím Australian Open, kde se musel aktuálně až 143. muž světového žebříčku místo divoké karty spokojit pouze s místem v kvalifikačním pavouku. Prohra v jeho posledním kole pak logicky tenistu milujícího slávu a okázalost vyprovokovala.

„Jenom počítám svoje peníze. Běžte to schválně zkusit taky, vydělat si 14 miliónů. Hodně štěstí! “ odvětil při odchodu z kurtu po porážce s Italem Sonegem přítomným novinářům. Podle obrovské smršti reakcí tenisového světa vrchol arogance a neúcty. „Není to tak, že by si kontroloval bankovní konto. Porážky jsou pro něj ostuda, cítí, že hrál trapně,“ nabídl Guiney výklad Tomicova výroku.

„Nevím, co se ještě v budoucnu může stát. Třeba se ho někdo ujme, jenže to by musel začít tvrdě dřít. A to se mu v této chvíli rozhodně nechce,“ přidal svůj pohled muž, který Tomika vedl až do jeho sedmnácti let. „Spíše myslím na nejhorší, kariéra se mu už asi blíží ke konci,“ dodal jasnou a stručnou předpověď, která už není v táboře expertů ojedinělá.