Je to fér? Federer se vyhýbá vysokým teplotám, hraje jen v noci

- Petr Sumbal

Spalující vedra jsou každoročním tématem Australian Open a ani letošek není výjimkou. Zatím nejvíce sluníčko „řádilo“ ve čtvrtek, kdy se rtuť teploměrů vyšplhala až na 39 °C ve stínu. Jak přiznal Roger Federer, takovýmto teplotám by se každý nejraději vyhnul a ani on sám byl výjimkou: „Ano, byl jsem jeden z těch, kteří dali požadavek, aby mohli hrát v noci.“

Každý se však nejmenuje Roger Federer, a tak měla většina hráčů smůlu a musela se poprat s krutými podmínkami, které odpoledne v Melbourne panovaly. „Ten požadavek si dávalo snad 60 lidí. A ano, já jsem byl mezi nimi,“ konstatoval Federer, který nakonec opravdu během dne hrát nemusel.

„Já o tom nerozhoduju, ale je pravda, že někteří hráči mají asi trochu výhodu v tom, že jim pořadatelé více naslouchají. Třeba Novak (Djokovič) nebo domácí tenisté. Ale rozhodnutí je jen na pořadatelích. Možná do toho ještě mluví televize,“ připustil Švýcar.

Novak Djokovič mimochodem prý mezi ty, kteří by pořadatele o pozdní termín žádali, nepatřil. I tak svůj zápas hraný na hranici regulérnosti zvládl a Geala Monfilse i přes ztrátu první sady porazil.

Zpět ale k Federerovi. Ať už pořadatelé k jeho požadavku přihlédli či ne, hrála každopádně světová dvojka až v pozdních hodinách během Night Session, kdy už tepoty tak vysoké nebyly, pohybovaly se jen okolo 30 stupňů.

Švýcar si poradil s Němcem Struffem ve třech setech a mohl pošetřit síly. Situace se opakovala i o dva dny později. To už sice vedro nebylo tak spalující, ale stejně mohlo Federera potěšit, že i potřetí pořadatelé jeho zápas zařadili až do nočního programu.

„Jsem rád, že si po nočních zápasech nemusím zvykat na ty denní a pak zase třeba zpátky,“ nezastírat Federer, že neustálé noční zápasy mu hrají do karet. „Ale věří, že kdybych musel někdy hrát ve dne, taky bych to zvládl,“ myslí si Švýcar. „Když chcete vyhrát, musíte dokázat hrát za jakýchkoliv podmínek.“

Své si k vymáhání termínů zápasů řekla také nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková: „Asi bych taky mohla, ale určitě to dělat nebudu, nechám to na pořadatelích. Pro mě je priorita hrát na nějakém hezkém kurtu, ale na nikoho netlačím. Nemyslím si, že je správné si tady diktovat podmínky.“

Mezi těmi kdo, to zkouší podle Plíškové ale nechybí ani hráčky z České republiky. „Zkouší to i ty z Česka. Každý má nějaké důvody – možná zdravotní nebo možná i kondiční. Ale myslím, že by to takhle nemělo být,“ uzavřela česká tenistka.