Strýcová další vyzyvatelkou Plíškové: Emoce do zápasu tahat nebudeme

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Bára válí! Stejně jako v posledních dvou letech se Barbora Strýcová na Australian Open s přehledem dostala mezi šestnáctku nejlepších, když si poradila s neznámou ranařkou Bernardou Peraovou 6:2 a 6:2. Další soupeřka je tudíž pro Strýcovou jasná a z mnoha ohledů nepříjemná – Karolína Plíšková. „Nebudeme do toho tahat emoce, na zápas se těším,“ řekla.

Na kvalifikantku Peraovou nastoupila Strýcová ostražitě a hladově. Tušila, že Američanka (až 123. hráčka WTA) bude schovávat nebezpečné zbraně, když před tím vyřadila světovou desítku Kontaovou.

„Neznala jsem ji a když to do mě na začátku pálila, řekla jsem si: 'Sakra, to bude veliký!' Ale dostala jsem se do toho rychle a k ničemu jsem ji nepustila,“ pochvalovala si Strýcová, která předvedla výborný výkon. Mohla se navíc opřít o servis, na svoje poměry nastřílela slušných pět es.

„Nechtěla jsem si nechat vzít šanci. Zlepšuju se tady zápas od zápasu a tenhle jsem skončila pěkně rychle,“ řekla Strýcová po hodině a deseti minutách hry. V Melbourne předvádí poslední tři roky konstantně dobré výkony a potřetí za sebou je v osmifinále.

Na svém nejoblíbenějším grandslamu, kde v roce 2002 a 2003 vyhrála juniroské tituly, teď může své úspěchy ještě překonat.

Hned, jak si Strýcová poradila s Američankou Peraovou, tak věděla: Příště jdu na Karolínu.

Další ryze český souboj v Melbourne bude okořeněn i nedávnou válkou, kterou spolu obě tenistky vedly o trenéra Tomáše Krupu. Když Krupa přešel od Strýcové k Plíškové, sáhla Strýcová zase po Davidu Kotyzovi – trenérovi, který loni vedl Plíškovou.

„Nemyslím si, že se to nějak přenese do zápasu. Nebudeme na sebe hnusné, na to jsme dost velké profesionálky,“ ujišťovala Strýcová. „Už je to za námi. Ona má Tomáše, já mám Davida, tak to je a jedeme si každá to svoje.“

Na tvrdém povrchu, kde je Plíšková nejsilnější, to bude mít Strýcová dost obtížné. „Jasně, Karolína bude favoritka. Viděla jsem trochu její zápas proti Lucce Šafářové, byl to tenis na opravdu vysoké úrovni,“ uznala Strýcová.

Proti vytáhlé kolegyni z fedcupového týmu chce trpělivě čekat na šanci. „A až přijde, tak ji využít! Moc jich nedostanu,“ věděla Strýcová. „Karolína mi nedá moc rytmu, musím se dostat do zápasu, zkusit toho vrátit co nejvíc. Budu bojovat od začátku do konce.“