Berdych smázl del Potra a je v Melbourne v osmifinále!

- Petr Sumbal

Tomáš Berdych předvedl takřka bezchybný výkon a ve třech setech porazil favorizovaného Argentince Juana Martína del Potra. Český tenista se celé utkání mohl spolehnout na svůj servis, o který přišel pouze dvakrát, a nastřílel 20 es. Po vítězství 6:3, 6:3 a 6:2 ho v osmifinále čeká italský bouřlivák Fabio Fognini.

Tomáš Berdych znovu ukázal, že ještě nepatří do starého železa a že stále dokáže porážet velké tenisty. Proti del Potrovi měl utkání prakticky od začátku až do konce jasně ve své režii, diváci v Hisense Aréně mohli sledovat jeho suverénní marš do osmifinále.

V první sadě Berdych hned při první příležitosti vzal de Potrovi podání a ujal se vedení 2:0. Argentinec pak sice reagoval brejkem a srovnal, ale Berdych hrál i nadále velmi trpělivě a přesně a počkal si na další šanci. Ta přišla v šestém gemu, kdy si česká jednička vybojovala další brejk, a ten si už udržela až do konce setu.

Druhou sadu začal Berdych viditelně povzbuzen výhrou setu prvního a hned v úvodním gemu vzal del Potrovi podání. Tento těsný náskok si pak český tenista původem z Valašského Meziříčí zkušeně držel, Argentinec nemohl najít protizbraň, kterou by mohl svému rozjetému soupeři čelit. Za stavu 5:3 Berdych zakončil druhý set čistou hrou při podání světové desítky.

Třetí set měl ještě rychlejší spád než ty dva předcházející. Del Potro se nechal o přestávce před nakonec závěrečnou sadou ošetřit, ale ani to mu nepomohlo. S Berdychem by dnes možná nedokázal držet krok vůbec žádný tenista, český hráč působil sebevědomým dojmem a jen málokdy chyboval.

Berdych si vypracoval vedení 5:0, až poté se pro něj věci začaly komplikovat. Při del Potrově podání nevyužil dva mečboly a zápas se tak chystal uzavřít na svém podání. Jenže ani to se mu nepovedlo. Vedl sice 40:15, ale jeho argentinský protivník za mohutné podpory diváků dokázal třetí i čtvrtý Berdychův mečbol odvrátit a nakonec získal i celý gem.

Byla to však jen drobná komplikace, na které nakonec ani nesejde, protože hned vzápětí Tomáš Berdych prolomil del Potrovo podání a po dvou hodinách a 18 minutích mohl zvednou ruce nad hlavu a oslavit postup do osmifinále. Už svého desátého na Australian Open. V něm změří síly s 25. hráčem světa, Italem Fabiem Fogninim.