Skoro mrtvá Halepová vítězkou rekordního maratonu

- Petr Sumbal

Bez patnácti minut čtyři hodiny. Tak dlouho se o postup do osmifinále přetahovaly v Rod Laver Areně světová jednička Simona Halepová a Lauren Davisová. Rumunská tenistka nakonec tuto dramatickou bitvu dokázala zvládnout a i díky třem odvráceným mečbolům se nakonec mohla radovat z vítězství 4:6, 6:4 a 15:13. „Nikdy jsem tak dlouhý třetí set nehrála. Jsem skoro mrtvá,“ prohlásila hrdinka dramatu po utkání.

Ten zápas měl všechno a bez přehánění se jednalo o nejlepší utkání ženské části pavouka, který mohli diváci zatím na letošním Australian Open sledovat. Američanka Lauren Davisová je sice až 76. hráčkou světa, ale světovou jedničku Halepovou donutila sáhnout si na dno sil.

První set patřil Davisové, která sice přišla jako první o podání, ale hned v další hře se jí povedl re-brejk a v desáté hře pak Halepovou zaskočila při jejím podání. Úvodní sadu tak brala v poměru 6:4 a přiblížila se velkému překvapení a také životnímu úspěchu. Ve své kariéře totiž tato čtyřiadvacetiletá Američanka třetí kolo grandlsamu ještě nikdy nepřešla.

Druhý set rozhodl jediný brejk, který získala už ve třetí hře Halepová a o postupující do osmifinále musela rozhodnout rozhodující sada. To už se obě hráčky na kurtu přetahovaly takřka hodinu a půl.

Třetí set nabídl neuvěřitelné a nervydrásající rozuzlení tohoto mače. Obě tenistky zápas končily na pokraji svých fyzických sil. Davisovou trápily potíže s nehtem na pravé noze, který si strhla, Halepová se zase potýkala bolestmi kotníku, které jí provází od začátku turnaje.

Rumunka mohla třikrát utkání uzavřít na svém podání, ale Davisová se pokaždé dokázala vyhrabat z problémů a své mnohem slavnější soupeřce vrata do osmifinále re-brejkem zase zabouchla. V dvaadvacátém gemu pak byla sama velmi blízko postupu mezi nejlepších šestnáct.

Za stavu 11:10 Američanka dostala Halepovou pod obrovský tlak, vedla při jejím podání už 40:0 a měla tak tři šance na ukončení dramatu. Jenže Halepová ukázala, proč je světovou jedničkou, všechny mečboly jeden po druhém odvrátila a v zápase se udržela.

„Bohužel jsem u při prvním mečbolu ucítila bolest a nedokázala jsem dát do úderu sílu. Problém byl v nehtu na noze. Naštěstí mi to pak ošetřili a mohla jsem pokračovat,“ narážela Davisová na potíže, které pro ni nemohly mít horší načasování.

Další šanci na senzaci už Davisová nedostala. Klíčový krok k vydřenému vítězství učinila rumunská tenistka, když za stavu 13:13 dokázala Davisové sebrat podání. V následující hře si pak svůj servis udržela a tento úžasný zápas skončil po těsném forhendovém úderu do autu Američanky.

Utkání bylo pro tak vysilující, že se Halepová ani nezmohla na žádné euforické oslavy. Jen se zvedla ruku se zaťatou pěstí nad hlavu a zamířila na síť, kde ji čekala gratulace od soupeřky, která předvedla tenis na hranici svých možností. Stejně to nestačilo.

„Netuším, kolik jsem toho naběhala. Mé svaly jsou prostě pryč. Kotník... Ten už ani necítím,“ popsala své pocity Halepová. „Ale je skvělé, že si mi podařilo vyhrát a jsem tady znovu ve čtvrtém kole.“

Po proměněném mečbolu Rumunky se časomíra zastavila na metě tří hodin a 45 minut. Hrálo se tedy na minutu stejně dlouho jako dosud nejdelší ženské utkání na Australian Open z roku 1996 mezi Chandou Rubinovou a Arantzou Sánchezovou.

„Byl to ohromně těžký zápas. Tak dlouhý. Nikdy jsem tak dlouhý třetí set nehrála,“ povídala Halepová po utkání. „Jsem hrozně šťastná, že jsem to vydržela a utkání vyhrála. Jsem skoro mrtvá.“

Podobně po zápase hovořila také poražená Davisová: „Tak dlouhý zápas ještě nehrála. Každý bod byl ohromě dlouhý a vyčerpávající. Ze zápasu si musím odnést do pozitivní. Myslím, že je toho ještě hodně, na čem můžu zapracovat.“