Pod dohledem Hingisové. Jdu na zkoušku a vím, že všechno umím, říká Sestini Hlaváčková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Poprvé v kariéře vstupuje Andrea Sestini Hlaváčková do grandslamového turnaje jako členka prvního nasazeného páru. Její výkony po boku Jung-žan Čan, která si pro ulehčení výslovnosti nechává říkat Latisha, bedlivě pozoruje i bývalá parťačka Čanové, Martina Hingisová. „Říkala, že sleduje každý náš zápas. Píšou si prý pořád a Martina jí dává tipy," řekla Tenisovému světu po postupu do druhého kola Australian Open.

V prvním zápase jste byla nervozní, proč?
Poprvé jsem na grandslamu jako první nasazená, hodně lidí se na nás obrací s rolí favoritek. Já se nikdy nevidím o krok dál, ale cítím, že hrajeme dobře a že šance máme. Jako když jdete na zkoušku a víte, že to umíte. Tak jste potom víc nervozní.

Řešíte tuhle novou roli hodně?
Já na pavouka nekoukám, ale pár lidí mě zastavilo: Jsi první nasazená! A já: Ok, dobře no… V tom je tohle nová zkušenost. Když se nám povede ještě nějaký zápas, tak už o tom přemýšlet nebudu.

Cítíte, že tam po všech úspěších patříte?
Je to zadostiučinění. Po dlouhé době hraju s někým, kdo je výše postavený než já. Díky ní jsme první nasazené. Cítím, že to je pro mě odvděčení za to, že jsem loni moje parťačky nasazovala já. Jsem vděčná za to, že máme na všech turnajích jako první nasazené mnohem lepší výchozí pozici.

Jaké je začínat s novou parťačkou? Je to jako přijít do nové firmy?
Tahle spolupráce je pro mě hodně nová. Čekala jsem, že to bude jiné, protože je Latiša jenom deblistka. O zápasech se opravdu hodně bavíme dopředu i zpětně, probíráme taktiku, herní situace. Je to otevřený vztah, na který nejsem zvyklá. Nazýváme problémy a to by mělo v průběhu sezony přinášet ovoce. Takže je to přesně tak, jak jsem si představovala.

V Sydney jste uhrály finále, v Brisbane semifinále, jak začátek sezony hodnotíte?
Celkem pozitivně. Prošly jsme si těžkými zápasy, které nás stmelily. Byly to výborné výsledky na velkých turnajích. Ukázaly jsme, že jsme schopné přinášet výsledky každý týden.

Parťačka dříve hrála s Martinou Hingisovou, ještě se Hingisová do vaší dvojice nějak zapojuje?
Říkala, že sleduje každý náš zápas. Píšou si prý pořád a Martina jí dává tipy. Až budou turnaje někde po Evropě, tak snad přijede, poradí a řekne nám svůj názor. Já se hrozně ráda obracím na bývalé i současné hráčky, které můžou opravdu pomoci.

Jak se v konkurenčním tenisovém prostředí žádá o radu?
To už musí být opravdu blízká kamarádka a těch mám jenom pár. Jinak si musím poradit sama. Ale když nějaká hráčka skončí, tak už nemá pocit, že by něco prozrazovala, a řekne mi toho daleko víc. To samé teď s Latišou, se kterou jsme proti sobě odehrály spoustu zápasů. Často si teď říkáme, co nám proti sobě nejvíc vadilo.

Co jí na vás nejvíc vadilo?
To si musím nechat pro sebe. (smích)

Jak to budete mít letos s trenéry? Loni vás vedli tři různí.
Mám to úplně stejně jako loni. V Austrálii jsem sama a pak se mi do sezony zapojí Diego Dinomo, který se mnou objede nejvíc turnajů. Na pár turnajích bude Petr Vaníček a na pár turnajích Tomáš Petera. Oba čeští trenéři mají závazky, a tak se mnou nemůžou cestovat pořád.

Hrajete s novým jménem Andrea Sestini Hlaváčková, už vám to přineslo nějaké potíže?
Je to dost komplikované. V nějakém systému jsem jenom jako Sestini, v některém pořád jako Hlaváčková. Takže když si zapisuju trénink, tak je to jinak, při transportu zase jinak… Zároveň ještě čekám na nový pas, takže je ve všem hrozný maglajz. V tom to máme my ženské zase těžší. (smích)