Rieter Open Ústí nad Orlicí: Robin Staněk vypadl hned v prvním kole

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Rieter Open má dnes na programu svůj druhý hrací den. Dosavadním největším překvapením úterního dne je vypadnutí Robina Staňka, nasazené jedničky, který nestačil na Samuela Hodora ze Slovenska. Role favoritů naopak splnili Matěj Vocel, Vít Kopřiva či Dominik Kellovský.

Daniel Rabas se dostal do hlavní fázi díky udělené divoké kartě od pořadatelů, avšak po hned po prvním kole končí působení českého tenisty na Rieter Open. Osmnáctiletý tenista nestačil na Davida Pichlera, nasazenou sedmičku, kterému podlehl 0:6, 3:6. „Do stavu 0:6, 0:1 to bylo vcelku na jednu bránu. Hrál jsem špatně, chyboval jsem, soupeř mě tlačil," hodnotil Rabas nepovedený vstup do zápasu. Český tenista však bere zkušenost z turnaje v Ústí nad Orlicí za velmi přínosnou. „Zkušenost je to určitě dobrá, zahrál jsem si hlavní soutěž s nasazeným hráčem. Tento rok ještě objedu pár dorosteneckých turnajů - například Pardubickou juniorku," poodhalil Rabas své další plány.

 

Rovněž i Filip Duda se do hlavní fáze turnaje dostal díky divoké kartě od pořadatelů, avšak potkal ho stejný osud jako Rabase. Sedmnáctiletý český tenista se utkal s pátým nasazeným Pawlem Ciasem z Polska, na kterého nestačil a prohrál 5:7 a 2:6. Dudovi se zejména nepovedla koncovka prvního setu. „Udělal jsem pár chyb, což zřejmě rozhodlo zápas," hodnotil mladý tenista svou dnešní porážku.

Pavel Nejedlý, který se do hlavní soutěže prokousal z kvalifikace, narazil zkraje úterního programu na Francouze Viberta, osmého nejvýše nasazeného hráče. Svému soupeři český hráč příliš vzdorovat nedokázal, oba sety prohrál shodně 2:6. „Předvedl jsem nic moc výkon, soupeř hrál nepříjemnou hru a spravedlivě a lehce vyhrál,“ smutnil po utkání Nejedlý, jenž se s turnajem v Ústí nad Orlicí loučí. „Dělal jsem strašně moc chyb, skoro ze všeho, a to nemůžu,“ je si vědom nedobrého výkonu tenista, který se nyní chystá na turnaj do Brna a poté má v plánu dát si týdenní pauzu.

Ondřeji Krstevovi přisoudil los Ukrajince Sačka, se kterým se dobře zná a po jehož boku hraje v Ústí nad Orlicí debla. „Je to nepříjemné, ale myslím si, že do prvního kola to byl přijatelný los pro oba,“smutnil po utkání hráč, jenž se svým kamarádem prohrál ve třech setech 6:3, 1:6 a 2:6. Maximální počet setů se přitom hrál také ve dva roky starém premiérovém vzájemném střetnutí. Tehdy si lépe počínal Krstev. „Vitalij se teď o dost zlepšil,“ uznal Čech soupeřův výkonnostní progres. Sačko pak již může pomalu přemýšlet nad svým příštím soupeřem. „Myslím na další kolo. Toho kluka z Rakouska znám, setkávali jsme se na turnajích, hráli jsme i na turnajích do osmnácti let. Musím ho nejprve porazit a potom se můžu koukat dále,“ vyhlíží Ukrajinec turnajovou sedmičku Davida Pichlera.

 

 

Roli obrovského favorita splnil v souboji s Petrem Hájkem, dalším českým kvalifikantem, Bělorus Uladzimir Ignatik. Hráč z konce třetí stovky světového žebříčku, který na turnaji plní roli druhého nasazeného a po překvapivém vypadnutí Robina Staňka je v tuto chvíli nejvýše postaveným hráčem, povolil svému soupeři v součtu pouhé čtyři hry, po dvou v každé sadě. „Bylo důležité začít na začátku dobře. Dvakrát jsem ho brejknul, to bylo pro mě velmi dobré,“ liboval si nad dobrým startem v utkání Ignatik, který je na turnajích pořádaných na území České republiky pravidelnou tváří. Ve druhém setu Hájek přidal, hrál agresivně, na Ignatika to ale nestačilo. „Hrál jsem dnes taky dobře a nedělal chyby v rozhodujících momentech,“ zamyslel se nad klíčovými faktory duelu jeho vítěz. To Hájek se snažil na prohraném duelu hledat hlavně pozitiva. „Zápas to byl nesmírně těžký, získal jsem ale určitě hodně zkušeností. Doufám, že mi to něco dá do dalších zápasů a turnajů. Zahrál jsem si s dobrým hráčem. Prohrál jsem dvakrát 6:2, což je docela dost, ale s takovýmto hráčem si jen tak nezahraji, takže sem za to rád,“ sdělil sympaticky český tenista.

 

 

O největší senzaci dne se postaral za pár dnů dvacetiletý Slovák Samuel Hodor, který v tuto chvíli nefiguruje v žebříčku ATP. Ten se postavil na kurt proti silně favorizovanému Robinu Staňkovi a předpokládala se jednoznačná podívaná, k překvapení všech se ale z postupo po výsledku 6:4 a 6:2 radoval právě slovenský mladík. „Jsem velmi šťastný. Porazil jsem prvního nasazeného a mám i první bod do žebříčku ATP. Byla to pro mě čest hrát s takovýmto hráčem, užil jsem si zápas a snažil jsem se hrát co nejlépe. Nakonec to dopadlo tak, že jsem vyhrál,“ pravil po dost možná životním zápas skromně Hodor.

 

Turnaj opustil také další český hráč, a sice David Poljak. Ten nestačil na šťastného poraženého z kvalifikace, Itala Erose Siringa. Ten svou druhou šanci chytil takříkajíc za pačesy a zvítězil 7:6 a 6:4. „Dnes jsem podal velmi špatný výkon,“ nebral si po utkání servítky poražený hráč. „V poslední době se mi celkem dařilo, ale dnes to bylo špatné. Dělal jsem více chyb, soupeř vůbec nekazil. Proto to tak dopadlo,“ zavzpomínal na těsnou koncovku první sady hráč, který měl původně nastoupit proti Jaroslavu Pospíšilovi. Spokojen nebyl Poljak ani s míči. „Byly nejhorší, s jakými jsem kdy hrál,“ přiznal.

 

Třísetovou bitvu se šťastným koncem má za sebou Vít Kopřiva, jenž v Ústí nad Orlicí poměřil síly s krajanem Yvo Panákem, jenž ve východočeském městě musel absolvovat kvalifikaci. Po vyhraném prvním setu udeřil v prostředním dějství soupeř, těsný třetí set ale vyzněl o fous lépe pro favorizovaného Kopřivu, který tak bude moci v dalším kole vyzvat Slováka Hodora, jenž senzačně vyřadil nejvýše nasazeného Robina Staňka. „Byl to zápas nahoru dolů, moc s ním nejsem spokojen. Ale vyhrál jsem a to se počítá,“ zhodnotil vítězný mač devatenáctiletý hráč. „Na začátku jsem měl problém dostat se do zápasu, udělal jsem pár lehkých chyb a prohrál jsem první set. Ve druhém stavu jsem za stavu 0:4 změnil taktiku, hrál jsem ofenzivněji, dařilo se mi a otočil jsem set na 6:4,“ připomněl svůj obrat z takřka již bezvýchodného stavu Panák. Ve třetím setu se ale už musel opět sklonit před umem soupeře. „Smůla,“ hodnotil trpce.

 

 

Dominik Kellovský si poradil s rolí turnajové šestky i francouzským soupeřem Jeromem Inzerillem, kterého po hodině a šestadvaceti minutách porazil ve dvou setech 6:4 a 6:3. V dalším kole se tak může těšit na zajímavý souboj s Ivem Minářem, jemuž bude moci oplatit tři roky starou porážku. Tehdy s někdejším daviscupovým reprezentantem uhrál v rámci kvalifikačního souboje na turnaji kategorie ITF jen tři gemy. „Se soupeřem už jsem jednou hrál. Myslím si, že to byl stejný výsledek, ale tenkrát jsem bohužel prohrál. Vědel jsem, že Jerome hraje dobře, takže jsem chtěl od začátku hrát svoji hru a podržet zápas,“ nastínil taktiku Kellovský. Vzal si vlastně něco z prvního vzájemného střetnutí? „Hráli jsme spolu už dva roky zpátky, je to celkem dlouho. Pamatuji si, že měl vždycky lepší bekhend, hrál rychle a celkem dobře běhal. Určitě jsem tak plus mínus věděl, s jakou taktikou do zápasu jít. A dnes to bylo podobné,“ uznal tenista z Havířova.

 

Naprosto suverénně si v úterý počínal Matěj Vocel. Ten ztratil s běloruským kvalifikantem Haliakem jen jednu hru a doslova a do písmene prolétl do osmifinále, ve kterém na něj čeká účastník páté světové stovky - Polák Pawel Cias. „Hrál jsem dobře, pocity mám dobré. Budu se připravovat na další kolo,“ prohlásil po utkání spokojeně Vocel. „Určitě to nebylo lehké, výsledek tomu až tolik neodpovídá. Byly tam dlouhé gemy, tahali jsme se. Naštěstí jsem vždy zvládl koncovku,“ dodal.

V úterý se hrála také čtyřhra. Česko-slovenská bitva byla k vidění na kurtu číslo 8, kde se v páru představili Češi Doležel s Šafránkem a Slováci Hodor s Maruščákem. Lépe si počínali domácí hráči, nasazené čtyřky, kteří brali postup po vítězství 7:6 a 6:3. „Myslím, že jsme to utkání zvládli hodně dobře, obzvláště tiebreak na konci prvního setu. Věřili jsme si a udělali jsme několik bodů za sebou. Byli jsme lepší a zaslouženě jsme postoupili,“ zhodnotil duel za přitakání svého spoluhráče Václav Šafránek.

Jak už bylo napsáno výše, Ondřeje Krsteva s Vitalijem Sačkem svedl v singlové části los hned v prvním kole proti sobě. I přes nadějný start českého hráče se nakonec z postupu radoval Ukrajinec, který Krstevovi oplatil dva roky starou porážku. V pozdním odpoledni pak oba jmenovaní nastoupili bok po boku ve čtyřhře, kde vcelku bez problémů přešli přes německé duo Onken, Schutt. „Hráli jsme slušně. Nastoupili jsme na ně a hned jsme vedli 4:0. Set jsme pak dohráli, nakonec 6:4. Druhý set to bylo to samé, akorát jsme ho hráli dobře celý,“ ujal se nejprve slova Krstev, kterého vzápětí doplnil Sačko. „Byli jsme agresivnější, padalo nám to tam. Neříkám, že soupeři byli nerozehraní, ale nečekali, že my budeme hrát tak dobře,“ byl spokojen s výkonem ukrajinský hráč, jenž mluví plynule česky.

 

Roman Jebavý s Liborem Salabou plní v Ústí nad Orlicí roli nejvýše nasazeného páru a do turnaje vstoupili vskutku na výbornou, když tandemu Pavel Nejedlý, Jakub Schiel povolili v úterním utkání na kurtu číslo 1 jen jediný gem. „Hráli jsme dobře, podali jsme normální výkon. Soupeři byli asi trošku ´vodkouslí´, když viděli los...,“ přemýšlel nahlas Salaba, na jehož slova navázal i Jebavý. „Myslím si to samé. Soupeři byli jedni z lehčích. Los byl dobrý, hráli jsme tak nějak to, co jsme potřebovali, v pohodě, uhráli jsme důležité míče. Snad to tak bude pokračovat.“ Oba hráči svou pozici turnajových jedniček příliš neřeší, podnik by však rozhodně rádi ovládli. K mikrofonu zavítal také člen poraženého dua Pavel Nejedlý. „Jaký to byl zápas? Jelikož jsme uhráli jeden gem, tak nic moc,“pravil český hráč s úsměvem. „Soupeř byl o dost lepší. Nechci to říkat, ale Kuba mi to hrozně kazil,“ bral celou situaci s notnou dávkou humoru Nejedlý.

 

 

Jan Michálek s Františkem Polánkou absolvovali zajímavé měření sil, na protější straně kurtu totiž stál zkušený Ivo Minář, kterého na dvorci doplňoval Jan Písecký. „Myslím si, že není nikdy jednoduché hrát proti bývalému daviscupovému reprezentantovi. V zásadních momentech jsme se ale podrželi a rozhodlo to, že jsme teď o trošku vyhranější,“ zaznělo po úspěšném zápase z úst Michálka, který následně se smíchem prozradil, že s Polánkou zvolili taktiku hrát míče na slabšího z druhého páru. Konkrétní ale ani jeden z obou jmenovaných být nechtěl.

 

4. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Postup do druhého kola slaví Minář i Šafránek
3. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry

FILIP DUDA (WC) - Pawel Cias (POL) (5) 5:7, 2:6
ONDŘEJ KRSTEV - Vitalij Sačko (UKR) (Q) 6:3, 1:6, 2:6
David Pichler (AUT) (7) - DANIEL RABAS (WC) 6:0, 6:3
ROBIN STANĚK (1) - Samuel Hodor (SVK) 4:6, 2:6
YVO PANÁK - VÍT KOPŘIVA 3:6, 6:4, 4:6
Francois-Arthur Vibert (FRA) (8) - PAVEL NEJEDLÝ (Q) 6:2, 6:2
PETR HÁJEK - Uladzimir Ignatik (BLR) (2) 2:6, 2:6
Jerome Inzerillo - DOMINIK KELLOVSKÝ (6) 4:6, 3:6
Piotr Lomacki (POL) - MICHAL FRANĚK 6:2, 2:6, 6:1
FILIP BRTNICKÝ - Matěj Maruščák (SVK) (Q) 6:7(4), 0:6
Eros Siringo (ITA) - DAVID POLJAK 7:6 (3), 6:4
MATĚJ VOCEL - Mikalai Haliak (BLR) 6:1, 6:0

2. kolo čtyřhry

MINÁŘ, PÍSECKÝ - MICHÁLEK, POLÁNKA 3:6, 1:6
Onken, Schutt (oba GER) - KRSTEV, Sačko (UKR) 4:6, 1:6
JEBAVÝ, SALABA (1) - NEJEDLÝ, SCHIEL 6:1, 6:0
DOLEŽEL/ŠAFRÁNEK (4) - Hodor, Maruščák (oba SVK) 7:6 (4), 6:3