Tajná schůzka v Melbourne! Hráči chtějí více peněz

- Jiří Vachtl

Před zahájením prvního grandslamu letošní sezony se měla v Melbourne uskutečnit tajná schůzka tenistů. Jejího vedení se ujal Novak Djokovič. Na programu jednání bylo založení vlastní asociace a také případný bojkot příštího Australian Open. Hráčům se nelíbí rozdělování odměn na největších turnajích. „Když se podíváte na to, kolik si grandslamy vydělají, a kolik pak rozdělí mezi hráče… Je to směšné,“ stěžuje si Američan Ryan Harrison.

Celou událost v pondělí potvrdil deníku Daily Mail Jihoafričan Kevin Anderson. Podle něj se před koncem schůzky ATP Player Council zvednul Novak Djokovič, který vyzval všechny ostatní účastníky schůzky k opuštění místnosti. Na jednání tak mohli zůstat pouze hráči. Následně se mezi tenisty měla rozjet velká debata ohledně založení hráčské unie a také případného bojkotu příštího Australian Open. „Potřebovali jsme probrat některá důležitá témata,“ nepopíral srbský tenista schůzku hráčů.

Djokovič není v boji za výrazné zvýšení odměn zdaleka sám. „Novak má pravdu. Grandslamové turnaje sice zvedají hráčům prize money, ale peníze, které si pořádáním vydělají jsou stále větší a větší,“ stěžuji si jeho krajan Viktor Troicki. „Vykládají nám pohádky a pak to otočí tak, že jsme hladoví po penězích,“ dodává. 

Sám Anderson byl na rozdíl od dalších tenistů ve svém vyjádření poměrně diplomatický. Sám si byl nejspíš vědom vysokých výdělků nejlepších tenistů. „Stále existuje prostor pro zlepšení. Za to všichni bojujeme,“ dodal. Hlavní motivací celé akce je podle dvanáctého hráče světa touha zlepšit platy pro žebříčkově hůře postavené tenisty.

Tenisovou asociaci ATP a vedení grandslamových turnajů nešetří ani další hráč elitní stovky žebříčku, Ryan Harrison. „Hráčská unie je skvělý nápad. Jedině společně můžeme něčeho dosáhnout. Když se podíváte na to, kolik si grandslamy vydělají, a kolik pak rozdělí mezi hráče… Je to směšné,“ řekl Američan pro Daily Mail.

Harrisonovi a dalším tenistům vadí, že nejsou odměňováni tak dobře jako jiní sportovci. A hned přispěchal s názorným příkladem. „Hráči z NBA nebo NFL mají na účtech sedmimístné částky (v amerických dolarech). Nemyslím si, že tohle je případ tenistů, kteří se třeba i probijí do hlavní soutěže na grandslamech,“ pověděl.