Ustojí to? Nechci skončit na psychiatrii, říká patnáctiletá senzace Kostjuková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na pohled je to docela normální patnáctiletá holka. Na chodbě div neporazí protijdoucí, když je hluboce zabraná do odepisování kamarádům na mobilu. Pak Marta Kostjuková odtrénuje, poslechne kázání maminky a při cestě do šatny naschvál ze srandy vráží do známých. Baví se, stejně jako během celého Australian Open, kde se ostatní snaží pochopit její příběh.

V Melbourne přidělává práci přepisovačům rekordů. Na Australian Open dostala divokou kartu do kvalifikace, vyhrála všechny tři kola a následně překonala další dvě soupeřky v hlavní soutěži. V úvodním kole 27. hráčku světa Pcheng Šuaj, naposledy pak před plnou halou ve dvou setech porazila domácí Oliwii Rogowskou.

Od roku 1997 je tak první patnáctiletou tenistkou, která na grandslamu došla do třetího kola. Před dvaceti lety se podobný kousek povedl Mirjaně Lučičové-Baroniové.

Když se jí loni reportéři ve Francii ptali, čeho chce v životě dosáhnout, vypálila: „Chci přepisovat historii.“

Daří se. Je neuvěřitelné, jak rychle se Kostjuková dokázala dostat tenisově nahoru. Před rokem tady v Melbourne sice vyhrála juniorskou dvouhru, dost takových hráček ale už taky skončilo neslavně. Navíc na ostatních turnajích nebyla mezi ostatními juniorkami tak dominantní, jak by se mohlo zdát.

Hubená holčina ale za rok viditelně zesílila, získala sebevědomí a pod dohledem Federerova trenéra Ivana Ljubičiče v Záhřebu dřela na to, aby na začátku roku byla na místech, do kterých se mnohé nadějné tenistky snaží probojovat dlouhá léta. Pro srovnání – světová jednička Simona Halepová byla poprvé ve třetím kole grandslamu ve 20 letech, Karolína Plíšková ve 22 a Maria Šarapovová pak v 17 letech.

Kostjuková je najednou v 15 letech ukrajinskou hvězdou a taktéž velmi mladou milionářkou. Už za postup do třetího kola Australian Open inkasuje 142 500 dolarů (2,4 milionů korun) a lze očekávat, že další peníze přibudou se sponzory, kteří budou chtít mladou hvězdu ulovit co nejdřív.

Při otázce na vydělané peníze si Kostjuková dala hlavu do dlaní. „No, nechci to rozházet. Ale jako první asi půjdu nakoupit dárky pro rodinu, protože ji mám fakt velkou,“ usmála se Kostjuková, kterou na turnajích doprovází její maminka.

Ta musí dceru pořád napomínat, aby u jídla nechala telefon být a radši se pořádně najedla. „Ráno jsem si nedala pořádnou snídani a pak jsem se kurtu cítila špatně,“ přiznala Kostjuková po posledním zápase. Mimo kurt bude možná přechod mezi profesionálky trvat déle…

Jakmile ale vstoupí na modrý povrch v Melbourne, střílí žluté balonky beze strachu. „Snažila jsem se hrát co nejrychleji zpátky. Ale ona mi prostě hned všechno napálila pod nohy zpátky,“ říkala nešťastně její poslední soupeřka Rogowská.

Patnáctiletá senzace ještě může v Melboure psát historii dál. Třeba vyrovnat Martinu Hingisovou, která v 15 letech hrála dokonce grandslamové čtvrtfinále? To by překonalo asi i představivost samotné Kostjukové.

V příštím kole totiž bude hrát proti své krajance a světové čtyřce Elině Svitolinové. Předpoklady i přes fantastický příběh Kostjukové ukazují na jasnou záležitost pro Svitolinovou. „Ale nemá co ztratit, trochu jako bezhlavé kuře, jde do všeho,“ upozorňuje před duelem Svitolinová.

Ta sama přiznala, že po třísetové bitvě s Kateřinou Siniakovou ve druhém kole se cítí hodně zmožená. Podepisuje se na ni nedávná nemoc. Takže ještě brzy patnáctiletou Kostjukovou před třetím kolem odsuzovat k jistému konci.

Ať už pro ni ale Australian Open dopadne jakkoliv, její život se radikálně změní. A otázkou zůstává, jak celou situaci dokáže patnáctiletá zarputilá Ukrajinka ustát, až její australský teenagerský splněná sen skončí. „Už nechci všechno tolik řešit. Byla jsem perfekcionistka, ale musím se změnit, abych ze všeho neskončila na psychiatrii,“ řekla na konec.