Jednou jste dole, jednou nahoře, neztrácí Šafářová hlavu po wimbledonském vyřazení

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Lucie Šafářová nestačila v osmifinálovém utkání letošního Wimbledonu na Jaroslavu Švedovovou z Kazaschtánu a stejně jako loni končí na nejslavnejším turnaji těsně před čtvrtfinálovými branami.

Devětadvacátá hráčka světového pořadí již počtvrté v kariéře podlehla své soupeřce ze čtvrtého kola turnaje. V pondělním zápase, ve kterém padla ve dvou setech 2:6 a 4:6, byla Švedovová znovu nad síly brněnské rodačky. „Bylo to dnes opravdu těžké utkání. Soupeřka hrála velice dobře, výborně podávala a nedala mi příliš mnoho šancí, jak se zápasem něco udělat,“ ocenila Šafářová výkon své přemožitelky na pozápasové tiskové konferenci. I přes porážku však nebyla levoruká tenistka se svým výkonem nespokojena. „Nemyslím si, že jsem mohla udělat něco lépe, Švedovová dnes byla prostě lepší.“

Stejně jako vítězství, tak i porážky ke sportu patří a devětadvacetiletá Češka si je toho dobře vědoma. „Takový je sport. Jednou jste dole, jednou nahoře. Je to jen o tom, jak rychle na tyto těžké chvíle dokážete zapomenout. Musíte začít pracovat znovu od začátku, musíte být silná,“ přiblížila čtyřnásobná fedcupová vítězka svůj recept, jak se vypořádat s neúspěchy v tenisovém životě.

Šafářová tak ani po pondělní porážce nehodlá chodit se svěšenou hlavou a snaží se vzít si z neúspěchu ve wimbledonském osmifinále  něco pozitivního. „Všechno zlé je k něčemu dobré, z toho se musí člověk poučit. Podařilo se mi to už v minulosti,“ nastínila Češka, že takové situace nejsou pro ni ničím novým a pokračovala. „Myslím, že čím je člověk starší, tím lépe se umí s porážkami vypořádat.  Samozřejmě, někdy jsou dny, kdy prohrajete opravdu těžký zápas a není to úplně jednoduché. Bolí to, ale časem to přejde,“ uzavřela  Šafářová tiskovou konferenci s tím, že ví, jak si s nepříjemnými pocity poradit.