Djokovićův kat si zahraje své první grandslamové čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Ve slavném All England Clubu dokráčel nejdál do osmifinále v roce 2010, to už však neplatí. Sam Querrey se ve svých osmadvaceti letech dočkal první účasti ve čtvrtfinále na turnajích velké čtyřky!

Querreymu se na úvodních dvou grandslamech vůbec nedařilo - na Australian Open vypadl v prvním kole, poté sice vyhrál turnaje v Delray Beach, avšak v Paříži opět neprošel přes první kolo. Nyní však zažívá v All England Clubu svůj životní turnaj...

Příprava na nejslavnější tenisový turnaj planety však americkému tenistovi nevyšla úplně ideálně, v Hertogenboschi sice dokráčel do semifinále, avšak na podnicích v Londýně a Nottinghamu se Querreymu nedařilo dle představ. Možná i proto se od amerického dlouhána ve Wimbledonu žádný velký úspěch příliš neočekával.

Brzký konec mohl rodáka z kalifornského San Francisca potkat již v úvodním představení na londýnské trávě, kde jeho zápas s Lukášem Rosolem dospěl až do dramatického závěru páté sady. Querrey si však v důležitých okamžicích pomohl svou největší zbraní – servisem. V utkání s českým tenistou jich nasázel celkem 33, což mu v konečném zúčtování dopomohlo k postupu do druhého kola. Tří a půl hodinovou bitvu zakončil 41. tenista stylově – esem!

Přes Brazilce Bellucciho přešel Querrey po hladkém průběhu ve třech setech a vše směřovalo k souboji s Novakem Djokovićem. V danou chvíli nikdo v úspěch amerického bombarďáka nevěřil, neboť srbská jednička si klestila cestu za kalendářním grandslamem. Jenže, neuvěřitelné se stalo skutečností! Americký tenista si dokázal poradit i s přerušením zápasu, zásluhou kterého se duel musel dohrávat druhý den, a světovou jedničku poslal domů již ve třetím kole! I v tomto utkání bylo důležitým faktorem podání, Querrey nasázel celkem 23 es...

„Je to neuvěřitelné vítězství, navíc se mi to podařilo zde ve Wimbledonu, což je o to vzácnější. Víte, teď už se těším na další duel. Musím být připraven,“ uvedl Američan po šokujícím vítězství, které obletělo svět. Querrey si svého cenného skalpu opravdu příliš neužíval, neboť si byl moc dobře vědom, že ho čeká osmifinálový duel s Nicolasem Mahutem.

Před necelým měsícem se z vítězství radoval ve vzájemném souboji na trávě v Hertogenboschi Mahut. Celý svět byl zvědavý, zda-li Querrey naváže na svůj výkon ze zápasu se světovou jedničkou. Držitel tří turnajových vavřínů nezklamal, v osmifinálovém duelu se prezentoval takřka stoprocentní úspěšností získaných bodů po prvním podání, nasázel stejně jako v zápase s Djokovićem 23 es a po třísetovém vítězství se mohl radovat ze své historicky první čtvrtfinálové účasti na Grand slamu. „Je to opravdu těžká cesta dostat se mezi nejlepších osm hráčů na takovém turnaji. Jsem opravdu velice šťastný, že se mi to podařilo.“ uvedl aktuálně 41. tenista světa. Querrey je navíc prvním Američanem ve čtvrtfinále grandslamu od roku 2011, kdy se John Isner probojoval do této fáze US Open.

Ve čtvrtfinále čeká na Querreyho Milos Raonic - nasazená šestka letošního Wimbledonu. „Budu se snažit zahrát, jak nejlépe umím.“ řekl Querrey na dnešní tiskové konferenci. A pokud americký ranař zopakuje sebejistý výkon ze zápasu s Djokovićem, může své grandslamové maximum klidně ještě posunout...