WTA

Hradecká odhaluje kouzlo českého úspěchu: Rodiče nás chtěli vyvést z těžké doby

- Radek Štohl

Podle Lucie Hradecké mají velkou zásluhu na českých tenisových úspěších především rodiče, kteří své děti vedli z těžké doby k lepší budoucnosti. Dvaatřicetiletá Hradecká se v rozhovoru pro Český olympijský tým rozpovídala také o svém zdravotním stavu i tenisové všestrannosti.

Rozhovor pod názvem Olympijské jízdy si jako nedávného hosta k sobě pozval právě Lucii Hradeckou. Uvolněné povídání vedené Tomášem Vernerem se nejprve dotklo skutečnosti, že Hradeckou lze v tuto roční dobu vůbec zastihnout v Praze.

„Během vánočního času by se to povedlo i za normální situace, ale momentálně není těžké mě tu chytit doma, jelikož se mi na kurtu povedlo vyhodit koleno a přetrhla jsem si vazy,“ připomněla sympatická hráčka své zranění, kvůli kterému musela oželet Turnaj mistryň i letošní Australian Open.

Sama je dobrým příkladem neuvěřitelné úspěšnosti českých tenistek v posledních letech. „Často se nás v zahraničí ptají, jestli máme nějaký kouzelný proutek nebo jak to děláme. Sice jsme malá země, ale všichni TOP hráči se proslavili díky rodičům, kteří s nimi měli trpělivost a dávali tomu maximum. Bez podpory rodičů to určitě nejde,“ všimla si.

„Dříve doba nebývala tak dobrá, aby se dalo vyjíždět a rodiče si toho poté vážili, když děti mohli někam k něčemu dovést. Celkově je v nás bojovnost a chuť se někam posouvat.“

Mezi lety 2011 a 2013 se Hradecké podařilo vyhrát French Open a Wimbledon ve čtyřhře, na French Open si dojít pro titul z mixu. K jejím nezapomenutelným okamžikům se také řadí finále Turnaje mistryň z roku 2012 a stříbrná olympijská medaile z londýnského deblu.

„Snažím se hrát všechno. Čtyřhra a smíšená čtyřhra mě baví, je tam sranda. Člověk není na tom kurtu sám a když mu to nejde, může se schovat za toho druhého, který mu pomůže. Pokouším se pobrat, co to jde.“

„Mix je úplně uvolněný. Je to lepší než trénink, nejsou v tom žádné velké nervy a jdete si to tam užít. Nejlepší je pocit, když propálím chlapa a on na tebe kouká, že je to moc velká rána,“ dodala s úsměvem. Teď už zbývá jen popřát, aby se sympatická tenistka uzdravila co nejdříve a mohla si takové pocity zase naplno užívat.