Češi v akci: Šafářová ve dvouhře končí, Berdycha s Veselým budou bojovat o postup zítra

- Petr Šístek

Hlavním tahákem dnešního programu byl pro fanoušky český souboj Tomáše Berdycha s Jiřím Veselým. Utkání nabídlo atraktivní podívanou, kterou musel hlavní rozhodčí za stavu 2:2 přerušit a dohrávat se bude zítra! Svůj osmifinálový zápas má za sebou Lucie Šafářová, která však nestačila na Švedovovou.

Zatímco Tomáš Berdych postupem do osmifinále splnil své nasazení i přirozená očekávání, Jiří Veselý dokázal navázat na senzační skalp osmého nasazeného Dominica Thiema bezchybným výkonem s Portugalcem Joãem Sousou a mezi nejlepšími šestnácti si zahraje poprvé v kariéře. Dvaadvacetiletý rodák z Příbrami do této fáze došel dokonce bez ztráty setu, o osm let starší a zkušenější Tomáš Berdych musel svést již dvě čtyřsetové bitvy.

České derby lépe rozehrál mladší z této dvojice, který úvodní sadu urval na svou stranu v poměru 6:4, když Berdych hned v úvodním gemu zápasu přišel o své podání, což se ukázalo jako rozhodující. V sadě druhé už však měl navrch aktuálně devátý tenista světového žebříčku, který v důležité osmé hře sebral svému protivníkovi podání a brejk následně potvrdil při vlastním servisu. Dramatická bitva pokračovala ve třetím setu, který dospěl do tiebreaku poté, když ani jeden z tenistů neztratil své podání. V dramatickém tiebreaku si rodák z Valašského Meziříčí vypracoval hned čtyři setboly, až ten čtvrtý dokázal proměnit a ujal se vedení!

Zprvu se zdálo, že promarněný závěr druhé sady nalomil Veselého psychiku, neboť velmi rychle prohrával 0:3. Česká tenisová naděje se však zmohla na skvělý comeback a dovedla čtvrtou sadu do tiebreaku! V tom měl navrch rodák Příbrami, který si hned na začátku dramatické bitvy vypracoval pět setbolů, ani jednu z nabízených možností však nevyužil! Oba čeští tenisté se poté přetahovali o každý bod, až za stavu 10:9 dokázal Veselý proměnit setbol, celkově sedmý v této zkrácené hře! Hned poté rozhodčí utkání kvůli špatné viditelnosti přerušil a dohrávat se bude zítra!

Poslední českou zástupkyní v ženské dvouhře byla Lucie Šafářová, která v dnešním osmifinále bojovala o postup s Jaroslavou Švedovovou z Kazachstánu. Šafářová předváděla na Wimbledonu velmi dobré výkony, když již v prvním kole odvracela mečboly proti své kamarádce a deblové spoluhráčce Bethanii Mattekové-Sandsové a v kole třetím svedla tuhou bitvu s Janou Čepelovou, kterou udolala až poměrem 12:10 v rozhodujícím třetím setu.

Dnes to však na postup nestačilo! Naturalizovaná Kazaška vstoupila do utkání dobře a hned v úvodním gemu měla k dispozici sedm brejkbolů, Šafářová si však v tomto případě podání dokázala uhájit. V úvodním setu však aktuálně 29. hráčka světového žebříčku o podání přišla celkem dvakrát a Švedovová dovedla první sadu do vítězného konce. Rodačka z Brna nevstoupila ideálně ani do druhého setu, neboť hned na úvod Švedovová využila brejkbol, který se ukázal jako rozhodující, neboť naturalizovaná Kazaška doservírovala zápas a může se radovat z postupu do čtvrtfinále, ve kterém si zahraje poprvé ve své kariéře!

Zápas druhého kola čtyřhry má za sebou Radek Štěpánek, který se po boku Nenada Zimonjiće raduje z postupu do osmifinále! Zkušený pár sehrál velmi vyrovnanou bitvu s dvojici Dušan Lajović/Viktor Troicki, kterou musela rozhodnout až dramatická třetí sada. Z vítězství se nakonec raduje česko-srbský pár, který se v osmifinále utká s bratry Bryanovými.

Hned tři české tenistky se představí v soutěži ženských čtyřher. Barboru Strýcovou s Michaelou Krajicekovou čekal teprve souboj druhého kola, v němž vyzvaly kolumbijsko-portorickou dvojici Duque-Marinová, Puigová. Zatímco soupeřky do dnešního zápasu postoupily po hladké výhře, Strýcová s Krajicekovou za sebou mají těžký souboj s patnáctými nasazenými Erraniovou a Kalašnikovovou, který zvládly ve třech setech.

První set dnešního utkání byl velmi vyrovnaný, když si oba páry s přehledem držely svá podání a o vítězkách sady musel rozhodnout až napínavý tiebreak, který česko-nizozemská dvojice ovládla poměrem 8:6. Ve druhém setu pak Strýcová s Krajicekovou šly do rychlého vedení 4:0, soupeřky pak dokázaly utkání ještě zdramatizovat, když snížily na 5:4, ale zkušenější tenistky již zvrat nedopustily a po výhře 7:6(6) a 6:4 postoupily do osmifinále.

Karolína Plíšková společně s Julií Görgesovou potvrdily roli osmého nasazeného páru turnaje, avšak v zápase s dvojici Broadyová/Watsonová neměl česko-německý pár vůbec lehkou práci. Úvodní sada dospěla až do závěrečného tiebreaku, ve kterém se radoval osmý nasazený pár v poměru 7:5. Rovněž i druhý set nabídl tiebreakové vyvrcholení. Britský pár v něm svým soupeřkám nedovolil jediný bod a srovnal krok v osmifinálovém klání. Rozhodující sada již vyšla lépe papírovým favoritám tohoto duelu, které se po vítězství 6:3 ve třetím mohou těšit na čtvrtfinálovou účast wimbledonského turnaje. 

Postup do čtvrtfinále si rovněž zajistila Květa Peschkeová, která se představila po boku Anny-Leny Grönefeldové. Zkušený pár se v osmifinále utkal se srbskou dvojicí Jankovićová/Krunićová. Česko-německá dvojice měla v utkání navrch a po setech dvakrát 6:4 postoupila do čtvrtfinále.

Smíšenou čtyřhru si vyzkouší Jiří Veselý, který ve Wimbledonu premiérově postoupil do druhého grandslamového týdne ve dvouhře. Na zábavný mix se domluvil s Kateřinou Siniakovou, jež spolu s Barborou Krejčíkovou šokovala postupem do semifinále čtyřhry na nedávném Roland Garros. Soupeřem českého páru v úvodním kole bude rusko-německá dvojice Dmitrij Tursunov, Andrea Petkovičová.

Krátce po poledni vstoupil do challengeru v Brauschweigu Michal Konečný, kterému stál v cestě Axel Michon, francouzský tenista, který na konci minulého týdne nestačil na Jana Šátrala na challengeru v Marburgu. Úvodní sada však byla v jasné režii Michona, který ji ovládl hladce 6:2. Druhá sada nabídla dramatické vyústění v podobě tiebreaku, ve kterém však kralovak Axel Michon a po výsledku 7:1 se mohl radovat z postupu. 

Bilanci českých tenistů v Braunschweigu nevylepšil ani Marek Michalička, který naprosto katastrofálně vstoupil do utkání s Florianem Mayerem, nedávným vítězem travnatého turnaje v Halle. Český tenista velmi rychle prohrával 0:6, 0:4, avšak dokázal utkání zdramatizovat a druhý set nakonec ovládl v poměru 7:5. Velký obrat však Michalička nedokázal dovést do konce, neboť v rozhodující sadě svému soupeři podlehl v tiebreaku. Bylo to opravdu neuvěřitelné. Byl jsem míček od toho, abych dostal dva kanáry. Pak se ten zápas úplně otočil a byl jsem to já, kdo měl hodně blízko vítězství. Takový je ale sport. Zpětně mě to mrzí, ale co se dá dělat. Snad to vyjde příště,“ zhodnotil zápas plný zvratů český tenista.

Do soutěže juniorek vstoupí i talentované české tenistky Monika Kilnarová a Lucie Kaňková. Druhá jmenovaná s přehledem zvládla souboj s nenasazenou Američankou Lommerovou, kterou porazila 6:2 a 6:1. Monika Kilnárová se střetla s desátou nasazenou Srbkou Danilovičovou, se kterou sehrála třísetovou bitvu. V rozhodujícím setu srbská tenistka potvrdila roli favoritky a zajistila si postup do další fáze turnaje.

 ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, osmifinále)

JIŘÍ VESELÝ (64.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.) - 6:4, 3:6, 6:7(8), 7:6(9) - přerušeno

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, osmifinále)

Jaroslava Švedovová (96.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (29.) 6:2, 6:4

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 2. kolo)

ŠTĚPÁNEK, Zimonjić - Lajović, Troicki (všichni SRB) 7:6(5), 6:7(4), 10:8

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 2. kolo)

Krajiceková (NED), STRÝCOVÁ - Duque-Marinová, Puigová (COL/PRT) 7:6(6), 6:4

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, osmifinále)

Goergesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ - Broadyová, Watsonová (obě GBR) - 7:6(5), 6:7(0), 6:3
Jankovićová, Krunićová (obě SRB) - Groenefeldová (GER), PESCHKEOVÁ - 4:6, 4:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Tursunov, Petkovicová (RUS/GER) - VESELÝ, SINIAKOVÁ - odloženo

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (juniorky, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

LUCIE KAŇKOVÁ - Chiara Lommerová (USA) 6:2, 6:1
Olga Danilovićová (SRB) - MONIKA KILNAROVÁ (1001.) 7:5, 2:6, 6:3

CHALLENGER TOUR

SPARKASSEN OPEN BRAUNSCHWEIG (muži, 106 500 EUR, antuka, 1. kolo)

Axel Michon (FRA, 237.) - MICHAL KONEČNÝ (290.) 6:2, 7:6(1)
MAREK MICHALIČKA (242.) - Florian Mayer (GER, 80.) 0:6, 7:5, 6:7(2)

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

O průběhu turnaje Vás budeme informovat v samostatném článku

SAARLAND OPEN 2016 SAARLOUIS (muži, 10 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

JAN BLECHA (1348.) - Marcel Felder (URU, -) 2:6, 2:6

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

Kostovová, Vasyljevová (BUL/UKR) - KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ 6:4, 0:6, 6:10

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, kvalifikace 2. kolo)

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1255.) - Paula Mihaela Onitoaová (ROM) 6:0, 6:2
Alexandra Perperová (MDA, 493.) - BARBORA KIJASOVÁ (-) 6:0, 6:0