Plíškovou vyhazují z tréninků. Nehrotím to, mám nahráno, říká před startem v Melbourne

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na Australian Open přicestovala největší česká naděje Karolína Plíšková po těžkém začátku roku. Málem ji totiž skolila nemoc, kvůli které se trápila třeba v Brisbane, kde obhajovala titul. Před začátkem prvního grandslamu sezony se ale dala do kupy. „Očekávání mám od sebe hodně vysoká,“ řekla v rozhovoru přímo z Melbourne.

Na Australian Open je letos všechno trochu komplikovanější. Kvůli stavebním pracím a dešti tak nemá ani hráčka formátu Karolíny Plíškové jasné, že se dostane na trénink. „Byla jsem připravená jít trénovat i ve čtyřech hráčkách,“ přiznala Plíšková s tím, že podmínky v Austrálii letos nejsou ideální.

Nejenom kvůli dešti a zimě, které komplikují poslední dny před startem Australian Open. „Už jsem tady skoro týden, ale první dny byly těžké. Každý rok se tady něco mění, ale teď je tady všechno takové zmatené a rozestavěné,“ podotkla česká jednička.

Ztratila jste se tady už?
Měla jsem problém při transportu, který je teď jinde. Tam jsem se párkrát trochu zamotala, ale zatím jsem se neztratila. (smích)

Do toho všeho ještě déšť. Pamatujete, kdy tady bylo takhle ošklivo?
Loni byla pár dní zima, ale že dva dny po sobě pršelo, to nepamatuju. Počasí se tu mění hrozně rychle. Předevčírem bylo 36 stupňů a včera 20. Teď je ale hodně velká zima. Navíc odpadla jedna hala s pěti kurty, kterou zrušili. Na trénink to tady není moc dobré.

Jiné hráčky proto trénují třeba ve čtyřech, což už je skoro jako obíhačka. Je těžké tady najít klid?
Já jsem naštěstí hrála ráno a potom jsme byli asi 40 minut sami. Potom nás z tréninku vyhodili kvůli zápasům, které tam přesunuli z venku. Byla jsem připravená jít hrát i ve čtyřech lidech, bohužel tak to tady je. Naštěstí mám nahráno docela dost, takže už to nehrotím.

Cítíte se dobře?
Cítím se dobře. Všechny tréninky skvělé nejsou, ale poslední dva se celkem povedly. Zápas mám až v úterý, takže mám ještě dva dny před sebou. V pátek jsem měla volno a odpočinula si. Myslím, že to budeme mít na úterý dobře vyladěné.

Pořád je to tak, že s trenérem Krupou málo mluvíte a hlavně hodně hrajete?
Je to furt stejně. (smích) Tomáš mluví málo a já už taky. Pro mě je lepší, když na tréninku víc hraju. Můžu se pak opřít o to, že mám něco v nohách. Získám jistotu.

Co jinak Tomáš Krupa hlavně přinesl do vaší hry?
Uklidnil mě, protože já mám občas tendenci panikařit. Nahráli jsme údery, které mi chyběly, a získala jsem sebevědomí. Hrajeme nátlakový, ale ne úplně zběsilý tenis. Na to máme s Tomášem stejný pohled. Odehrála jsem pak pár zápasů na turnaji v Brisbane, i když tam to nebylo ideální, protože jsem byla nemocná. Ale účel to splnilo.

Co vám bylo?
Docela blbé nachlazení. Měla jsem mít antibiotika, ale tím, že to na mě přišlo v Thajsku, tak jsem se kousla. Musela jsem s tím ale hrát a přenesla si to i do Brisbane.

Jak jste onemocněla?
Slyšela jsem, že nemocná byla i Petra Kvitová a asi dost dalších holek. Pár lidí bylo před tím nemocných i na extralize, tak se to asi později projevilo i na mně. Možná za to taky může velká změna teplot a když v sobě něco máte, tak se to pak v letadle rozjede.

Teď už je všechno dobré?
Teď už jo. Asi jsem zbytečně moc do té nemoci trénovala, což moc nepomohlo. Ale nebylo to tak špatné, abych lehla a tři dny nemluvila. Teď už mám kolem sebe kompletní tým a pracujeme naplno.

Jaké byly první ostré zápasy sezony 2018 v Brisbane? Když jste vypadla v semifinále se Svitolinovou, tak jste trochu naštvaně mrštila raketou...
První zápas s Bellisovou mi hodně sedl, druhé utkání s Kanepiovou jsem vybojovala, ona podala fakt dobrý výkon. Semifinále jsem hrála prostě blbě. Skoro nic jsem nepředvedla a vedla jsem 4:0, to jsem pak měla dotáhnout. Svitolinová se pak zlepšila, já byla pomalá, unavená a nešel mi servis. Pak jsem měla záchvěv, kdy jsem ve druhém setu srovnala z 2:5 na 5:5. To mě naštvalo asi nejvíc, že jsem to nedokázala otočit. Tak jsem pak pohřbila jednu raketu. (smích)

Ale na to, že jste byla nemocná, se to asi počítá, ne?
Celé Brisbane jsem se necítila fyzicky ani herně dobře. Neměla jsem dobré načasování úderů, což se mi před Vánoci dařilo. Docela jsem se hledala, ale tady je to zase dobré.

Máte na Australian Open nějaká očekávání a tlak, nebo jste spíš v klidu?
Už je to lepší, než to bývalo. Těmito situacemi už jsem si prošla. Očekávání ale samozřejmě mám, bez toho ze sebe asi výkon nedostanu, i když někdy mi to naopak škodí. Čekám od sebe, že první kola určitě vyhraju. Hned na úvod mám ale těžkou soupeřku (Veronica Cepede Roygová, pozn.), která mě trápila ve třech setech na French Open. To byl náročný zápas a asi to nebude lehké ani teď, čekám ale od sebe hodně.

Je lepší, že ji už znáte a už víte, čím je nebezpečná?
Dám si určitě pozor, protože v Paříži mě málem porazila. Nehrozí, že bych ji podcenila. Spoustu dalších mladších holek tady vůbec neznám, takže v tom je taková soupeřka lepší.

V pavouku byste dál mohla jen do čtvrtfinále narazit Lucii Šafářovou, Barboru Strýcovou i Petru Kvitovou. Není to pech?
Nesledovala jsem to, ale vím, že se v mé části pohybuje dost Češek. Zajímá mě teď jen první kolo. Do další fáze se nakonec nemusí dostat ani jedna z nás. Uvidíme, jak to dopadne, starám se o to, abych se tak daleko dostala hlavně já.

Jak jste uvítala, že Serena nakonec na Australian Open startovat nebude?
Napůl jsem to věděla. Ona o tom sice mluvila, ale já jsem tušila, že tady nebude. Hrála jen poslední dva týdny a na Australian Open nepojede jenom kvůli tomu, aby si to tady zkusila. Chce turnaje vyhrávat. Je jasné, že se nejdřív bude chtít dostat do super formy a potom teprve nastoupit. Úplně připravená asi nebyla.

Na druhou stranu se nahoru dere spousta hráček, které ještě grandslam nevyhrály. Vnímáte, že konkurence je obrovská?
Myslím si, že tady je hodně hráček, které mají fakt velkou šanci vyhrát. Jsou tady ty, které grandslam ještě nezískaly, ale naopak i ty, které už ho mají a v poslední době se jim nedařilo. Třeba Kerberová se teď po nepodařeném roce hodně zlepšila a zklidnila. Bude tady hodně nepříjemných tenistek a je to celé dost otevřené. Favoritka není vůbec jasná.

Máte do nové sezony a nového roku nějaké předsevzetí?
Nemám, všechny roky mi tak nějak splývají. Sice jsme se dívali na ohňostroj v Brisbane, ale moc jsem to neprožívala. Stejně jako jsem moc neprožívala Vánoce. Mám prostě další rok a jedu dál. (smích)