TOP 5 adeptů na titul z Australian Open

- Radek Štohl

Obhájí Roger Federer na letošním Australian Open titul? Dočká se ho loňský finalista Rafael Nadal? Či někdo jiný? Dva dny před startem prvního grandslamu roku jsme pro vás připravili pět hráčů, kteří mají letos největší šanci získat trofej z Melbourne.

1. Roger Federer
Když loni Roger Federer mířil na Australian Open, nikdo netušil, v jaké formě se objeví. Úvodní kolo proti Jürgenu Melzerovi bylo pro Švýcara prvním soutěžním utkáním po více než půl roce. Federer ale zápas zvládl ve čtyřech setech a poté si postupně poradil i se Stanem Wawrinkou či Rafaelem Nadalem. Ve zbytku roku získal ještě dalších šest titulů, včetně Wimbledonu. V závěru uplynulé sezóny sice již tolik nezářil, přesto na nadcházející akci mu bude náležet role největšího favorita. Prostředí v Austrálii mu sedí, vždyť zde dokráčel pro pět titulů a k tomu sedmkrát došel alespoň do semifinále. Na začátku letošního ročníku stihl bývalý první hráč světového žebříčku odehrát čtyři zápasy v Hopman Cupu, kde opětovně hrál s elánem a bez zdravotních problémů. Navíc loni v Melbourne ukázal, že i v pokročilém věku stále dokáže vyhrát pětisetové duely.

2. Rafael Nadal
Stejně jako Federer, tak rovněž Nadal se do minulé sezóny vracel po zranění. Ačkoliv mu proti odvěkému rivalovi nevyšlo zmíněné finále a nestačil na něj ani na následujících dvou turnajích Masters, tak se dokázal odrazit k lepším zítřkům. A kde jinde než na antuce. Na pěti podnicích našel přemožitele jen v Římě, kde nestačil na Thiema. Následně sice jeho forma lehce upadala, přesto na US Open dobyl šestnáctý grandslamový titul kariéry. Zbývající týdny sezóny byly ve znamení bitvy o post světové jedničky, kterou nakonec před dotírajícím Federerem uhájil. To vše však za cenu zdraví, když úplně nevyléčený nastoupil v Paříži. Na Turnaji mistrů pak skončil po prvním zápase v základní skupině. Aktuální světová jednička se však těsně před Australian Open stihla dát dohromady, v tréninkovém duelu dokonce porazila Dominica Thiema. V úvodních třech kolech navíc čeká Nadala velmi přijatelný los. Pokud zvládne první týden bez problémů, bude ve druhé polovině turnaje hrozícím nebezpečím pro všechny.

3. Novak Djokovič
Řadí se skutečně Novak Djokovič k největším favoritům Australian Open? Podle nás ano. Djokovič poslední soutěžní zápas odehrál loni ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále skrečoval Tomáši Berdychovi. Několik dní poté kvůli zraněnému pravému lokti ohlásil předčasný konec sezóny. Do té nové hodlal vstoupit už ve spolupráci s Radkem Štěpánkem v Abú Dhabí, na štědře dotovaném turnaji ale ještě nestartoval. Na kurtu se tak poprvé od Wimbledonu ukázal pět dní před zahájením Australian Open, když se zúčastnil exhibice Kooyong Classic, v níž porazil Dominica Thiema 6:1, 6:4. Podle svých slov se Djokovič cítí skvěle. K jeho návratu a zařazení mezi velké favority mu můžou dopomoci velké zkušenosti a rovněž úspěšné dřívější vystupování v Melbourne, právě na prosluněném místě slavil již šest titulů. Pokud by vše šlo podle papírových předpokladů, v semifinále by vyzval Rogera Federera.

4. Grigor Dimitrov
Od bulharského hráče se v nové sezóně očekávají velké věci. V uplynulém ročníku na sebe upoutal pozornost zkraje roku, když v úvodních sedmnácti zápasech prohrál pouze jediný duel. Stalo se tomu tak právě na Australian Open, kde v semifinále svedl úpornou pětisetovou řežbu s Rafaelem Nadalem, se kterým padl 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Ačkoliv se od poloviny února do začátku srpna výsledkově trápil, dokázal v Cincinnati získat první titul z Masters v kariéře, a především na Turnaji mistrů bez jediné porážky ovládnout závěrečný podnik roku. Letos Dimitrov oslaví sedmadvacet let a bude se tak dostávat do nejlepšího tenisového věku, v němž by rád ukázal, že je naplno schopný využít svůj velký potenciál. Jak předvedl loni v Melbourne, je už schopný odehrát velké zápasy s velkými hráči. Bude-li mu přát trochu štěstí a dobrá forma, opětovně se může dostat v Austrálii daleko.

5. Juan Martín Del Potro
Závěrečné místo v našem žebříčku možná překvapivě zaujímá Del Potro, ani Argentinec ovšem není na Australian Open bez šance. Dvanáctý hráč světa se loni po náročné sezóně 2016 dostal do hry až na konci února, když vynechal i první grandslam roku. Jeho rozjezd byl pomalejší, než se očekávalo, často však končil na raketě Federera či Djokoviče. Fantastický turnaj ale prožil na US Open, v New Yorku po vítězstvích na Thiemem či Federerem uhrál semifinále, v němž ve čtyřech setech nestačil na Rafaela Nadala. Ve zbytku sezóny následně získal titul ve Stockholmu či neudržel vedení ve finále proti Federerovi v Basileji.