Tento supertalent vletí na Berdycha! De Minaur je v Sydney ve finále

- Tomáš Macák

První kolo grandslamu by mělo být pro hráče, který stále patří mezi světovou špičku, zvláště proti tenistovi z druhé stovky, tak trochu samozřejmostí. Osmnáctiletý Alex de Minaur ale předvádí v úvodu sezóny na domácích kurtech velkou show. V Brisbane skončil až v semifinále, v Sydney ho teď čeká dokonce přímý boj o titul. Může se tak stát nejmladším šampionem od roku 2008, kdy Nišikori vyhrál v Delray Beach. Ne, Tomáš Berdych to nebude mít v Melbourne jednoduché.

Který teenager se může na začátku sezóny na okruhu ATP pochlubit bilancí osm zápasů a sedm výher? Poslední roky bychom takového hráče hledali marně. 

Alex de Minaur je od roku 2005, kdy na kurtech začínal zářit vlasatý mladík ze španělského ostrova Mallorca, kterého kvůli tenisu jeho strýček předělal na leváka, nejmladší hráčem, kterému se podařilo dosáhnout dvou turnajových semifinále na po sobě jdoucích turnajích. Na australských dvorcích De Minaur ukazuje, že by se slávou mohl jednou Rafaelu Nadalovi vyrovnat.

Sezónu zahájil jako mnoho hráčů na turnaji v Brisbane. A rozhodně nešlo jen o rozkoukávající účast. Momentálně 167. hráč světa, který ale v příštím týdnu poletí v žebříčku mnohem výše, za sebou nechal špičkové hráče v čele s Milosem Raonicem a skončil až mezi nejlepšími čtyřmi tenisty.

Senzaci, kterou se mu nepovedlo dokonat na východním pobřeží, může teď hráč s přezdívkou „Démon“ uhrát zhruba o tisíc kilometrů jižněji v Sydney. Tentokrát ho nezastavilo ani semifinále a v něm francouzský tenista Benoit Paire. Ačkoliv De Minaur prohrál první set 4:6, prokázal na svůj věk dostatek nervů a trpělivosti a následující dvě sady vyhrál dvakrát hladce 6:1.

Domácí aréna byla u vytržení. A sám hlavní aktér samozřejmě taky. Radostí vyhodil po závěrečném míčku raketu do vzduchu a užíval si zasloužené ovace.

Pak už se odebral na tiskovou konferenci, kde novinářům popisoval dojmy z velkého zážitku. „Prohrával jsem, moc jsem si nevěřil, ale nakoplo mě publikum, nakoplo mojí intenzitu a dostalo mě na potřebnou hranici,“ říkal De Minaur, kterému aplaudoval také samotný soupeř ze semifinále – Benoit Paire. 

„Snažil jsem se být silný. Zkoušel jsem najít cestu, jak zahrávat dobré míčky a být tou zdí, od které se balónky odrážejí. Jakmile jsem se dostal na kurt, snažil se z toho vytěžit co nejvíce a jsem rád, že z toho vzešla výhra,“ uvedl šťastný Australan. 

A právě Alex De Minaur, který má nyní očividně skvělou formu, bude v 1. kole melbournského Australian Open soupeřem českého tenisty Tomáš Berdycha.

Ještě předtím, než mladý Australan svede bitvu s rodákem z Valašského Meziříčí, ho čeká finálový zápas s dalším tenistou budoucnosti Daniilem Medveděvem. Ruský hráč věděl už pár let zpět, co se v De Minaurovi skrývá. Společně se zúčastnili tréninkového kempu, kde si proti sobě zahráli několik výměn. „Wow, tenhle kluk je úžasný. Bude v budoucnu dobrý,“ říkal si tehdy dnes jednadvacetiletý Medvěděv. 

Teď se postaví proti sobě znovu. A bude to „nejmladší“ finálová řežba od roku 2007, kdy o celkové vítězství bojovali v Indian Wells Djokovič s Nadalem. „Je to také mladý hráč, který hrál na turnaji Next Gen v Miláně. Medveděv je velmi nebezpečný tenista. Bude to zase úplně jiná bitva. A bude to zábava,“ těší se De Minaur, který normálně trénuje ve španělském Alicante. 

Na týden přesně získal před dvaceti v Adelaide svoji první ATP trofej Australan Lleyton Hewitt. Půjde De Minaur ve stopách svého krajana, který se stal světovou jedničkou, a bude v sobotu nejmladším šampionem za posledních deset let?