Manželka jako trenér? Smějou se mi za zády, štve Kukuškina

- Jan Vojkůvka

Michail Kukuškin je jedním z mála tenistů, které na okruhu ATP doprovází ženská trenérka. Ještě výjimečnější na jeho pozici je fakt, že koučem je jeho vlastní manželka Anastasija, jež s ním cestuje po tenisových turnajích od roku 2009. O dva roky později se Anastasija za Michaila vdala. Pozoruhodné spojení však je terčem vtípků, jak přiznala kazašská jednička.

Třicetiletý rodák z Ruska, který přijal kazašské občanství, se rozpovídal o nepříliš pozitivních ohlasech na jeho trenérský tým a poodhalil, jak je zklamaný z toho, že tak málo ženských trenérek doprovází mužské hráček po turnajích.

„Nevím, proč tenisový svět nedokáže pochopit, že ženy mohou být dobré trenérky,“ uvedl Kukuškin. „Moje žena je bývalá tenistka. Odešla na sportovní univerzitu, aby se stala trenérkou. Kolik mužských koučů má takový typ vzdělání? Moc ne,“ rýpl si.

„Přesto slyším za zády vtípky od ostatních tenistů, trenérů a fanoušků,“ zlobil se Kukuškin, který nedovede pochopit pohled mnohých na jeho volbu. „Občas se snažím dokázat, že to není žádný vtip, ale pak to vzdám,“ přiznal, že posměšků se zbavit nedokáže.

Jeho spolupráce s manželkou však nese kýžené ovoce. Dlouhodobě patří do nejlepší stovky světa, v roce 2015 vystoupal až na 46. místo žebříčku a v roce 2010 získal doposud svůj jediný titul na okruhu ATP v Petrohradě. Kromě toho pod vedením své manželky vybojoval také deset trofejí z Challenger Tour.

Navíc ve spojení s manželkou vidí ještě jednu výhodu, kterou v minulé sezoně výrazně nastínil Australan Nick Kyrgios, který hraje bez trenéra, jelikož si není jistý, kdo to dělá kvůli vlastní lásce k tenisu a kdo jen pro peníze. S jeho postojem Kukuškin souhlasí.

„Spousta trenérů na Tour pouze podepíší smlouvu, hodí pár balonků, řeknou, že jste míček dobře trefil, vezmou si svůj šek a jdou dál. Jeden z velkých problémů je najít někoho, kdo má opravdový zájem a starost,“ podotkl Kukuškin, jehož podobné problémy nemusí tížit. O kvalitní trenérskou práci totiž se starostlivou manželkou nemá nouzi. „Jsem velmi šťastný za vztah, co mám.“