Berdych ovládl exhibiční turnaj Tie Break Tens, ve finále vyzrál i na světovou jedničku

- Filip Lefenda

I taková vítězství dokáží člověku zvednout potřebné sebevědomí. Tomáš Berdych si pět dnů před startem úvodního grandslamu sezóny došel pro celkové vítězství na exhibičním turnaji Tie Break Tens. V dějišti Australian Open porazil domácího Kyrgiose, Kanaďana Raonice a ve finále pak nejvýraznějším rozdílem i španělskou světovou jedničku Rafaela Nadala. Tomu Berdych v utkání na deset vítězných míčů povolil jen pět bodů a získal tak šek na 250 tisíc dolarů.

Do turnaje vstoupil český hráč vítězstvím nad domácím bouřlivákem Nickem Kyrgiosem, kterého zdolal nejtěsnějším možným rozdílem 10:8. Utkání oba završili oku lahodící výměnou. „Vypadá to, že tělo mi drží dobře, když jsme hráli s Nickem takové výměny. Doufám, že to viděl můj fyzioterapeut, pořád se mám o co opřít,“ vtipkoval po utkání na kurtu Berdych.

Následovalo další vyrovnané utkání, tentokrát s Kanaďanem Milosem Raonicem. I to český hráč zvládl o povinné dva body, přičemž jeho triumfu tleskal i Rafael Nadal. „Hraje se mi dobře, je to zábava. Moc si tuhle akci užívám,“ zářil před posledním soubojem.

Právě se španělskou světovou jedničkou si dvaatřicetiletý Čech zahrál ve finále, které tentokrát ovládl rozdílem pěti bodů 10:5.

Dvojnásobný semifinalista z Melbourne si tak mohl vychutnat ovace ochozů i předání šeku na 250 tisíc dolarů. „Bylo to skvělé,“ pochvaloval si na závěr Berdych akci, kterou v hledišti sledovalo více než sedm tisíc diváků.

Tie Break Tens, Melbourne (exhibice na deset vítězných bodů)

Čtvrtfinále
Lleyton Hewitt (AUS) – Novak Djokovič (SRB) 10:6
Rafael Nadal (ESP) – Lucas Pouille (FRA) 10:1
TOMÁŠ BERDYCH – Nick Kyrgios (AUS) 10:8
Milos Raonic (CAN) – Dominic Thiem (AUT) 10:7

Semifinále
Rafael Nadal (ESP) – Lleyton Hewitt (AUS) 13:11
TOMÁŠ BERDYCH – Milos Raonic (CAN) 11:9

Finále
TOMÁŠ BERDYCH – Rafael Nadal (ESP) 10:5