Do bitvy o grandslam jde pět Češek, většina bude na úvod favoritkami

- Filip Lefenda

Den po začátku mužské kvalifikace rozehrají boje o šestnáct volných vstupenek do hlavní soutěže Australian Open i ženy. Usilovat o ně bude rovněž pětice českých tenistek, které po středečním losu již ví, s jakými protivnicemi se utkají.

Tereza Martincová, která zatím na první letošní výhru čeká, vyzve Thajku Kumkhumovou. Ta odstartovala sezónu na turnaji ITF v Hongkongu, kde došla do čtvrtfinále. Zatímco se obě soupeřky utkají poprvé v kariéře, Denisa Allertová půjde do souboje s Kanaďankou Zhaovou s vědomím, že ji už dokázala dvakrát porazit. Byť jsou obě utkání staršího data (2011 a 2013), česká hráčka bude opět favoritkou.

Barbora Štefková, jež se vinou zranění propadla až do šesté stovky žebříčku, vyzve v premiérovém vzájemném utkání devatenáctiletou domácí naději Priscillu Honovou, 211. hráčku světa. Štefková letos odehrála jedno utkání, v kvalifikaci turnaje v Aucklandu nestačila na Slovenku Kužmovou. To její soupeřka už stihla i jednou zvítězit.

Jak Marie Bouzková, tak i její soupeřka Junri Namigataová se na grandslamovou kvalifikaci připravovaly na podniku v Playfordu, zatímco však Japonka skončila hned v úvodním kole, talentovaná Češka pronikla až mezi čtyři nejlepší. Na podniku kategorie ITF si mimo jiné zahrála také s bývalou světovou dvojkou Ruskou Zvonarevovou.

O první výhru v letošní sezóně bude v Melbourne bojovat Barbora Krejčíková. Češka neuspěla v závěru kalendářního roku 2017 v kvalifikaci turnaje v Šen-čenu, zatímco její italská protivnice Jasmine Paoliniová dva zápasy zvládla a hlavní soutěž si na stejném podniku v Číně vybojovala. Následně ale skončila v úvodním kole, kde od domácí Ja-fan Wang schytala i kanára. Krejčíková se dosud v Melbourne představila třikrát a vždy dokázala metu úvodního kvalifikačního kola zdolat.

Kompletní los ženské kvalifikace naleznete na webu turnaje.

1. kolo kvalifikace
Tereza Martincová (143.) – Luksika Kumkhumová (THA, 123.)
Denisa Allertová (131.) – Carol Zhaová (CAN, 145.)
Barbora Štefková (512.) – Priscilla Honová (AUS, 211.)
Marie Bouzková (173.) – Junri Namigataová (JPN, 208.)
Barbora Krejčíková (125.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 157.)